gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 40 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ Επαρχία ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (40)

Δημαρχεία

Δήμος Καλαμπάκας

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλέφωνο: +3024323 50200-2
Φαξ: +3024320 23184

Δήμος Τυμφαίων

ΚΟΝΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24323 50700
Φαξ: +30 24323 (24320) 92041

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αύρας

ΑΥΡΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 51012
  Το Δ.Δ. Αύρας βρίσκεται στα ανατολικά όρια του Δήμου Καλαμπάκας, έχει περίπου 600 κατοίκους και είναι κτισμένο στα 250μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και κατά δεύτερο λόγο με την κτηνοτροφία. Σημαντικός είναι ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Νικολάου στα δυτικά του χωριού. Ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου είναι σύγχρονο κτίσμα (1967-1977). Στα βόρεια του χωριού έγινε ένα μικρό φράγμα για να εξυπηρετεί τους κατοίκους στις ανάγκες της γεωργίας. Πανηγυρίζει στις 24 Αυγούστου του Αγίου Κοσμά.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βλαχάβας

ΒΛΑΧΑΒΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 76821
  Το Δ.Δ. Βλαχάβας βρίσκεται βόρεια της Καλαμπάκας σε υψόμετρο 900μ. και έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους. Το χωριό είναι πατρίδα του θρυλικού αρματωλού των Χασίων Παπαθύμιου Βλαχάβα, που το 1808 οι άνδρες του ηττήθηκαν κοντά στο Καστράκι, ενώ ο ίδιος συνελήφθη αργότερα και θανατώθηκε από τον Αλή Πασά στα Γιάννενα, το 1809. Για αρκετά χρόνια του 18ου αιώνα το χωριό ήταν έδρα από το αρματολίκι Χασίων. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Βόρεια του χωριού και σε απόσταση 7χμ. κοντά στον ποταμό Ιωνα βρίσκεται το καθολικό της μονής Παναγίας της Μήκανης ή Παλαιοπαναγίας. Κτισμένη σ' ένα κοίλωμα βράχου, οι τοιχογραφίες ανάγονται στον 17ο αι. Κοντά στην μονή βρίσκονται και τα ερείπια Βυζαντινού κάστρου με τρία διαζώματα, ενώ ανατολικά του κάστρου διακρίνονται τα ερείπια του κελιού του Καλλιστράτου. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Διάβας

ΔΙΑΒΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 25277
  Το Δ.Δ. Διάβας είναι κτισμένο στους πρόποδες του Κόζιακα και σε υψόμετρο 260μ. το δε όνομα Διάβα που σημαίνει πέρασμα, δόθηκε στις αρχές του 19ου αι. από την τότε κυβέρνηση στην προσπάθεια αλλαγής των ξενικών ονομάτων.
  Το Δ.Δ. αποτελείται από δύο οικισμούς, α) τον οικισμό Αλώνια στα ανατολικά της εισόδου του χωριού από την Καλαμπάκα που σιγά-σιγά ενώθηκε με το υπόλοιπο χωριό και β) τον οικισμό Κορομηλιά που δημιουργήθηκε στα 1926 από παραθεριστές κυρίως Βλάχους από το Περιβόλι Γρεβενών.
  Το χωριό βρίσκεται 5χμ. δυτικά της Καλαμπάκας και για να φθάσουμε εκεί περνάμε από την καινούργια γέφυρα του Πηνειού που έγινε το 1981, ενώ μέχρι τότε όταν υπήρχε πολύ νερό στο ποτάμι οι κάτοικοι αναγκάζονταν να περνάνε από την γέφυρα της Σαρακίνας.
  Στο κέντρο του παλαιού χωριού βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Δημητρίου που είναι και ο πολιούχος του χωριού. Επίσης υπάρχουν και άλλα εξωκλήσια όπως του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου στο δρόμο για την Κορομηλιά.
  Παλαιά στο χωριό υπήρχαν δύο νερόμυλοι που χρησιμοποιούνται για το άλεσμα του σιταριού και του καλαμποκιού, ο νερόμυλος του Κόνη βρισκόταν Β.Δ. του χωριού στη θέση "Βάβα" και ο νερόμυλος του Χαρίση νότια του χωριού κοντά στη θέση "Γκούρα", ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1990.
  Τη Κυριακή της Αποκριάς πραγματοποιούνται παραδοσιακά δρώμενα στη κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ τη Καθαρά Δευτέρα προσφέρεται φασολάδα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Το χωριό πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Στα βορειοδυτικά της Θεσσαλίας κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων βρίσκεται η Καλαμπάκα, μία σύγχρονη πόλη με πλούσια ιστορική παράδοση και σημαντική τουριστική ανάπτυξη.
  Δυτικά της Καλαμπάκας υψώνεται το όρος Κόζιακας, με τον ποταμό Πηνειό να διασχίζει την κοιλάδα στους πρόποδές του.
  Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε κατά τον 10ο-11ο αιώνα και διατηρείται εξαιρετικά στο πέρασμα των χρόνων. Είναι πολύ γνωστή για τον άμβωνά της στο κέντρο του ναού, μοναδικό στην Ορθόδοξη αρχιτεκτονική, καθώς και για το τέμπλο της, έργο των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.
  Στο 3ο χλμ. Καλαμπάκας-Τρικάλων, βρίσκεται το χωριό Θεόπετρα γνωστό για τα ευρήματα της Νεολιθικής εποχής σε μια κοντινή σπηλιά.
  Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις.
  Η Καλαμπάκα είναι ακόμη γνωστή για τα εργαστήρια Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστρακίου

ΚΑΣΤΡΑΚΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 22523
  Το κέντρο μιας αμφιθεατρικής "τοποθεσίας" που σχηματίζεται από τους βράχους των Μετεώρων, 1 χλμ. πάνω από την Καλαμπάκα, συναντούμε το χωριό Καστράκι, μια πλούσια περιοχή όπου μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά προϊόντα σε αφθονία.
  Το διατηρητέο παλαιό χωριό, με τα στενά δρομάκια και τα παλιά σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη εικόνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κορυδαλλού

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 71295
Ο Κορυδαλλός είναι στον οδικό άξονα Τρικάλων - Ιωαννίνων 56χιλ. και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Παλαιότερα ο Κορυδαλλός ονομαζότανε "Τζενεράδες", σλάβικη ονομασία. Οι φημολογίες λένε ότι οι μετανάστες που κατοίκησαν στο σημερινό χωριό, τεκνοποιούσαν μόνο κορίτσια ή πολύ λίγα αγόρια και καλούσαν γαμπρούς ή ψυχοπαίδια για να παντρευτούν τα κορίτσια και έτσι γινόντουσαν μόνιμοι κάτοικοι. Είναι μια άποψη με μέτρια αληθοφάνεια, διότι είναι άγνωστη η ονομασία ως Τζενεράδες (στα Ρουμάνικα γαμπροί).

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρύας Βρύσης

ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 31255
  Στο Δ.Δ. Κρύας Βρύσης υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης. Ο πρώτος είναι Καλαμπάκα - Διάβα - Κρύα Βρύση (7χμ.). Ο δεύτερος είναι Καλαμπάκα - Γέφυρα Διάβας - Τριφυλλιά - Κρύα Βρύση (10χμ.). Το Δ.Δ. Κρύας Βρύσης είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500μ.
  Το όνομα Κρύα Βρύση δόθηκε το 1954 σε αντικατάσταση του τούρκικου ονόματος Βανακούλια. Η παράδοση θέλει το χωριό να κατοικείται από το 1840 με 20 οικογένειες περίπου. Από την ίδια χρονική περίοδο κατοικούνται με λίγες πατριαρχικές οικογένειες και οι οικισμοί Τριφυλλιά - Χανιά.
  Σήμερα ο αριθμός των κατοίκων είναι περίπου 250 και ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία και κατά δεύτερο λόγο με την υλοτομία στο συνδιόκτητο δάσος πάνω από το χωριό.
  Υπάρχει σε υψόμετρο 1.000μ. στη θέση "Σιδέρι" χώρος αναψυχής.
  Μέσα στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Μηνά ενώ στον παλιό οικισμό Παλαιοχωρίου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Το κεντρικό πανηγύρι του χωριού είναι στις 15 Αυγούστου, ενώ στις 11 Νοεμβρίου πανηγυρίζει η εκκλησία του Αγίου Μηνά και στις 26 Ιουλίου το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Στον οικισμό Τριφυλλιά όπου μένουν αρκετοί κάτοικοι, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου.
  Το χωριό διαθέτει και ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην Α τοπική κατηγορία.
  Διαμονή μόνο φιλοξενία σε σπίτι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλακασίου

ΜΑΛΑΚΑΣΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 71265
  Ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της νότιας Πίνδου, σε δασοσκέπαστη περιοχή με άφθονες νεροπηγές από τις οποίες σχηματίζεται ο Πηνειός. Έχει έκταση 61.000τ.χμ. και υψόμετρο 850μ. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τους. Το δασωμένο έδαφος και το ορεινό υγιεινό κλίμα το καθιστούν κατάλληλο για παραθέριση. Ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Μαλακασίου, με έδρα το χωριό Παναγία του Nομού Τρικάλων. Απέχει από τα Τρίκαλα 70 χλμ και 5 χλμ από σήραγγα που αποτελέι τμήμα της Εγνατίας οδού και ενώνει Θεσσαλία - Ήπειρο με υπόγεια διάβαση. Οι κάτοικοι ασχολούνται με κτηνοτροφία και υλοτομία. Λειτουργεί και τυροκομείο. Το χωριό διαθέτει ξενώνα με 12 δωμάτια και εστιατόριο, υπάρχουν και 3 καφενεία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλης Κερασέας

ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΡΑΣΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 88333
  Το Δ.Δ. Μ. Κερασιάς είναι κτισμένο στην νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού Νεράιδα σε υψόμετρο 500μ., απέχει δε από την Καλαμπάκα 15χμ. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Επειδή η περιοχή είναι φτωχή αναγκάστηκαν αρκετοί κάτοικοι να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού. Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορθοβουνίου

ΟΡΘΟΒΟΥΝΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 88222
  Το Ορθοβούνι βρίσκεται δυτικά της Καλαμπάκας (22χμ.) και επί της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων. Το χωριό είναι κτισμένο στη νότια πλαγιά του βουνού Νεράιδα και σε υψόμετρο 650μ. και φημίζεται για το ξηρό του κλίμα.
  Το Ορθοβούνι πήρε το όνομα το 1928, πριν ονομαζόταν Τσουραναίους ή Τζιορανέους ή Τσουρανέους ονόματα βλάχικα ή κατ' άλλους Σλαβικά.
  Οι κάτοικοι είναι Βλάχοι και ομιλούν την Κουτσοβλάχικη διάλεκτο. Η θέση του χωριού είναι στρατηγική επειδή βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Θεσσαλία με την Ηπειρο. Τα πρώτα λιθόκτιστα σπίτια είναι του 1800 με 1850 και έγιναν κοντά στην πηγή της Αγ. Παρασκευής, στη θέση Πύργος, κατόπιν επεκτάθηκαν σ' όλο το πεταλοειδές κοίλωμα.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στις αρχές του 19ου αιώνα στο χωριό εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από την περιοχή των Βουντάδων και του Ρίγκλαβου και έτσι ο πληθυσμός έγινε μικτός (Βλάχοι και Χασιώτες).
  Το Ορθοβούνι ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1881. Η βλάστηση ήταν μεγάλη και αποτελούνταν από πλατάνια ποικιλία δέντρων, θάμνους και αρωματικά φυτά, αλλά στη δεκαετία του 1930 μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν όλη τη βλάστηση.
  Σημαντικά κτίσματα είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1.600μ.Χ. και το σχολείο στο κέντρο του χωριού. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής. Επίσης στις 29 Αυγούστου πανηγυρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Διαμονή μόνο φιλοξενία σε σπίτι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγιάς

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 71050, 71781
  Είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας σε υψόμετρο 800 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα και 60 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα. Είναι η έδρα του Δήμου, έχει 780 μόνιμους κατοίκους, ενώ στα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι 2700. Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, αρχαία πόλη Αλαλκομενές και κατά την εκδοχή του N. GL. Hammond το Αιγίνιον.
  Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η Παναγία έχει πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση και σπουδαία λαογραφία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πεύκης

ΠΕΥΚΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 70136
Το Δ.Δ. Πεύκης έχει υψόμετρο 850μ και βρίσκεται στους πρόποδες βουνού με πεύκα, εξ' ού και το όνομα Πεύκη. Σήμερα μόνο 5-6 οικογένειες ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και το χειμώνα κατοικούν 100 περίπου κάτοικοι, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα περίπου 300 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαρακήνας

ΣΑΡΑΚΗΝΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 72344
  Το Δ.Δ. Σαρακήνας βρίσκεται 5χμ. νότια της Καλαμπάκας σε υψόμετρο 180μ. και είναι ένα καθαρά πεδινό χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ως κύρια ασχολία την γεωργία. Στην έξοδο του χωριού στα δυτικά είναι κτισμένο το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων όπου υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες. Λίγο πιο πέρα υπάρχει το γεφύρι της Σαρακήνας έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, που ήταν για αιώνες πολύ χρήσιμο για την επικοινωνία του ορεινού όγκου με τον κάμπο. Το χωριό πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρυγόνος

ΤΡΥΓΩΝΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 70118
  Το χωριό Τρυγόνα υπάγεται στο Ν.Τρικάλων του Δήμου Μαλακασίου και απέχει περίπου 50 χιλ. από την πόλη των Τρικάλων.
  Μετά το 1534, αναφέρεται το όνομα του χωριού Χλατζιάδες με τέσσερις αφιερωτές. Για την τοποθεσία του χωριού είναι γνωστά μερικά πράγματα, ότι δηλαδή πολύ παλιά η τοποθεσία του χωριού ήταν στη σημερινή Ανάληψη , αλλά για κάποια αρρώστια που αφάνισε πολλούς κατοίκους μετακινήθηκε στο Παλαιοχώρι, λίγο παραπάνω απ' όπου είναι σήμερα. Μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση όπου γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια, πολλοί κάτοικοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στη Νιγρίτα και οι υπόλοιποι ξανάχτισαν το χωριό εκεί που είναι σήμερα.

Επιχειρήσεις

Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 25370, 75250
Φαξ: +30 24320 25343

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Ασπροποτάμου

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 26003
Φαξ: +30 24320 26003

Κοινοτικά Διαμερίσματα

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ