gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΠΥΡΓΟΙ Χωριό ΔΡΑΜΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργων

  Το Δημοτικό Διαμέρισμα των Πύργων, βρίσκεται σε υψόμετρο 620-660 μέτρων δυτικά της Δράμας και σε απόσταση 19 χλμ. Ο πληθυσμός τους χειμερινούς μήνες ανέρχεται περίπου σε 240 κατοίκους και το καλοκαίρι αυξάνεται λόγω των πολλών μεταναστών που επιστρέφουν για να περάσουν τις διακοπές τους στο χωριό.
  Οι Πύργοι είναι ένα χωριό ντόπιων με μακραίωνη ιστορία και ποικίλες παραδόσεις που βρίσκεται κάτω από τις απότομες ορθοπλαγιές του Φαλακρού. Αποτελεί το ορμητήριο μας για το Φαράγγι, τα αναρριχητικά πεδία του Κεντρικού Φαλακρού, το εντυπωσιακό στεφάνι των κορυφών, αλλά και τη φυσική πίστα των αιωροπτεριστών.
   Εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, κτίστηκε αρχαία ακρόπολη το «κάστρο» των Πύργων σε ορεινή περιοχή προς το οροπέδιο της Σίτνας, πάνω από το παλαιό υδραγωγείο, με σκοπό να ελέγχει δρόμους και περάσματα. Το «κάστρο» φαίνεται πως κατοικήθηκε μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Στα νεότερα χρόνια, το χωριό αποτέλεσε προπύργιο του Ελληνισμού. Το 1891 λειτουργούσε ήδη Ελληνικό σχολείο και αργότερα οι κάτοικοι συγκρότησαν επιτροπή άμυνας στο Μακεδονικό Αγώνα.
   Σήμερα, οι λιγοστοί Πυργιώτες ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα της ορεινής περιοχής τους. Συμμετέχουν με μουσική, χορούς και τραγούδια στα λαϊκά δρώμενα στις 6-7 Ιανουαρίου και διοργανώνουν παραδοσιακό γλέντι στις 6 Αυγούστου, την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τιμώντας την πρόσφατα ανακαινισμένη μεταβυζαντινή εκκλησία τους. Στην είσοδο του Φαραγγιού, έξω από το χωριό, θα βρούμε καταφύγιο για πιθανή διανυκτέρευση. Οι Πύργοι, όπως και η Πετρούσα, φημίζονται για τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα, και ιδιαίτερα για τις τοπικές νοστιμιές στις ταβέρνες, όπως το κατσικάκι. Για την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής, προγραμματίζεται μελλοντικά η ασφάλτινη οδική σύνδεση των Πύργων με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ