gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Πόλη ΠΕΛΛΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (3)

Δημοτικά διαμερίσματα

Giannitsa Community

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
  Tα Γιαννιτσά σήμερα η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας με 31.000 κατοίκους, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και στο τρίγωνο Πέλλα, Βεργίνα, Δίον και αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο γεωργικής, βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης του N. Πέλλας.
   Kατοικούνται από την αρχή της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (τέλη 7ης χιλιετίας) και αποτελούσε ένα από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. Ιδρυμένη σε στρατηγική θέση, ανάμεσα στην πεδιάδα και το Παϊκο, πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών οδικών αξόνων των Βαλκανίων με κυρίαρχη την Εγνατία οδό.
  Tο Ελληνικό φύλο των Μακεδόνων καταλαμβάνει την περιοχή τον 7ο αιώνα π.χ. και αποτελεί το βασικό κορμό του λαού που ζει και δρα ιστορικά στην περιοχή. Από το 1380 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την περιοχή. Τα χρόνια αυτά η πόλη γίνεται πνευματικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στις αρχές του αιώνα μας υπήρξε το επίκεντρο του Μακεδονικού αγώνα. Στη σύγχρονη ιστορία έχει να επιδείξει θυσίες πατριωτισμού στον αγώνα της απελευθέρωσης.
  Tα Γιαννιτσά είναι κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή. Ο ξακουστός "Βάλτος" των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και έχει συντελέσει καθοριστικά στην συγκράτηση του νέου πληθυσμού. Επίσης η περιοχή των Γιαννιτσών διακρίνεται για την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη της. Σήμερα στην περιοχή Γιαννιτσών υπάρχουν 550 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 10 είναι βιομηχανίες και οι υπόλοιπες βιοτεχνίες και εμπορικά μαγαζιά. Στην πόλη λειτουργούν 4 γυμνάσια με 1.470 μαθητές, 3 ενιαία με 1.000 μαθητές,2 τεχνοεπαγγελματικά λύκεια με 835 μαθητές. Η φροντίδα για την υγεία στα Γιαννιτσά καλύπτεται από το Ι.Κ.Α. και το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών που λειτουργεί από το 1993 με 242 κλίνες. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα όπως επίσης και πολλά αθλητικά σωματεία με παλαιότερο αυτό της Αναγέννησης Γιαννιτσών από το 1965.
  Tουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία Πύργος του Ρολογιού, Τέμενος Γαζή Εβρενός, τα Λουτρά Καϊφα το Ιεροδιδασκαλείο, η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860), το νεοκλασικό Πολύκεντρο, το τουριστικό περίπτερο Φιλιππείο, το ανοικτό θέατρο 3.000 θέσεων και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν και λειτουργούν όλες οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ