gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Θέματα γραμμάτων & τεχνών για το τοπωνύμιο: "ΤΗΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Θέματα γραμμάτων & τεχνών (3)

Γλυπτική

Μαρμαρογλυπτική

  Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά της Τήνου στην αναγέννηση της νεοελληνικής τέχνης, περισσότερο της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής.
  Κατά την προ-επαναστατική και μετα-επαναστατική περίοδο, η μαρμαρογλυπτική γνωρίζει στο νησί μεγάλη άνθιση (ειδικότερα στο βορειοδυτικό τμήμα στην περιοχή του Πύργου και του Πανόρμου). Η σμίλη του Τήνιου μαρμαρά φτιάχνει έργα που κοσμούν τις εκκλησίες , τα νεκροταφεία, τις πλατείες σε όλες τις ελληνικές πόλεις μέχρι και το μικρασιατικό χώρο.
  Τα αίτια της δημιουργικής αυτής πνοής δεν είναι ακριβή, συνήθως όμως εντοπίζονται στα εξής:
•Η Τήνος είχε την τύχη να είναι το μόνο ελληνικό νησί που δε γνώρισε ουσιαστικά τον Οθωμανικό ζυγό, αφού η τουρκική κυριαρχία διήρκεσε μόλις έναν αιώνα.
•Στα βορειοδυτικά του νησιού υπάρχουν από τους αρχαιότατους χρόνους λατομεία με λευκό μάρμαρο, ενώ υπάρχει αφθονία και σε πράσινο μάρμαρο, σχιστόλιθο και γρανίτη. Αρα η ύπαρξη του υλικού βοήθησε στην ανάπτυξη της μαρμαροτεχνίας.
•Το ίδιο το φυσικό περιβάλλον επιδρά πάνω στον άνθρωπο και του καλλιεργεί έμφυτη κλίση προς την καλλιτεχνική δημιουργία.
  Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν δύο εκδοχές:
•Ο πατέρας του Φειδία ήταν από την Τήνο
•Ο ίδιος ο περίφημος γλύπτης της αρχαιότητας δίδαξε την τέχνη στους Τηνίους, όταν το πλοίο που τον μετέφερε εξόριστο στη Δήλο προσάραξε στην περιοχή Κιόνια.
  Οι επώνυμοι Τήνιοι καλλιτέχνες είναι οι θεμελιωτές της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής. Κατά τους μετεπαναστατικούς χρόνους και αφού δημιουργήθηκε το ελεύθερο ελληνικό κράτος, Τήνιοι καλλιτέχνες κατασκεύασαν όλα τα αξιόλογα κτίρια που κοσμούν σήμερα την Αθήνα (Αρχαιολογικό μουσείο, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βουλή, κ.α.) και άλλες πόλεις. Από το 1955 στον Πύργο της Τήνου λειτουργεί Σχολή Καλών Τεχνών που έχει δώσει εκατοντάδες καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σε όλη την Ελλάδα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ξυλογλυπτική

  Οι Τηνιακοί λαϊκοί τεχνίτες δεν περιορίστηκαν μόνο στην επεξεργασία του μαρμάρου αλλά και του ξύλου, χωρίς δυστυχώς να έχουν διασωθεί πολλά έργα.
  Γνωστοί ξυλογλύπτες ήταν ο Χατζηνικολός Πρίντεζης, ο οποίος φιλοτέχνησε το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του ναού της Αναστάσεως της Ιερουσαλήμ στις αρχές του περασμένου αιώνα.
  Ο ίδιος καθώς και ο Ιωάννης Κολλάρος ήταν ονομαστοί για τα αριστοτεχνικά τους ακρόπρωρα πλοίων, δείγματα των οποίων βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ