gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΜΥΡΟΒΡΥΣΗ Χωριό ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυροβρύσης

Τηλέφωνο: +30 26910 94167
Η Μυρόβρυση αποτελεί Τσετσεβοχώρι και, κατά συνέπεια, η δημιουργία του οφείλεται στη μετακίνηση των κατοίκων του Τσετσεβού ύστερα από καθίζηση που συνέβη στην περιοχή κατά τη χρονική περίοδο 1750-1775. Συνεχείς κατολισθήσεις όμως που συνέβησαν και στον 20ό αιώνα ανάγκασαν τους κατοίκους της Μυρόβρυσης να φύγουν από αυτή στη δεκαετία του '70 και να εγκατασταθούν στο Μεϊντανά Ροδοδάφνης, περιοχή στην οποία τους παραχωρήθηκαν οικόπεδα από την Πολιτεία. Η οριστική μετακίνηση των κατοίκων προς το νεοσύστατο οικισμό Μεϊντανά συντελέστηκε στη δεκαετία του '80. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρεί και ο Πληθυσμιακός Πίνακας, ο οποίος δείχνει μείωση πληθυσμού στον οικισμό Μυρόβρυσης στην απογραφή του 1971. Ωστόσο, και σήμερα ακόμη οι κάτοικοι που μετοίκησαν στον οικισμό Μεϊντανά μετακινούνται από αυτόν προς την περιοχή των παλιών τους κατοικιών, γιατί εκεί διατηρούν ακόμα τα κτήματά τους και συνεχίζουν τις εργασίες τους.
Αποικοι του χωριού (η οικογένεια Κουτρουμπάνου) μετοίκησαν όμως και προς την περιφέρεια του δ.δ. Μάγειρα, όπου δημιούργησαν τον οικισμό Κουτρομποναίικα. Ο Κ. Τριανταφύλλου μας πληροφορεί σχετικά με την προέλευση του ονόματος του οικισμού Μυρόβρυσης: «κατ' επιτόπιον παράδοσιν από την βρύσιν της Μάρως, αλλ' ασφαλώς προϋπήρχε του χωρίου το τοπωνύμιο από μια καλήν βρύσιν γευστικού ύδατος». Ο Ν. Λέκκας, από την άλλη, αναφέρει ότι παράγεται από τα «μύρα-βρύω (αναβλύζω)». Και αυτός όμως κάνει λόγο για «το κρύο και ελαφρύ νερό μιας βρύσης του χωριού» που δικαιολογεί το όνομα.

Διοικητική εξέλιξη:
Ο οικισμός «Μυρόβρυση» απαντά πρώτη φορά το 1830 απογραφόμενος στην επαρχία Πατρών (στην απογραφή που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής αποστολής του γάλλου στρατηγού Μαιζόν). Επίσημη απόφαση περί διοικητικής συγχώνευσης δήμων το 1840 τον κατέταξε στον δήμο Ερρινεής (Εριναίων) της επαρχίας Παλαιών Πατρών της Διοίκησης Αχαΐας. Στο δήμο αυτόν ανήκε μέχρι το 1912, χρονολογία σύστασης των πρώτων κοινοτήτων, οπότε αποτέλεσε ομώνυμη κοινότητα. Σημειωτέον ότι από το 1916 μέχρι το 1919 ο οικισμός Μάγειρας αποτελούσε μέλος της κοινότητας Μυρόβρυσης, όπως επίσης και ο οικισμός Παληομέτοχο ή Μπαρδουτοσκουτζαίικα από το 1916 έως το 1939. Ο οικισμός Μυρόβρυση ήταν πάντα η έδρα της ομώνυμης κοινότητας, η οποία καταργήθηκε το 1997, για να αποτελέσει τμήμα του δήμου Συμπολιτείας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ