gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Θέματα γραμμάτων & τεχνών για το τοπωνύμιο: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πόλη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".


Θέματα γραμμάτων & τεχνών (3)

Μουσική

Βυζαντινή Χορωδία "Αγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης"

  Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία “Αγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” ιδρύθηκε στη βυζαντινομάνα Θεσσαλονίκη το 1983 με πρωτοβουλία και ενέργειες του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλη Δασκαλάκη, που είναι και Χοράρχης της. Η χορωδία πήρε το όνομα του Αγ. Ιωάννη Κουκουζέλη, που ασκήτευσε το 13ο αιώνα στο Μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας του Αγ. Ορους και άφησε εποχή με τις μελωδικότατες ψαλμωδίες και τις συνθέσεις του. Κατά την αγιορείτικη παράδοση μάλιστα, Παναγία -που τόσο ύμνησε- τον επιβράβευσε με ένα χρυσό νόμισμα.
  Η Χορωδία “Αγιος Ιωάννης Κουκουζέλης” έχει ως σκοπό ιδρύσεώς της τη διαφύλαξη, την καλλιέργεια, την προβολή και τη διάδοση της Ελληνορθόδοξης λατρευτικής μας Μουσικής, αυτού του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού, μέσα στα πλαίσια της εκκλησιαστικής μας παράδοσης και του σεμνοπρεπούς πατριαρχικού ύφους.
  Μέλη της Χορωδίας είναι καταξιωμένοι Ιεροψάλτες, που υπηρετούν με ζήλο και ευσυνειδησία το ιερό αναλόγιο σε Ναούς της Θεσσαλονίκης και άλλων γειτονικών πόλεων και διακρίνονται για την ευσέβειά τους και την εμμονή στην πατροπαράδοτη εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική.
  Η Χορωδία “Αγιος Ιωάννης Κουκουζέλης” στα είκοσι χρόνια ζωής και λειτουργίας της έχει να επιδείξει μία πλούσια δραστηριότητα, η οποία συνοδεύτηκε πάντα από κολακευτικές κριτικές και ευμενέστατα σχόλια. Το 1993 τα δεκάχρονά της εορτάστηκαν σε εκδηλώσεις με την ονομασία “Κουκουζέλια”, με τη συμμετοχή χορωδιών από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
  Συμμετέχει πολλές φορές σε εθνικοθρησκευτικές εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο, παρουσιάζοντας εκλεκτούς ύμνους από τον ανθόκηπο της Ορθόδοξης λατρείας. Εμφανίστηκε στην Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας. Τα τελευταία 15 χρόνια ταξίδεψε στο εξωτερικό και πραγματοποίησε συνολικά 38 εμφανίσεις στη Γαλλία- Βέλγιο- Αυστρία- Γερμανία- Λουξεμβούργο- και Ν. Ρωσία, στον Καναδά, στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, στη Μελβούρνη- Σύδνεϋ- Αδελαϊδα και στη Βουδαπέστη. Τον Απρίλιο του 2001, ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου την 1η Απριλίου και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου της Μητρόπολης Δέρκων έψαλε, χοροστατούντος του Παναγιότατου, στον πανηγυρικό εσπερινό της Ε' Κυριακής των Νηστειών.
  Το 2002 (7-18 Μαρτίου) πραγματοποίησε αποστολή “Εθνικής Εξόρμησης” στις ΗΠΑ, όπου, εκεί, στην “άλλη Ελλάδα”, έδωσε 6 συνολικά συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής και ενόργανου Δημοτικού Τραγουδιού, σε ενορίες της ελληνορθόδοξης κοινότητας, για χάρη του απόδημου Ελληνισμού.
  Τα τρία τελευταία χρόνια συμμετέχει στα “Δημήτρια” του Δήμου Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις με την ονομασία “Μήνας Ορθόδοξων Χορωδιών” , με διοργανωτή το σχετικά νέο φορέα του Δήμου. Ελαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις Συλλόγων και Σωματείων, έκανε εμφανίσεις στην τηλεόραση και το Ραδιόφωνο και κυκλοφόρησε κασέτες. Τελευταία κυκλοφορούν δύο CD της χορωδίας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο των: Δήμου Πάτμου, Νομαρχίας Δωδεκανήσου, Ι.Μ. Θεολόγου και Υπουργείου Αιγαίου (2003).

Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδας

  Εδώ και 36 χρόνια η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πρότυπο νεανικής πολιτιστικής παρουσίας.
  Δημιουργός της ο προικισμένος νεαρός μουσικός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου (1948-1969), το κυριότερο έργο του οποίου, τη Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ψάλλει μέχρι σήμερα η Χορωδία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης. Συνεχιστής του έργου του ο μεγαλύτερος αδελφός του Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον οποίο η Χορωδία έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ουγγαρία, πρώην Τσεχοσλοβακία, Γερμανία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ελβετία).
  Το επίπεδο της Χορωδίας πιστοποιούν τα χρυσά μετάλλια και πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Σημαντική σελίδα στην ιστορία της Χορωδίας ήταν η συμμετοχή της στην εκτέλεση της 3ης συμφωνίας του Leonard Bernstein (Αθήνα, 1985) με την Ορχήστρα Νέων της Ευρώπης και τη Χορωδία Νέων της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις της Χορωδίας ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Συμφωνία αρ. 8 του G. Mahler (“Των χιλίων”), “War Requiem”, του Ben. Britten, “Carmen” του G. Bizet, “Λιλιπούπολη” και η Παιδική Οπερα του Αλκη Μπαλτά “Μόμο”.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο των: Δήμου Πάτμου, Νομαρχίας Δωδεκανήσου, Ι.Μ. Θεολόγου και Υπουργείου Αιγαίου (2003).

Βυζαντινη Χορωδία "Ηδύμελον"

  Η χορωδία ιδρύθηκε το έτος 1999 από την επιθυμία νέων ψαλτών, που κοσμούν αναλόγια Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσουν ένα νέο ηχητικό σύνολο με μαθητές των τριών σπουδαιότερων δασκάλων της πόλης, του Χ. Θεοδοσόπουλου, του Αθ. Καραμάνη και του Χ. Ταλιαδώρου.
  Από τις πρώτες εμφανίσεις απέσπασε πολύ καλές κριτικές για τον ήχο και το ύφος της. Έχει ήδη συμμετοχή στο CD του Π. Γαϊτάνου “Η Πηγή της Ζωής” με βυζαντινούς ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία, εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον Ι. Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Ι. Ναό της Παναγούδας, σε σεμινάρια, και συνεργάζεται συχνά σε συναυλίες με τον Π. Γαϊτάνο.
  Στα τέλη του 2002 της δόθηκε η ονομασία “Ηδύμελον”. Χοράρχης είναι ο Ιωάννης Θ. Τσάμης.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο των: Δήμου Πάτμου, Νομαρχίας Δωδεκανήσου, Ι.Μ. Θεολόγου και Υπουργείου Αιγαίου (2003).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ