gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΨΑΧΝΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Αξιοθέατα (4)

Διάφορα

ΨΑΧΝΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
 Μοναστήρι της Παναγίας: Στο συνοικισμό Μακρυμάλλη, 2 χλμ. βόρεια των Ψαχνών. Η Μονή κάηκε στην Γερμανική Κατοχή και αναδομήθηκε. Η Μονή μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και ολόκληρα γκρουπ στα κελιά που διαθέτει.
  Εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής: Βρίσκεται 4 χλμ. βορειοανατολικά των Ψαχνών, στο δρόμο προς Τριάδα. Εκεί, το σωματείο Επαγγελματοβιοτεχνών έχει κατασκευάσει στέγαστρο με πολύ όμορφα καθίσματα για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες και να δροσίζονται από το γάργαρο νερό που τρέχει στη διπλανή ρεματιά.
  Μονή Καλυβίτη: 4 χλμ. βορειοδυτικά των Ψαχνών. Η Μονή ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο.
  Μονή Γοργοϋπήκοος: Βυζαντινή Μονή, στα σύνορα με το Κοντοδεσπότι, περίπου 5 χλμ. από τα Ψαχνά.
  Κτίριο Κεραμιδά: Διατηρητέο κτίριο που κληροδοτήθηκε από τον πρύτανη Κεραμιδά στο Δήμο, για να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη. Από τα Ψαχνά κατάγεται ο γνωστός Έλληνας γλύπτης Καραχάλιος, καθώς και ο πρύτανης της Ανωτάτης Εμπορικής, Τριαντάφυλλος Κεραμιδάς.
  Στα Ψαχνά λειτουργούν και τα ΤΕΙ Χαλκίδας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Μεσσαπίων


Θρησκευτικά μνημεία

ΑΤΤΑΛΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Πολύ κοντά στο χωριό Ατταλη, έχουν εντοπισθεί τα ερείπια δύο Βυζαντινών Ναών. Των Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, που η απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου 50 μ. Ο ρυθμός του Αγ. Νικολάου είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου. Θεωρείται ότι κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα. Ο ρυθμός του ναού είναι μοναδικός στην Εύβοια. Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και ο Ναός του Αγ. Νικολάου κατασκευάστηκαν από τα ερείπια αρχαίων κλασικών μνημείων. Από τα σωζώμενα τμήματα των εκκλησιών φαίνεται ότι ο Ναός των Εισοδίων είναι μεταγενέστερος.

Ομορφες τοποθεσίες

Οροπέδιο Ταναϊδας

Στην κορυφή του βουνού της Ταναΐδας, υπάρχει ένα μεγάλο οροπέδιο που -παρά το δύσβατο της διαδρομής- αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.Η διαδρομή είναι φανταστική, μέσα από ένα ατελείωτο δάσος, ενώ έκπληξη αποτελεί η ανεπανάληπτη πεδιάδα στην κορυφή του βουνού.

Σπήλαια

Πρόκειται για μια από τις τρεις καλύτερες και μεγαλύτερες σπηλιές της Εύβοιας. Είναι ακόμη εντελώς αναξιοποίητη, αλλά ευτυχώς -λόγω της εύκολης πρόσβασης - επισκέψιμη. Βρίσκεται 300 μ. δυτικά της Ατταλης μέσα σε ένα φαράγγι άγριας φυσικής ομορφιάς. Αξιοσημείωτο είναι, ότι για ανεξερεύνητους ως σήμερα λόγους, η σπηλιά βυθίζεται 1-2 cm το χρόνο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ