gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΑΙΔΗΨΟΣ Λιμάνι ΕΥΒΟΙΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (3)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου

ΑΓΙΟΣ (Χωριό) ΑΙΔΗΨΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22260 31242
  Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα Λουτρά της Αιδηψού και σε περιοχή κατάφυτη από ελαιόδενδρα και οπωροφόρα βρίσκεται το χωριό Αγιος.
  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Β. Εύβοιας και πήρε το όνομά του κατά μία εκδοχή από ένα γέρο που εμφανίστηκε και προειδοποίησε τους κατοίκους για επικείμενη Τουρκική επιδρομή, έτσι ώστε να προετοιμαστούν και να μη καταστραφούν. Πιστεύοντας πως ο σωτήρας τους ήταν κάποιος Αγιος, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο, βάφτισαν το χωριό "Αγιος" τιμώντας τον προστάτη τους.
  Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή, μετά από τις καταστροφές που είχε υποστεί προγενέστερα, λέγεται δε ότι εδώ διαβάστηκε η πρώτη προκήρυξη της επανάστασης του 1821 στην Εύβοια.
  Πολιούχος του Αγίου είναι ο Αγιος Γεώργιος, που την παραμονή της εορτής του γίνεται περιφορά της εικόνας, ενώ γνωστοί είναι οι εορτασμοί της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Σάββα που είναι η μοναδική εκκλησία σε επίπεδο ονόματος σε ολόκληρη την Β. Εύβοια.
  Χαρακτηριστικό του Αγίου είναι το γεφύρι του. Ενα γεφύρι που η παράδοση θέλει το χτίσιμό του να συνδέεται με θρύλο για το "στοίχειωμα" μιας αθώας κοπέλας, με συνέπεια οι γεροντότεροι να διηγούνται τραγελαφικές ιστορίες που διαδραματίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας με αυτούς που το περνούσαν φωνάζοντας ή τραγουδώντας.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού & Ανάπτυξης του δήμου Αιδηψού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρών Αδηψού

ΑΙΔΗΨΟΣ (Κωμόπολη) ΕΥΒΟΙΑ
  Η Αιδηψός δεν είναι η πόλη που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα έχει το δικό της μερίδιο στην Ιστορία, οι ρίζες της βαθιές. Κατά την παράδοση έχει εποικιστεί από Ιωνες οι οποίοι της έδωσαν το όνομα "Ελλοπία" προς χάρη του γιου του Ιωνα, Ελλοπα. Αργότερα αναφέρεται ως "Αιδεψός", στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ο Πλούταρχος περιγράφει την κοινωνική ζωή που είχε αναπτυχθεί στην Αιδηψό, για την ευχάριστη διαμονή στην πόλη και στις διασκεδάσεις της, εξαίρει μάλιστα τη λαμπρή διατροφή με τα άφθονα ψάρια και τα πτηνά της. Ο δε Στράβων αναφέρεται στην εμφάνιση των νέων πηγών και στις ιαματικές ιδιότητές τους. Η Αιδηψός από τους παλαιότερους χρόνους ήταν γνωστή για τα χαλκουργεία της και ίσως αυτό δικαιολογεί το ότι ήταν από τις λίγες πόλεις που είχαν δικό τους νόμισμα. Το νόμισμα αυτό, που απεικονίζει ο Ρήγας Φερραίος στη Χάρτα του, είχε χαραγμένο στη μία πλευρά, κάβουρα και στην άλλη ένα ψάρι συμβολίζοντας το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής.
  Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και με τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων στον Ελλαδικό χώρο, η Αιδηψός βρίσκεται στην ακμή της, εξαιτίας των ιαματικών της υδάτων και της ρωμαϊκής εύνοιας. Στην πόλη έρχονται για λουτροθεραπεία οι αυτοκράτορες Αδριανός, Μάρκος Αυρήλιος, και ο στρατηγός Σύλλας. Στις μέρες μας τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά του Σύλλα.
  Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και με την κατάρρευση της ρωμαϊκής κυριαρχίας, η Αιδηψός καταστρέφεται από τον Θεοδόσιο σαν ειδωλολατρικό κέντρο.
  Το τελειωτικό κτύπημα όμως θα το δεχτεί στις αρχές του 14ου αιώνα επί Τουρκοκρατίας, με την πλήρη καταστροφή της. Κατά την περίοδο αυτή δεν διασώζεται κανένα ιστορικό στοιχείο για τη λουτρόπολη.
  Στο τέλος του 18ου αιώνα το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος ξεκινά τη νέα του πορεία, που βρίσκει σε παράλληλο δρόμο την τουριστική ανασυγκρότηση της Αιδηψού.
  Στις αρχές του 19ου αιώνα η Αιδηψός δέχεται τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης, στους τομείς της αλιείας, γεωργίας και του εμπορίου. Σ' αυτό το διάστημα κατασκευάζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουομένων καθώς και άλλες μορφές επιχειρήσεων.
  Η λουτρόπολη αποκτά μεγάλη φήμη, αλλά η όμορφη αυτή εποχή δεν θα κρατήσει πολύ καθώς τα χρόνια της κατοχής έρχονται και τα σύννεφα του πολέμου που σκεπάζουν όλη την Ελλάδα θα ρίξουν τη σκιά τους και στην κοσμοπολίτικη Αιδηψό. Βέβαια, αυτή τη φορά μέσα στην γενική ατυχία, μπορούμε να πούμε ότι η Αιδηψός στάθηκε τυχερή, μιας και ο κατοχικός στρατός χρησιμοποίησε τα ξενοδοχειακά της καταλύματα για την υποδοχή τραυματιών, με αποτέλεσμα να γλιτώσει ακόμη μια καταστροφή.
  Σήμερα η Αιδηψός αποτελεί ένα τουριστικό κέντρο που φιλοξενεί σε καθημερινή βάση περίπου 40.000 παραθεριστές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του δήμου Αιδηψού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γιάλτρων

ΓΙΑΛΤΡΑ (Χωριό) ΑΙΔΗΨΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22260 32249
  Το χωριό Γιάλτρα βρίσκεται δυτικά της λουτρόπολης και σε απόσταση 19 περίπου χλμ. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Ξηροσουβάλα σε εξαιρετικά θεαματική θέση. Το όνομα προήλθε από τη σύντμηση των λέξεων "Υγεία - Λουτρά", που γίνεται "γεια-λουτρά" και καταλήγει σε "Γιάλτρα", χάρις στα ζεστά ιαματικά νερά που υπάρχουν στην παραλία των Γιάλτρων (Μπάνια Γιάλτρων), περίπου της ίδιας σύστασης με αυτά της Αιδηψού.
  Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τους μυθικούς χρόνους. Η πρώτη ονομασία της περιοχής, που σήμερα ονομάζουμε Μπάνια, ήταν "Αθήναιον" και πήρε το όνομα αυτό από τους Αθηναίους που μετά την καταστροφή της Αθήνας κατοίκησαν στην περιοχή.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του δήμου Αιδηψού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ