gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ Χωριό ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Σελιανιτίκων

Τηλέφωνο: +30 26910 74273
Οι κάτοικοι της Σελιάνας ακολούθησαν το ρεύμα καθόδου από τα ορεινά προς τα πεδινά, που χάραξαν κάτοικοι και άλλων ορεινών χωριών της Αχαΐας. Η κάθοδος αυτή συντελείται σύμφωνα με τον Αθ. Φωτόπουλο («Ιστορικά και Λαογραφικά της Ανατολικής περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων») κατά την οθωμανική περίοδο. Οι περισσότεροι, λοιπόν, από τους κατοίκους της Σελιάνας κατέρχονταν στο παράλιο χωριό Σελιανίτικα, αρχικά για να περάσουν το χειμώνα τους και, αργότερα, για να εγκατασταθούν μόνιμα. Το τοπωνύμιο Σελιανίτικα έχει άμεση σχέση με το τοπωνύμιο της μητρόπολης τους, Σελιάνας. Η Σελιάνα κατά τον Vasmer είναι λέξη σλαβική και σημαίνει χωριό, κώμη. Στο δ.δ. Σελιανιτίκων παρουσιάζεται σταθερή αύξηση του πληθυσμού και έντονη ανοικοδόμηση, τα οποία οφείλονται στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μαζί με τον οικισμό «Σελιανίτικα» απογράφεται και η οικιστική συγκέντρωση Ξενοφωνταίικα.

Διοικητική εξέλιξη:
Ο οικισμός «Σελιανίτικα» από το 1879 έως το 1907 απογράφεται ως τμήμα του δήμου Αιγίου (Αιγιέων). Ωστόσο, σε απόφαση διοικητικής διαίρεσης δεν απαντά μέχρι το 1912, χρονολογία σύστασης των πρώτων κοινοτήτων, όπου αναγνωρίστηκε σε ομώνυμη κοινότητα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 1912 μέχρι το 1926 η εν λόγω κοινότητα περικλείει στα διοικητικά της όρια και τον οικισμό Νεραντζιές (το 1926 ο οικισμός Νεραντζιές αναγνωρίστηκε σε ξεχωριστή κοινότητα). Το 1997 η κοινότητα καταργήθηκε και αποτελεί τμήμα του δήμου Συμπολιτείας

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ