gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΚΡΩΤΗΡΙ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Αξιοθέατα (6)

Θρησκευτικά μνημεία

Βυζαντινή Εκκλησία Αγίων Πάντων

ΣΤΕΡΝΕΣ (Χωριό) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
  Στις Στέρνες βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Πάντων. Έχει ιδιόμορφη αρχιτεκτονική με ένα τρούλο. Στο πάτωμα της εκκλησίας υπάρχει παλιός τάφος με ζωγραφισμένα φύλλα αμπελιού.

Κτίρια

Βενετικό Κτίσμα

  Στις Στέρνες βρίσκεται ένα Βενετικό κτίσμα, καθώς και ερείπια Βενετικών σπιτιών.

Μνημεία

Τάφοι Βενιζέλων

ΑΚΡΩΤΗΡΙ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Οι τάφοι του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή βρίσκονται σ' ένα προσεγμένο πάρκο απ' όπου φαίνεται ολόκληρη η πόλη των Χανίων. Το πάρκο βρίσκεται στην είσοδο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, απ' όπου περνάει ο δρόμος από τα Χανιά για το αεροδρόμιο σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τα Χανιά.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο κρητικός πολιτικός που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Κρήτης από τους Τούρκους και αργότερα για την ένωση της με την Ελλάδα. Διατέλεσε αρκετές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς μέχρι που οι μοναρχικοί απαίτησαν την παραίτησή του και τον οδήγησαν σε εξορία στο Παρίσι όπου και πέθανε το 1936. Το 1897 από το σημείο αυτό οι Κρήτες επαναστάτες ύψωσαν την κρητική σημαία για να ζητήσουν ένωση με την Ελλάδα, ένα βόλι όμως από τον Ευρωπαϊκό στόλο κατέστρεψε το κοντάρι της σημαίας. Ένας Κρητικός τότε ύψωσε ξανά τη σημαία χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το σώμα του για κοντάρι ανάμεσα στις σφαίρες. H θέα της πόλης απ' αυτό το σημείο είναι πανοραμική, ειδικά το ηλιοβασίλεμα. Οι κήποι γύρω από τους τάφους και η μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία είναι ένας δημοφιλής χώρος για γάμους ή βαφτίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Σπήλαια

Σπηλιά Αρκούδας

ΑΡΚΟΥΔΟΣΠΗΛΙΑ (Σπήλαιο) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
  Η Σπηλιά της Αρκούδας βρίσκεται στο μονοπάτι από το Γουβερνέτο για το Καθολικό. Ένα παρεκκλήσι που είναι μέσα στη σπηλιά είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Κοντά στην είσοδο της σπηλιάς βρίσκονται ένας γκρίζος σταλαγμίτης με μορφή αρκούδας και μια μικρή λιμνούλα μπροστά του. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η Παναγία έκανε την αρκούδα πέτρινη όταν αυτή πήγε να πιεί το νερό του μοναχού. Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα η σπηλιά ήταν ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου πολλοί κάτοικοι της περιοχής πηγαίνουν το βράδυ στην εκκλησία και μένουν στη σπηλιά για το πανηγύρι που ακολουθεί με φαγητό και κρασί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Crete TOURnet


Σπηλιά Νεολιθική

ΣΤΑΥΡΟΣ (Λιμάνι) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
  Υπάρχει μια σπηλιά στο λόφο που στη Νεολιθική Εποχή χρησιμοποιήθηκε ως ιερό. Τα ευρήματα φανερώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε σ' όλες τις ιστορικές περιόδους από την Εποχή του Χαλκού και μετά.

Φαράγγια & Χαράδρες

Καθολικό

ΑΚΡΩΤΗΡΙ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Στο Ακρωτήρι με τα 115 σπήλαια και τα πέντε μικρά φαράγγια, ξεχωρίζει το μικρό, κατάφυτο άγριας ομορφιάς φαράγγι του Καθολικού ή Αυλάκι Αγίου.
  Φτάνοντας στην ονομαστή Μονή Γουβερνέτου, σε υψόμετρο 260 μ. και απόσταση 16 χλμ. από τα Χανιά, αρχίζουμε την πεζοπορία στο καλό μονοπάτι βόρεια και σε δέκα λεπτά συναντούμε το σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας με το εκκλησάκι της Θεομήτορος και το αρχαίο Ιερό της Αρτέμιδος.
  Δέκα λεπτά πιο κάτω αντικρίζουμε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, που έζησε τον 14ο αιώνα και διέμενε μέσα στο ωραίο σπήλαιο μήκους 151 μ. που βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία.
  Λίγο πιο κάτω, περνώντας από μία αξιοπερίεργα μεγάλη γέφυρα, εισερχόμεθα στο φαράγγι και βαδίζοντας στην κοίτη του χειμάρρου φθάνουμε στην ακτή σε μισή περίπου ώρα.
  Εκεί η θάλασσα είναι καθαρή για κολύμπι. Βλέπουμε ένα Βενετσιάνικο πηγάδι, ένα κτίσμα όπου οι καλόγεροι του Καθολικού φύλαγαν το πλοιάριο τους και το μέρος από όπου έχουν κοπεί οι πέτρες για το κτίσιμο της Μονής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ