gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΝΑΔΑΣ Χώρα ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ" .


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μόντρεαλ 1976

ΜΟΝΤΡΕΑΛ (Πόλη) ΚΕΜΠΕΚ
   Οταν αυτοί οι Ολυμπιακοί εδόθησαν στον Καναδά, είχε υπολογισθεί πως θα κόστιζαν στον προϋπολογισμό του Μοντρεάλ $ 310 εκατομμύρια. Κάποιοι, φαίνεται, κάτι δεν υπολόγισαν σωστά, γιατί μόνο το στάδιο ξεπέρασε τα $ 486 εκατομμύρια, εξακοντίζοντας το τελικό κόστος των Αγώνων στα $ 1.480 εκατομμύρια... Οι Καναδοί, εξόδεψαν περίπου $ 125 εκατομμύρια σε συστήματα ασφαλείας, συστήματα που για να επανδρωθούν χρειάστηκαν να απασχολήσουν 10.000 ειδικούς αστυνομικούς και 7.500 κομμάντος των πεζοναυτών.
   Είναι η χρονιά που μια 14χρονη, μια Ρουμάνα με πρόσωπο γεμάτο αλλαζονεία αλλά και θέληση, θα απαιτήσει και θα πάρει τον θαυμασμό και την προσοχή όλου του κόσμου επάνω της. Θα είναι το νέο αλλά και μεγαλύτερο Ολυμπιακό αστέρι: η Νάντια Κομανέτσι που την πρώτη ήδη ημέρα των αγώνων κατόρθωσε για πρώτη φορά σε όλη την ιστορία του αθλήματος, να συγκεντρώσει 10.00 βαθμούς. Στους Ολυμπιακούς αυτούς, η Κομανέτσι πέτυχε το σκορ αυτό εφτά φορές!
   Μαθήτρια του Μπέλλα Καρόλυ, η Κομανέτσι γύρισε στην πατρίδα της πανένδοξη. Διάσημη τώρα, ποζάριζε για εξώφυλλα, διασκέδαζε στις ντίσκο, ζούσε τη μεγάλη ζωή. Γνώρισε και μνηστεύθηκε - ανεπίσημα - το Νίκου Τσαουσέσκου, γιο του Δικτάτορα και μαζί του ζούσε σε μια βίλλα σ' ένα από τα ακριβά προάστια της πρωτεύουσας. Ταξίδευε, έδινε ακριβές δεξιώσεις. Γυμναζόταν αλλά άρχισε να μην προσέχει πολύ τον μεγάλο της δάσκαλο, τον Μπέλλα Καρόλυ.
   Ας πάμε λίγο πίσω... Δυστυχισμένο παιδί που μεγάλωσε σε μεγάλη φτώχεια, χωρίς πατέρα και με μια αυταρχική μάνα που δούλευε σε δύο δουλειές για να μπορέσει να ζήσει την Νάντια και άλλα δύο παιδιά. Κάποτε την προσέχει - ήταν 12 ετών, σε σχολικές επιδείξεις - ο μαιτρ προπονητής της γυμναστικής Μπέλλα Καρόλυ. Της ζητάει να κάνει δοκιμές. Ο Καρόλυ διαπιστώνει ότι έχει στα χέρια του ένα σπάνιο γυμναστικό ταλέντο. Την αναλαμβάνει προσωπικά και πείθει το κράτος να δώσει μια μικρή οικονομική βοήθεια στην οικογένειά της, για να μπορεί το νέο κορίτσι να ζει κάπως πιο άνετα. Της ορίζει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με πολλά «απαγορεύεται». Κάτω από το σκληρό ύφος που είχε ο Καρόλυ στις αθλήτριές του, η Νάντια αποδεικνύεται όχι μόνον μεγάλο ταλέντο, αλλά και φαινόμενο πείσματος και ισχυρής θέλησης. Πριν περάσει ένας χρόνος, η Νάντια ήταν υποψήφια να ταξιδέψει με τη Ρουμανική Ομάδα στο Μοντρεάλ όπου ο θρίαμβός της άφησε άφωνο όλον τον κόσμο.
   Η Νάντια, χάλασε τις σχέσεις της με το Νίκου Τσαουσέσκου και απέκτησε τώρα έναν άλλο σύντροφο, έναν ανερχόμενο τραγουδιστή του ροκ. Το 1989 συναντάει και γνωρίζεται με τον Πανάιτ Κονσταντίν, Ρουμανικής καταγωγής Αμερικανό εστιάτορα. Τον πείθει να την πάρει μαζί του στην Αμερική. Οι Ρουμανικές αρχές αρνούνται να της δώσουν διαβατήριο. Ενα βροχερό Σάββατο, μεσάνυχτα του Νοέμβρη 1989, η Νάντια με τον Πανάιτ περνάει τα σύνορα και μπαίνει στο Ουγγρικό έδαφος. Παρουσιάζεται στις αρχές και ζητάει άσυλο και βίζα για την Αμερική. Οι Ούγγροι την έστειλαν στην Ελβετία από όπου πέταξε για τη Ν. Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη ποζάρισε για εκατοντάδες περιοδικά και εφημερίδες, έκανε περισσότερες από 100 - μέσα σε τρεις μήνες - εμφανίσεις στην τηλεόραση και έδωσε 67 συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο.
   Οταν της τηλεφώνησε ο Μπέλλα Καρόλυ για να συναντηθούν, η Νάντια αρνήθηκε να του μιλήσει...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Μόντρεαλ 1976

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Μόντρεαλ 1976

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ