gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 19 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Νομός ΗΠΕΙΡΟΣ" .


Αξιοθέατα (19)

Links

Νησάκι Αγιολένη

ΣΑΓΙΑΔΑ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Αγιολένης" στη Ν.Δ. πλευρά των αλυκών. Διακρίνεται ο ισχυρός πύργος και η γωνία του προστατευτικού αναχώματος. Δίπλα στον πύργο το εκκλησάκι της Αγιολένης. Στο βάθος το δέλτα του καλαμά και η Κέρκυρα

Δάση

Δάσος Ελάτων

ΕΛΑΤΑΡΙΑ (Χωριό) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
  Γύρω από το χωριό Λαμπανίτσα (σήμερα Ελαταριά) ΒΔ της Παραμυθιάς, βρίσκεται το μεγαλύτερο και ομορφότερο δάσος ελάτων της Θεσπρωτίας, σε μία παρθένα περιοχή, όπου οδηγεί ένας χωματόδρομος καλής βατότητας που ξεκινάει από τη Σαλονίκη.
(κείμενο: Γ. ΡΗΓΙΝΟΣ, Μ. ΠΑΣΙΑΚΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Θεσπρωτίας.

Θρησκευτικά μνημεία

Βασιλική

ΓΛΥΚΗ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
  Η βασιλική της Γλυκής ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, πιθανόν στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Από τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου οικοδομήματος παλαιοχριστιανικού. Δεν ταυτίζεται με το ναό που ίδρυσε ο Αγιος Δονάτος, με χορηγία του Μεγάλου Θεοδοσίου στην Εύροια, αλλά πιθανόν η αρχαία Εύροια να βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Γλυκή.
  Η βασιλική της Γλυκής κοντά στον Αχέροντα, ερειπωμένη σήμερα, χωρίζεται με δύο σειρές κιόνων σε τρία κλίτη. Φέρει τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά και μικρότερη ημικυκλική στα βόρειά της, στο χώρο της πρόθεσης. Η βασιλική φέρει εγκάρσιο κλίτος. Στα δυτικά φέρει τριμερή νάρθηκα. Πιθανόν στεγαζόταν με ξύλινη στέγη. Στο εσωτερικό διακρίνονται τοιχογραφίες του 17ου - 18ου αιώνα. Η τοιχοδομία είναι ψευδοϊσόδομη με μεγάλους λίθους και παρέμβλητους πλίνθους.
  Οι ανασκαφές στη Γλυκή άρχισαν υπό τον Δ. Πάλλα το 1953 - και συνεχίστηκαν το 1954. Διακόπηκαν στη συνέχεια για να επαναληφθούν το 1970 - 1972 που αποκαλύφθηκε πλήρως το μνημείο. Τότε αποκαλύφθηκε και ορθογώνιο κτίσμα, παλαιοχριστιανικό, στα νότια του νάρθηκα της βασιλικής. Ο χώρος όπου βρίσκεται η βασιλική, περιφράχθηκε κατά το 1965, ενώ κατά καιρούς γίνονται καθαρισμοί από τα χόρτα.
  Σήμερα ο ερειπωμένος ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


"Παναγιά" Βέλιανης

ΧΡΥΣΑΥΓΗ (Χωριό) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Ανήκε στον τύπο της τρίκογχης βασιλικής.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Αγ. Δονάτου

ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Οχυρωμένος οικισμός της κλασικής/ελληνιστικής εποχής.

Φρούριο Μεσαίωνα και Τουρκοκρατίας

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (Πόλη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26650 23616

Κάστρο Μαργαριτίου Θεσπρωτίας

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Κάστρο Αγίου Δονάτου

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26660 22322

Ερείπια Αρχαίας και Βυζαντινής Ακρόπολης

Τηλέφωνο: +30 26660 71267

Κάστρο Κουγκίου

ΣΟΥΛΙ (Κοινότητα) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Κτίρια

Ερείπια Βυζαντινού Λουτρού

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26660 22322

Ομορφες τοποθεσίες

Σκάλα Τζαβέλαινας

ΓΛΥΚΗ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Δεξιά και επάνω από τις πηγές η Σκάλα της Τζαβέλαινας - ηρωίδας Σουλιώτισσας. Η ανάβαση σχετικά εύκολη. Το τοπίο άγριο, το βουητό των νεκρών, το καταπράσινο ολόγυρα, η θέα προς την πεδιάδα ξεκουράζουν και συνάμα κυριεύουν με δέος την ψυχή του επισκέπτη.

Ελος Καλοδικίου

ΚΑΛΟΔΙΚΙ (Οικισμός) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Γνωστή ως λίμνη με τα νούφαρα.

Πάρκο Αναψυχής

ΠΕΡΔΙΚΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Φτιάχτηκε το 2001 και αρχίζει λίγο πιο πέρα από το Μοναστήρι του Αη-Θανάση περιλαμβάνοντας το τμήμα του ποταμού "Παραμυθιώτη" (που χύνεται στο Καραβοστάσι) προς τις πηγές του. Στο πάρκο δημιουργήθηκε καταφύγιο άγριων ζώων (ελάφια, αγριόχοιροι, λαγοί, φασιανοί, πέρδικες, κ.ά.) σε δασώδη έκταση 1.500 στρεμμάτων με προσβάσεις στο ποτάμι για το πότισμά τους. Περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα φράγματα (υδροβιότοποι) για την εκτροφή ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών και πτηνών (υπάρχουν χέλια, πέστροφες, καβούρια). Ο Επισκέπτης μπορεί να περπατήσει σε κατάλληλα διαμορφωμένο βατό μονοπάτι προστατευμένο από ξύλινα κιγκλιδώματα πότε στη μία και πότε στην άλλη όχθη του ποταμού. (Γεφυράκια κάνουν δυνατό το πέρασμα από τη μία στην άλλη σε αρκετά σημεία). Το κύριο μονοπάτι είναι μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου χωρίς ιδιαίτερες ανηφοριές. Υπάρχουν και άλλα, δυσκολότερα για όσους θελήσουν να ανεβούν τη πλαγιά. Οπου υπάρχει ανηφοριά έχουν γίνει σκαλοπάτια με κορμούς δένδρων. Στη διαδρομή θα βρείτε επίσης μόνιμα καθίσματα και κιόσκια για ξεκούραση καθώς και πινακίδες με πληροφορίες. Η γέφυρα στην οποία καταλήγει το κύριο μονοπάτι είναι 1000 ετών!

Παραδοσιακοί οικισμοί

Λιόψη

ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
  Ερειπωμένος σήμερα ο οικισμός που καταστράφηκε το 1943. Τα σωζόμενα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα λιθόκτιστα σπίτια, χτισμένα στην πλαγιά του λόφου πάνω από το Ασπροκκλήσι, διατηρούν την παλιά τους αίγλη.
(κείμενο: Γ. ΡΗΓΙΝΟΣ, Μ. ΠΑΣΙΑΚΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Θεσπρωτίας.

Πύργοι

Πύργος Κούλια

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Απέναντι από το Ρολόι και βόρεια βρίσκεται ο μικρός Πύργος Κούλια, κτίσμα της εποχής των Ενετών, που μοιάζει με παρατηρητήριο.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Παλιό Ρολόι

Επίσκεψη στο Ρολόι που χρονολογείται από το 1750 - έργο του OPUS CREDUM DE POLIZ. Αντί μεταλλικού ελατηρίου φέρει λεπτή τριχιά που ξετυλίγεται από το βάρος δεμένης πέτρας.

ΣΑΜΟΝΙΔΑ (Χωριό) ΣΟΥΛΙ
Σε μικρή απόσταση από τη Σαμονίβα βρίσκεται το κάστρο της Κιάφας, από όπου οι Σουλιώτες έλεγχαν τα περάσματα προς τα χωριά τους. Ιστορικό ενδιαφέρον στο οροπέδιο του Σουλίου παρουσιάζουν το μοναστήρι στο Κούγκι, τα αναπαλαιωμένα σπίτια οπλαρχηγών του 1821, όπως του Τζαβέλα και του Μπότσαρη, και τα παραδοσιακά πηγάδια του οροπεδίου.

Φαράγγια & Χαράδρες

Λάγγαρη

ΔΑΦΝΗ (Οικισμός) ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Ξεκινώντας από Ηγουμενίτσα για Φιλιάτες, στρίβουμε δεξιά προς Κεραμίτσα. Ανηφορίζοντας το δρόμο που οδηγεί από τη Δάφνη (γνωστή σαν "Τζούμα") στο Κόκκινο λιθάρι, συναντάει κανείς στα δεξιά του το παλιό μονοπάτι-καλντερίμι, (φτιάχτηκε στους χρόνους της τουρκοκρατίας για να συνδέσει τα Γιάννενα με το λιμάνι της Σαγιάδας) που φιδοσέρνεται στις απότομες πλαγιές του όρους Λάγγαρη, πάνω από το ρέμα της Ποταμιάς. Σε πολλά σημεία του το καλντερίμι είναι καλοδιατηρημένο και οι αναληματικοί τοίχοι που το προστατεύουν από τους γκρεμούς και τις "σάρες" είναι εντυπωσιακοί, φτάνοντας ως και τέσσερα μέτρα ύψος και καμιά φορά είναι διπλοί. Η θέα από το μονοπάτι μέσα στη χαράδρα είναι φανταστική, με το ρέμα κάτω στο βάθος και τα πανύψηλα βράχια του Λάγγαρη από πάνω. Η πορεία - ένας ευχάριστος ορειβατικός περίπατος - δεν ξεπερνά τις δύο ώρες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ