gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΝΙΚΑΙΑ Κωμόπολη ΛΑΡΙΣΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (2)

Δημαρχεία

Δημοτική Ενότητα Νίκαιας

Τηλέφωνο: +302413 507200
Φαξ: +302410 921868

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Νικαίας

  Τον οικισμό διασχίζει ο χείμαρρος Νεμπεγλριώτης . Η πυκνότητα των νεολιθικών οικισμών στην περιοχή γύρω από τη Νίκαια (έχουν βρεθεί έως σήμερα 19 μαγούλες) και τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων (επιγραφή των αρχαϊκών χρόνων , επιτύμβιες στήλες των ρωμαϊκών χρόνων και αναθηματικές στήλες στον Ιμψιο και Ζευξάνθιο Ποσειδώνα των ελληνιστικών χρόνων), αποδεικνύουν την αρχαιότατη κατοίκησή της.
  Ακόμη εικάζεται πως η Νίκαια κατέχει τη θέση της αρχαίας Χάλκης, ιδρυμένης πάνω σε ένα βασικό δρόμο επικοινωνίας της Θεσσαλίας . Ο ναός που σήμερα τιμάται στο όνομα του Αγ. Χαραλάμπους ήταν αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο (χρονολογείται το 1872) και ήταν χτισμένος στη θέση παλιότερου ομώνυμου ναού , που φαίνεται πως ταυτίζεται με το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε το Νεμπεγλέρι , "ζευγιτοχώρι ρεβενήσιον" , στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας .
  Το όνομα του χωριού ετυμολογείται από το "Νεμπεϊλέρ" που σημαίνει "κάθε λογής μπέηδες", υπονοώντας μια συνένωση αγροτικών οικισμών .
  Το νέο όνομα του χωριού δόθηκε σε ανάμνηση της Α' Οικουμενικής Συνόδου , στην οποία είχε λάβει μέρος ως επίσκοπος ο Αγ. Αχίλλειος της Λάρισας .Η Κοινότητα πανηγυρίζει στη μνήμη των Αγ. Γεωργίου (23 Απριλίου) και Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου) με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία ενώ άλλοι είναι εργάτες, υπάλληλοι και επαγγελματίες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ