gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ Κωμόπολη ΤΥΡΝΑΒΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (4)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελώνα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΤΥΡΝΑΒΟΣ
  Σήμερα, ο Αμπελώνας γνωρίζει ραγδαία εξέλιξη, όντας μια πόλη σύγχρονη και λειτουργική, με ευρύχωρους δρόμους και πλατείες, αξιόλογη εμπορική κίνηση και χώρους αναψυχής. Κεντρική εορταστική εκδήλωση αποτελεί η δεκαήμερη Γιορτή του Κρασιού, που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου, στο υπέροχα διαμορφωμένο Αισθητικό Αλσος του Αγ. Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας μια παράδοση 40 και πλέον χρόνων. Κατά τη διάρκεια της γιορτής εμφανίζονται ποικίλα μουσικοχορευτικά σχήματα, ενώ η εκδήλωση πλαισιώνεται από εκθέσεις φωτογραφίας, γλυπτικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας, υαλογραφίας και βιβλίου.
  Ωστόσο, ο Αμπελώνας, παρά τη ραγδαία εξέλιξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, δεν έχει χάσει τον ειδυλλιακό του χαρακτήρα. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελούν τα δεκάδες νεοκλασικά σπίτια που σώζονται. Ανάμεσα σ' αυτά, η "Κούλια" (σπίτι), ένα τριώροφο παλιό κτίσμα, στον κεντρικό δρόμο του Βρυότοπου, που έρχεται από τον Αμπελώνα. 'Ηταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου Αγά και είχε διπλό χαρακτήρα: άμυνας και κατοικίας. Αποτελεί τυπικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, με πολεμίστρες, οχυρή πόρτα, καταχύστρα και γυναικωνίτη.
  Ο Πέτρινος Μύλος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης του Αμπελώνα και μαζί με τα κτίρια που τον αποτελούν καλύπτει μια έκταση 2.500 τ.μ. και έχει κριθεί διατηρητέος. Η ποικιλία των όγκων, που δημιουργούν οι ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά συμμετρίες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αξιόλογου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως οι κυλινδρόμυλοι, το ξύλινο κόσκινο, τα αναβατόρια, οι μηχανές άντλησης, συνηγορούν στην επαναχρήση του, τόσο για πολιτιστικούς όσο και εκπαιδευτικούς λόγους.
  Το Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, χτίστηκε το 1912 σε έκταση χώρου 7.110 τ.μ. Χτίστηκε χωρίς σχέδιο από τους Αλέξανδρο Χαραχλέ, Γεώργιο Κουβάτη και Στέφανο Παπανώτα, περίφημους χτίστες της εποχής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βρυότοπου

ΒΡΥΟΤΟΠΟΣ (Χωριό) ΤΥΡΝΑΒΟΣ
  Ο Βρυότοπος είναι πεδινός οικισμός με 761 κατοίκους και υψόμετρο 70μ. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αμπελώνα. Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας στην οποία ανήκει και ένας μικρότερος οικισμός, ο Μικρόλιθος, με 36 κατοίκους σε υψόμετρο 70 μέτρα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δελερίων

ΔΕΛΕΡΙΑ (Χωριό) ΤΥΡΝΑΒΟΣ
  Βρίσκονται 9 χλμ. από τον Αμπελώνα και 26 χλμ. από τη Λάρισα. Στα Χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό αποτελούνταν από 3 οικισμούς τους "Δελέ", "Κουτάφ" και "Εβερνάζ", που αντιστοιχούν στα ονόματα τριών Αράβων στρατηγών. Τα Δελέρια μέχρι το 1881 ήταν υπό την τουρκική κατοχή και κατοικούνταν από Τούρκους. Μετά τη συνθήκη του Βερολίνου, το χωριό προσαρτήθηκε στη Θεσσαλία και εγκαταστάθηκαν εδώ κάτοικοι από τα μέρη Κρυόβρυση, Ελασσώνα, Καρυά και Συκαμινέα. Αξιοσημείωτο γεγονός στην ιστορία του χωριού αποτελεί η ελληνοτουρκική μάχη, που διεξήχθη εντός του οικισμού το 1897. Σήμερα, τα Δελέρια κατοικούνται από 1.002 άτομα, τα οποία επιδίδονται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Στο κέντρο των Δελερίων δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου (1898), ενώ η εκκλησία της Παναγίας, που καταστράφηκε το 1897 από τους Τούρκους ανακατασκευάστηκε το 1980. Στο ξωκκλήσι του Αγ. Αθανάσιου (1968), που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, οι κάτοικοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με ψήσιμο αρνιών σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Αστραπή" παίρνει μέρος στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ροδιάς

ΡΟΔΙΑ (Κωμόπολη) ΤΥΡΝΑΒΟΣ
  Η Ροδιά είναι κοινότητα, η οποία απέχει από τη Λάρισα 20 χλμ., έχει υψόμετρο 70 μέτρα και πληθυσμό 963 κατοίκους. Από την κοινότητα διέρχονται οι ποταμοί Πηνειός και Μάτι Τυρνάβου και ο χείμαρρος Τιταρήσιος. Για ψάρεμα προσφέρεται κυρίως ο Πηνειός. Σε απόσταση 2 χλμ. από το κέντρο του χωριού βρίσκεται η θέση Μπουγιατζή, με βρύση και πάγκους. Το παλιό τουρκικό όνομα του χωριού είναι Μουσαλάρ και σημαίνει τον "τόπο κοινής συμβίωσης". Στα νεότερα χρόνια η Ροδιά κατοικήθηκε ως επί το πλείστον από Αρβανιτόβλαχους. Στη δυτική είσοδο των Στενών της Ροδιάς, σε ένα πλάτωμα του Πηνειού, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως ένα παλαιολιθικό εργαστήρι λιθοτεχνίας, ηλικίας 200.000-400.000 χρόνων π.Χ.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ