gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ Χωριό ΙΘΩΜΗ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζερμπισίων

  Δυτικά της Αρκαδικής Πύλης απλώνεται το χωριό Ζερμπίσια. Βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με ωραία θέα προς τον καταπράσινο μεσσηνιακό κάμπο. Eχει άφθονα νερά και το στολίζουν δροσερότατα πλατάνια και οπωροφόρα. Μαζί με τον παλαιό συνοικισμό Κογχύλι (Λακακούκια) αποτελούν ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα. Το χωριό είναι ημιορεινό, σε υψόμετρο 500μ. περίπου. Είναι κτισμένο σε βουνοπλαγιά αμφιθεατρικά. Στο πρανές μέρος του αναβλύζει η πηγή "Σέα". Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της το πήρε από την κόρη του Αγά που πνίγηκε στα νερά της στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
  Στην κορυφή του βουνού Κογχύλι υπάρχουν ερείπια προϊστορικού κάστρου. Προς το νότιο μέρος του χωριού, στην Πίσω Ρούγα βρίσκεται σε σωρούς από ερείπια το παλαιό μεσαιωνικό χωριό. Στο σημερινό χωριό, στην πλατεία που βρίσκεται η εκκλησία, που χτίστηκε το 1958, βρέθηκαν πολλοί βυζαντινοί τάφοι. Δίπλα στην Σέα υπάρχουν θεμελιώσεις παλιού βυζαντινού υδραγωγείου. Ο υδραγωγός ("Χτήρι") που το πλάτος του ξεπερνά το ένα μέτρο, διέρχεται από τον παλαιό οικισμό της Πίσω Ρούγας. Εκείθεν περνά με σήραγγα ένα λόφο ("στην Τρύπα") και φθάνει έξω από το δυτικό τείχος της Αρχαίας Μεσσήνης.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο νεκροταφείο του χωριού (όπου σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες) η Αγία Παρασκευή, ο Αγιος Δημήτριος κ.λ.π. Επίσης εξαιρετικής ομορφιάς είναι τα τοπία Κρύα Βρύση, Βρύση του Μουρίκη, οι καταρράκτες της Κρέμασης και του Παλιόμυλου, Του Λύκου η Βρύση η Μεγάλη Βρύση κ.α.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ