gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Θεοδώρων

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 85864
  Οι Αγιοι Θεόδωροι χτισμένοι σε 800 μ. υψόμετρο, είναι ένας από τους πιο μεγάλους και τους πιο ζωντανούς οικισμούς του νομού, 19 χλμ ΝΑ των Γρεβενών, πάνω στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας. Η διαδρομή Γρεβενά - Αγ. Θεόδωροι χαμηλά στον ποταμό Βενέτικο, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή. Μέσα στο ποτάμι αλλά και στην κοίτη του υπάρχουν τεράστια βράχια και σε ορισμένα σημεία με μεγάλο βάθος τα νερά είναι καταπράσινα. Η παραποτάμια βλάστηση είναι πλούσια: ιτιές, πλάτανοι, σκλήθρα. Δίπλα στο ποτάμι πάνω στα βράχια υπάρχουν κιόσκια και παγκάκια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για να χαρεί την όμορφη φύση.
  Από μαρτυρίες των κατοίκων πληροφορούμαστε πως η κοινότητα των Αγ. Θεοδώρων δημιουργήθηκε το 1970-71 από άτομα ορισμένων οικισμών, τα οποία μετακινήθηκαν εδώ για λόγους σύμπτυξης. Σήμερα στην περιοχή ζούνε 500 άτομα, των οποίων ο αριθμός ανεβαίνει κατά 200 άτομα το καλοκαίρι. Αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία - υπάρχει δασικός συνεταιρισμός και δασεργάτες.
  Η περιφέρεια της κοινότητας καλύπτεται από δρυόδασος που εναλλάσσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Παλιοί θρύλοι διηγούνται πως στο δάσος «Καραούλι» υπήρχαν κλέφτες που λήστευαν τους περαστικούς και πως στην τοποθεσία «Σκάλα», επί Τουρκοκρατίας για να πάει κάποιος στην περιοχή του Αλή Πασά, έπρεπε να πληρώσει ένα είδος φόρου. Επίσης στην περιφέρεια των Αγ. Θεοδώρων υπήρχε παλιά Καραβανόστρατα (διακλαδώσεις παραεγνατίας), από όπου περνούσαν οι Βλάχοι πηγαίνοντας προς τη Θεσσαλία επί Τουρκοκρατίας αλλά και μέχρι το 1940.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ