gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΙΚΑΙΑ Κωμόπολη ΛΑΡΙΣΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (9)

Δημαρχεία

Δημοτική Ενότητα Νίκαιας

ΝΙΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΛΑΡΙΣΑ
Τηλέφωνο: +302413 507200
Φαξ: +302410 921868

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Διλόφου

ΔΙΛΟΦΟ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Βρίσκεται στις υπώρειες του Χαλκοδόνιου. Ο χαμηλός λόφος στα ΝΔ του χωριού προσφέρεται για περίπατο και ξεκούραση, όπως η πλατεία του χωριού και η πευκοφυτεμένη αυλή του σχολείου .
  Ενα μικρό ρέμα που πηγάζει από τους πρόποδες του βουνού στη θέση "Ισάδια" και τα νερά του χρησιμεύουν για πότισμα των καλλιεργειών.
 Οι κάτοικοι, κυρίως πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία που μετανάστευσαν στον ήδη υπάρχοντα οικισμό το 1907, ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Κάθε χρόνο γίνονται δύο πανηγύρια, στη μνήμη των Αγ. Βησσαρίωνα (15 / 9) και Τρύφωνα (1 / 2).

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζαππείου

ΖΑΠΠΕΙΟ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Βρίσκεται στους πρόποδες του Χαλκοδόνιου. Αρκετά είναι τα ευρήματα που προέρχονται από τις θέσεις των νεολιθικών οικισμών στην περιοχή δυτικά του χωριού, με πιο αντιπροσωπευτικά ανάμεσά τους τις λίθινες και πήλινες σφραγίδες. Το κοινοτικό δάσος των 146 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο βρίσκεται εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, αποτελεί έναν ιδεώδη τόπο για στάση και αναψυχή. Το Ζάππειο πανηγυρίζει στη μνήμη των Αγ. Αθανασίου (18 / 1) και Παμμεγίστων Ταξιαρχών (8 / 11). Την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνεται καρναβάλι και προσφέρεται "φασολάδα και κρασί ".
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοσχοχωρίου

ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Στην περίμετρο της Κοινότητας βρέθηκαν τρεις νεολιθικές εγκαταστάσεις σε μαγούλες. Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι και Σαρακατσαναίοι και ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μύρων

ΜΥΡΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Στην Κοινότητα διαμένουν Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι και ντόπιοι γηγενείς καραγκούνηδες. Στον οικισμό Καλού Νερού και στους πρόποδες του Κατραντάου υπάρχει φυσική πηγή που ονομάζεται Κεφαλόβρυσο (κοινώς Ντερές) που αποτελούσε τόπο αναψυχής και εκδρομών .
  Σήμερα με την πτώση της στάθμης των υδάτων δεν υπάρχει αυτή η πηγή. Επίσης στη θέση Μαγούλα έχουν βρεθεί ψηφιδωτά σε εκσκαφές καθώς και τάφοι διάσπαρτα σε άλλες τοποθεσίες. Στον οικισμό Μύρων βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας Κριτσιλάρ που εορτάζει 2 φορές το χρόνο της Ζωοδόχου Πηγής και το Δεκαπενταύγουστο. Στη θέση Κριτσιλάρ υπήρχε οικισμός όπου παλιότερα κατοικούσαν κάτοικοι της Κοινότητας οι οποίοι σήμερα διαμένουν στους άλλους οικισμούς. Στον οικισμό Μύρων εορτάζεται ο πολιούχος Αγ. Σπυρίδων (12/12), στο Καλό Νερό ο Αγ. Αχίλλειος (15 / 15) και στο Σοφό ο Αγ. Γεώργιος (23 / 4).
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Λεύκης

ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Στην Κοινότητα διαμένουν πρόσφυγες . Στα όρια του χωριού ΝΑ κυλάει το Μακρύρεμα .
  Παρόχθιος δρόμος οδηγεί στο κοινοτικό λιβάδι , όπου επίσης βρίσκεται και δενδροφυτεμένος λόφος με εκκλησάκι στην κορυφή του . Η περιοχή του χειμάρρου αποτελεί βιότοπο για ψάρια και πολλά είδη πουλιών. Το Τουρκικό όνομα "Γκοτσ - μπασσάν" αναφέρεται στα κριάρια που εκτρέφονται στην περιοχή .
  Στα νότια του χωριού βρέθηκαν δύο μαγούλες και προϊστορικά ευρήματα. Το 1907 - 1909 ο πληθυσμός του χωριού ενισχύθηκε με πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νικαίας

ΝΙΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΛΑΡΙΣΑ
  Τον οικισμό διασχίζει ο χείμαρρος Νεμπεγλριώτης . Η πυκνότητα των νεολιθικών οικισμών στην περιοχή γύρω από τη Νίκαια (έχουν βρεθεί έως σήμερα 19 μαγούλες) και τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων (επιγραφή των αρχαϊκών χρόνων , επιτύμβιες στήλες των ρωμαϊκών χρόνων και αναθηματικές στήλες στον Ιμψιο και Ζευξάνθιο Ποσειδώνα των ελληνιστικών χρόνων), αποδεικνύουν την αρχαιότατη κατοίκησή της.
  Ακόμη εικάζεται πως η Νίκαια κατέχει τη θέση της αρχαίας Χάλκης, ιδρυμένης πάνω σε ένα βασικό δρόμο επικοινωνίας της Θεσσαλίας . Ο ναός που σήμερα τιμάται στο όνομα του Αγ. Χαραλάμπους ήταν αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο (χρονολογείται το 1872) και ήταν χτισμένος στη θέση παλιότερου ομώνυμου ναού , που φαίνεται πως ταυτίζεται με το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε το Νεμπεγλέρι , "ζευγιτοχώρι ρεβενήσιον" , στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας .
  Το όνομα του χωριού ετυμολογείται από το "Νεμπεϊλέρ" που σημαίνει "κάθε λογής μπέηδες", υπονοώντας μια συνένωση αγροτικών οικισμών .
  Το νέο όνομα του χωριού δόθηκε σε ανάμνηση της Α' Οικουμενικής Συνόδου , στην οποία είχε λάβει μέρος ως επίσκοπος ο Αγ. Αχίλλειος της Λάρισας .Η Κοινότητα πανηγυρίζει στη μνήμη των Αγ. Γεωργίου (23 Απριλίου) και Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου) με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία ενώ άλλοι είναι εργάτες, υπάλληλοι και επαγγελματίες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Χαράς

ΧΑΡΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι, καραγκούνηδες και πρόσφυγες και για αυτό υπάρχουν 2 οικισμοί, ένας προσφύγων και ένας καραγκούνηδων. Το χωριό πανηγυρίζει του Αγ. Χαραλάμπους (10 / 2).
Ασχολίες κατοίκων: γεωργοί.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ