gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΠΑΝΩ ΑΡΧΑΝΕΣ Κωμόπολη ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Αξιοθέατα (4)

Βουνά

Όρος Γιούκτας

ΒΑΘΥΠΕΤΡΟ (Οικισμός) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Μπορείτε να φτάσετε στο βουνό Γιούκτας από ένα δρόμο ανάμεσα στις Αρχάνες και στο Βαθύπετρο. Από τις Αρχάνες ο δρόμος συνεχίζει προς Βαθύπετρο και σε 3 χιλιόμετρα υπάρχει ένας πρόχειρα στρωμένος δρόμος στα δεξιά, που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Γιούκτας (4 χιλιόμετρα). Οι Αρχαίοι πίστευαν ότι ο Δίας ήταν θαμμένος εδώ παρόλη την αθανασία του. Υπάρχουν εδώ ένα Μινωικό Ιερό καθώς επίσης και μια Βυζαντινή Εκκλησία. Η θέα από την κορυφή του βουνού είναι καταπληκτική καθώς βλέπετε κάτω την πόλη του Ηρακλείου, το νησί του Δία, την περιοχή γύρω από την Κνωσό, τις Αρχάνες, τ' αμπέλια και τις καθαρές μέρες μπορείτε να δείτε και τα Λευκά Όρη στη δυτική Κρήτη και τα Όρη Δίκτη στ' ανατολικά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Διάφορα

Τουρκικό υδραγωγείο

ΕΠΑΝΩ ΑΡΧΑΝΕΣ (Κωμόπολη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Φεύγοντας από την Κνωσό συνεχίστε νότια διασχίζοντας τον ίδιο δρόμο, ο οποίος θα σας οδηγήσει σ' ένα μεγάλο τουρκικό υδραγωγείο (μια ανακατασκευή του ενετικού υδραγωγείου) που χτίστηκε για να υδρεύει το Ηράκλειο. Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται μπορούν να δούν το αυθεντικό ενετικό υδραγωγείο (παράκαμψη προς Φορτέτσα και Καρυδάκι). Ακολουθώντας το δρόμο, μια δεξιά διακλάδωση θα σας οδηγήσει στην πόλη των Αρχανών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Κτίρια

Διδακτήριο Ανω Αρχανών

Εξαίρετο δείγμα ειδικού κτιρίου, από τα πρώτα κτίσματα της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας στο νησί. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σαλίβερο, ο οποίος ήταν στέλεχος του επιτελείου του Πρίγκηπα Γεωργίου. Τα σχέδια ολοκληρώθηκαν το 1901 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε με δωρεές πλουσίων Αρχανιωτών εγκατεστημένων στις Η.Π.Α. Το κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο, λιθόκτιστο και στεγάζεται κατά ένα μέρος με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Αναπτύσσεται σε σχήμα Π. Υπάρχει κλιμάκωση των όγκων και των ανοιγμάτων προς τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα. Το κτίριο χαρακτηρίζει η μνημειακότητα της σύνθεσης, η ισορροπία, η αίσθηση της αρμονίας και η θαυμάσια χρήση των στοιχείων του νεοκλασικισμού.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτήριο, από την κατασκευή του ως σήμερα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής στεγάστηκε η γερμανική μεραρχία του στρατηγού Μύλερ. Κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν γίνει σ' αυτό επισκευαστικές εργασίες από την 7η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Σήμερα στεγάζει τα δύο δημοτικά σχολεία του Δήμου 'Ανω Αρχανών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Αγίου Μάμμα

Νότια του οικισμού των Αρχανών όπου υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ