gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΤΟΚΥΟ Μεγαλούπολη ΙΑΠΩΝΙΑ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (5)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τόκυο 1964

   Οι πρώτοι Ολυμπιακοί που φιλοξενούνται στην Ασία. Είναι οι Ολυμπιακοί για τους οποίους ξοδεύτηκαν τα περισσότερα μέχρι τότε χρήματα ($ 3 δις.), που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο κοινό, που τα ρεκόρ δέχτηκαν τη μεγαλύτερη επίθεση καταρρίψεων. Για διαφόρους λόγους, δεν έλαβαν πρόσκληση συμμετοχής η Νότια Αφρική, η Βόρεια Κορέα και η Ινδονησία.
  Η φλόγα ήρθε στο στάδιο από έναν δρομέα που είχε γεννηθεί κοντά στην Χιροσίμα την ημέρα που έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα το 1945.
   Ο νικητής των 100μ. Αμερικανός Μπομπ Χέηζ, έτρεξε ένα εκπληκτικό τελευταίο κατοστάρι στη σκυταλοδρομία των 4x100μ. για να στρέψει την νίκη υπέρ των Αμερικανών και να προκαλέσει το πικρό σχόλιο δρομέα από αντίπαλη ομάδα: «Η Αμερικάνικη ομάδα τρέχει μόνον με τον Χέηζ...». Eνας συναθλητής του Χέηζ γύρισε και απάντησε: «Αυτό χρειαζόμαστε, αυτό έχουμε»!
   Στην πισίνα φάνηκε πως η κατάσταση ήταν ιδιωτική υπόθεση των Αμερικανών. Κέρδισαν τα πάντα. Τα πάντα εκτός από ένα αγώνισμα. Πολλοί δημοσιογράφοι έγραψαν τότε πως οι Αμερικανοί επίτηδες άφησαν να χαθεί αυτό το μετάλλιο, έτσι για να σπάσει λίγο η μονοτονία! Το χρυσό αυτό πήρε η Σοβιετική Γκαλίνα Προζουμενσίκοβα στα 200μ. πρόσθιο και είναι το πρώτο χρυσό γυναικών στην κολύμβηση που παίρνει η Σοβιετική Eνωση.
   Τα περισσότερα μετάλλια των αγώνων πηγαίνουν στη χαριτωμένη Ρωσσίδα της Σοβιετικής Ομάδας, Λαρίσσα Λατυνίνα που συγκέντρωσε στην γυμναστική δύο χρυσά, δύο ασημένια, δύο χάλκινα.
   Το τζούντο εθεωρείτο σαν Ιαπωνικό... μονοπώλιο και οι φιλοξενούντες προεξοφλούσαν σίγουρα μια χρυσή νίκη. Το σοκ ήταν οδυνηρό για όλη την Ιαπωνία όταν ο Ολλανδός γίγαντας Αντον Γκεένσικ καταβαράθρωσε τον Ιάπωνα αντίπαλό του στον αγώνα για την κατηγορία Οπεν που είναι και ο πιο σημαντικός.
   Στο Τόκυο, φυσικά, δεν ήρθε το μεγάλο πυγμαχικό αστέρι της Ρώμης, που τώρα έχει αλλάξει όνομα σε Μοχάμαντ Αλι και που όδευε προς το ζενίθ της καριέρας του. Την ώρα που διεξαγόταν το αγώνισμα της πυγμαχίας, ο Μοχάμαντ Αλι βρισκόταν σε αυστηρή και επίπονη προπόνηση για τον αγώνα του με τον Φλόυντ, έναν αγώνα που κέρδισε και του απέφερε $ 4 εκατ.
   Οι Αγώνες του Τόκυο θεωρούνται οι πιο «αθλητικοί» Ολυμπιακοί που έχουν γίνει ποτέ. Χωρίς σκάνδαλα, σκανδαλάκια, ευτράπελα και παρατράγουδα. Πολλοί έχουν αναφερθεί στην είσοδο για τη μεγάλη εμπορευματοποίηση των αγώνων. Τίποτα συγκεκριμένο όμως δεν μπορεί να λεχθεί...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Τόκυο 1964

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Τόκυο 1964

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Ολυμπιονίκες σύγχρονοι

Masaji Kiyokawa

11/2/1913 - 13/4/1999

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ