gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΛΟΝΔΙΝΟ Πόλη ΑΓΓΛΙΑ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (8)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Λονδίνο 1908

   Ο Βεζούβιος που κατέστρεψε την Πομπηία στους Ρωμαϊκούς χρόνους ξαναθυμήθηκε την Ιταλία στις αρχές του αιώνα μας. Μετά από επίπονο πολιτικό αγώνα και σχολαστικό προγραμματισμό, που έφεραν τους Αγώνες στην πατρίδα τους, οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να τους αποποιηθούν γιατί οι ζημιές που έφερε η νέα έκρηξη του ηφαιστείου έφερε και σε ένα βαθύ οικονομικό αδιέξοδο την ιταλική κυβέρνηση.
   Οι πλέον πρόθυμοι να δεχθούν τους Αγώνες ήταν οι Βρεττανοί που με την υποστήριξη του Λόρδου Ντέσμπορο αλλά και την ομόθυμη βοήθεια της Βασιλικής Οικογένειας, έπεισαν ένα κατά τ' άλλα διστακτικό-συντηρητικό Κοινοβούλιο να συμφωνήσει και στις 16 Νοεμβρίου του 1906 να υπογράψει επίσημα την αποδοχή.
   Και κατορθώθηκε κάτι που αμφίβολο είναι αν θα γινόταν κατορθωτό ακόμα και στη σημερινή μας, τεχνολογικά προοδευμένη εποχή. Το στάδιο ήταν έτοιμο σε λιγώτερο από 10 μήνες από την ημέρα της θεμελιώσεώς του!
   Το δραματικότερο γεγονός της Ολυμπιάδας αυτής είναι, βέβαια, ο δρόμος του μαραθώνιου, με πρωταγωνιστή τον Ιταλό Ντοράντο Πιέτρι.
   Ξεκίνησαν 76 αθλητές. Στο 15ο περίπου χιλιόμετρο της διαδρομής ετάχυνε έντονα και ξεχώρισε ο Ιταλός Ντοράντο Πιέτρι. Απομακρύνθηκε προοδευτικά από τους υπόλοιπους και έφτασε στο σημείο να απέχει ακόμα και 5 χιλιόμετρα από τους άλλους έμπειρους δρομείς. Πάνω από 350.000 θεατές είχαν παραταχθεί στο μήκος της διαδρομής. Φυσικά, κατενθουσιασμένοι, χειροκροτούσαν, επευφημούσαν, παρότρυναν τον Ντοράντο Πιέτρι στην απίστευτη αυτή προσπάθειά του, που έφτασε στην είσοδο του Σταδίου σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με τους άλλους δρομείς τουλάχιστον 5 έως 6 λεπτά πίσω του. Για να καλυφθεί η απόσταση έπρεπε να καλύψει και ένα γύρο της διαδρομής των δρόμων του στίβου, τα κρισιμώτερα 600 μέτρα της ζωής του. Πενήντα μέτρα μετά την είσοδό του στον στίβο, ο Πιέτρι έπεσε. Σηκώθηκε μετά από παροτρύνσεις και συνέχισε, σε κατάσταση μέθης, άλλα 20 μέτρα. Ξανάπεσε. Σηκώθηκε και σύρθηκε, περπατώντας και μορφάζοντας, άλλα 70 μέτρα. Οι Αγγλοι κριτές τον πλησίασαν και τον ενθάρρυναν. Μεταξύ τους και ο συγγραφέας του Σέρλοκ Χόλμς, Σερ Aρθουρ Κόναν Ντόυλ. Ο Πιέτρι έπεσε δύο φορές ακόμα. Και ενώ του έμεναν μόνον άλλα 60 μέτρα, κάποιοι υπερπρόθυμοι ελλανοδίκες τον σήκωσαν και τον έφεραν υποβασταζόμενο στο τέρμα. Η Ιταλία είχε κόψει το νήμα του μαραθώνιου. Με δεύτερο τον Τζόννυ Χέηζ, οι Αμερικανοί υπέβαλαν ένσταση που, φυσικά, έγινε δεκτή. Στα επίσημα πρακτικά της Ολυμπιάδας ο Πιέτρι αποκλείεται. Ομως, το κύμα της λαϊκής συμπάθειας ήταν με το μέρος του. Σε χωριστή, εκτός σταδίου τελετή, η Βασίλισσα Αλεξάνδρα εδώρισε στον Ιταλό Μαραθωνοδρόμο ένα ολόχρυσο κύπελλο. Ενας έρανος που έγινε αυθόρμητα από τον λαό προσέφερε στον Πιέτρι £ 211...
   Παρ' όλες τις αντιρρήσεις του ντε Κουμπερτέν, οι γυναίκες στην Ολυμπιάδα αυτή πήραν μέρος με 36 αθλήτριες, από 22 χώρες...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Λονδίνο 1908

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Λονδίνο 1908

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Λονδίνο 1948

   Μετά από το Βερολίνο του '36, σειρά για να φιλοξενήσει τους Αγώνες είχε το Τόκυο. Με το ξέσπασμα του Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου το '38, οι Αγώνες μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι που, με την εμπλοκή σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Σοβιετικούς, αποποιήθηκε την υποψηφιότητα. Τον Ιούνιο του '39 μια πολύ αισιόδοξη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ανέθεσε τους Αγώνες στην Μ. Βρεττανία, για το 1944. Τότε, μετά τον πόλεμο, σε μια ψηφοφορία που για λόγους οικονομίας έγινε με το ταχυδρομείο, οι Ολυμπιακοί εδιάλεξαν για το 1948 οικοδεσπότη το Λονδίνο. (Ο ντε Κουμπερτέν είχε, το 1937, πεθάνει και η καρδιά του εστάλη για να ταφεί στην Ολυμπία, όπως ο ίδιος στη διαθήκη του έδειξε ότι επιθυμούσε).
   Μετά από έξι χρόνια εξοντωτικού πολέμου, το Λονδίνο δέχεται τους Ολυμπιακούς με προθυμία αλλά και σκεπτικισμό. Το '48 οι Λονδρέζοι εξακολουθούσαν να ντύνονται και να τρέφονται με κουπόνια. Υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στέγης εξ αιτίας των καταστροφών του πολέμου και οι αθλητές φιλοξενήθηκαν σε καταυλισμούς της πολεμικής αεροπορίας, του στρατού και σε φοιτητικούς κοιτώνες.
   Χωρίς κανείς να εκπλαγεί, η Γερμανία και η Ιαπωνία δεν εκλήθηκαν να μετάσχουν. Μετείχαν, για πρώτη φορά χώρες που είχαν δεχθεί το κομμουνιστικό καθεστώς.
   Το αναμφισβήτο αστέρι της Λονδρέζικης Ολυμπιάδας ήταν η Φάννυ Μπλάνκερς Κοέν, η ξανθή Ολλανδέζα που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια. Η Φάννυ ήταν 30 ετών και, κατά τους ειδήμονες, αρκετά μεγάλη για τέτοια κατορθώματα. Εκτός από τα τέσσερα χρυσά, η Φάννυ κέρδισε και κάτι άλλο. Την κατάρριψη της θεωρίας ότι μια αθλήτρια δεν μπορεί να είναι μάνα και νοικοκυρά. Σε μια συνέντευξή της μετά από τους αγώνες, εξήγησε πως προπονείται πολύ λίγο γιατί έχει να φροντίσει το καθημερινό μαγείρεμα για τον άντρα και τα παιδιά της. «Ακόμα», πρόσθεσε, «έχω και το ράψιμο των ρούχων των παιδιών και άλλα τέτοια συμμαζέματα»! Η Φάννυ με τα τέσσερα χρυσά άφησε όλον τον κόσμο κατάπληκτο.
   Ο Μπομπ Ματάιας, ο δεκαεφτάχρονος Αμερικανός, έγινε ο πιο νέος χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστορία όλων των νικητών του δεκάθλου. Η ιστορία της νίκης του Ματάιας θεωρείται τόσο σπάνια που δικαιολόγησε το Χόλλυγουντ να διακινδυνεύσει ένα αρκετά μεγάλο ποσόν για να γυρίσει μια πολύ καλή και επιτυχή ταινία.
   Μια άλλη μορφή που αναδείχτηκε σε αστέρι αργότερα, έκανε το ντεμπούτο της στο Λονδίνο του '48, ο Εμίλ Ζάτοπεκ. Οχι τόσο για τη νίκη του αλλά για την απρόσμενα ταχύτατη διαδρομή του στα τελευταία 300 μέτρα του δρόμου των 10.000 μ. που κατόρθωσε να περάσει από πέμπτος πρώτος!
   Εκτός από το ξάφνιασμα της Φάννυ Μπλάνκερς Κοέν και το νεαρό της ηλικίας του Μπομπ Ματάιας, οι Ολυμπιακοί του '48 δεν έχουν τίποτε να δείξουν. Δικαιολογημένα, ίσως. Ολος σχεδόν ο κόσμος περιποιόταν ακόμα τις βαθειές πληγές που του άφησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Λονδίνο 1948

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Λονδίνο 1948

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ