gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ Δήμος ΦΘΙΩΤΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (11)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Βαρδάτων

ΑΝΩ ΒΑΡΔΑΤΕΣ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22310 81462
  Το Δ.Δ Βαρδατών είναι ένα μικρό γραφικό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες της Οίτης και πολύ κοντά στην αρχαία «Τραχίς» αρχαία πόλη της Φθιώτιδας πρωτεύουσα της Μαλίδας πριν από την Λαμία. Σύμφωνα με μια εκδοχή της μυθικής παράδοσης η Λαμία ιδρύθηκε από την Βασίλισσα της Τραχινάς «Λαμία» κόρης του Ποσειδώνα.
  Πάνω από το χωριό βρίσκεται το θαυματουργό μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσσιώτισας (πανηγυρίζει της 23 Αυγούστου). Το όνομα «Προυσώτισσα» το πήρε επειδή η εικόνα της παναγίας έφτασε στην θέση αυτή, από την πόλη Προύσα της Μ. Ασίας. Ακριβώς πάνω από το Μοναστήρι περνά η Σιδηροδρομική Γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ανέλαβαν την εκκλησία υπό την προστασία τους μετά από εκτροχιασμό τρένου. Στο τρένο που κρεμάστηκε στον γκρεμό πάνω απ' την «Παναγία» σώθηκαν όλοι οι επιβάτες.
  Ο Επισκέπτης πηγαίνοντας στο Μοναστήρι έχει την δυνατότητα μέσα σε ένα κατανυκτικό περιβάλλον να απολαύσει την θέα μέχρι το Μαλιακό κόλπο, αλλά και την κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού, και να δει από κοντά τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μιας άλλης εποχής, τον Σταθμό Τραχίνες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γοργοποτάμου

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Δήμου Γοργοποτάμου, χτισμένο στους πρόποδες της Οίτης και σε ύψος 60 μ. μέσα στο πράσινο, τις φυσικές ομορφιές και τα γάργαρα νερά του ποταμού Γοργοποτάμου.
  Αποτελείται από δυο συνοικισμούς. Ο Ανατολικός, που είναι και ο παλαιότερος, ήταν η Έδρα της Κοινότητας και η πρώτη του ονομασία ήταν Αλεπόσπιτα. Ο Δυτικός, που βρίσκεται στην παραποτάμια περιοχή, δημιουργήθηκε αργότερα από κατοίκους κυρίως των γύρω ορεινών χωριών. Και οι δυο συνοικισμοί αποτελούσαν μια ενιαία κοινότητα, την κοινότητα Αλεποσπίτων που αργότερα ονομάστηκε «Γοργοπόταμος». Η μεταγενέστερη ονομασία οφείλεται στον ομώνυμο ποταμό που κυλάει δίπλα στο χωριό και καταλήγει στον Σπερχειό ποταμό. Το χωριό απέχει 8 χιλιόμετρα από την Λαμία και έχει 472 κατοίκους.
  Οι κάτοικοι επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων.
  Το χωριό φημίζεται για τις πίτες, την παραδοσιακή μπομπότα από αλεύρι καλαμποκιού, τα κεράσια, τις ελιές και για τις πολλές και καλές ταβέρνες του, που αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Φθιώτιδας.
Κείμενο : Κ. Χ. Παρηγόρης & Κ. Δ. Ζαγγογιάννης

Δημοτικό Διαμέρισμα Δελφίνου

ΔΕΛΦΙΝΟ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Μέσα στο πράσινο της Οίτης, σε ύψος 550 μ, κοντά σ' ένα μεγάλο γκρεμό πάνω από απ' την κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και με απέραντη θέα στον κάμπο της Λαμίας, βρίσκεται το πανέμορφο χωριουδάκι του Δέλφινου. Βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλ. από την Λαμία με έκταση 18.500 στρέμματα εκ των οποίων τα περισσότερα δάση και λιβάδια.
  Ο επισκέπτης μπορεί να δει την λιμνούλα που σχηματίζεται πάνω απ' το χωριό, το ωραίο κεφαλάρι με μεγάλη ποικιλία δέντρων, που απλώνεται σε έκταση 100 περίπου στρεμμάτων, την γραφική πλατεία του χωριού με το πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου και την παραδοσιακή πέτρινη βρύση, την εκκλησία με τις παλιές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1878 μ.Χ.
  Επίσης μπορεί να επισκεφτεί το εξωκλήσι της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1800 μ.Χ. και που χρησιμοποιούνταν σαν κρυφό σχολειό επί Τουρκοκρατίας και τον παλαιό Ναό του Αι - Γιάννη που χρονολογείται από 1917 μ.Χ. και να καταλήξει για ξεκούραση και φαγητό στο παλιό παραδοσιακό καφενείο που βρίσκεται κάτω από αιωνόβια πλατάνια στην πλατεία του χωριού.
Κείμενα : Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δέλφινου

Δημοτικό Διαμέρισμα Δύο Βουνών

ΔΥΟ ΒΟΥΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22310 81770
  Πάνω απ' τον Γοργοπόταμο, στον δρόμο για Κουμαρίτσι και σε ύψος 450 μ βρίσκεται το Δ.Δ Δυο Βουνών. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό πάνω σε ένα όμορφο οροπέδιο της Οίτης, με θέα προς τον κάμπο της Λαμίας, τον Μαλιακό κόλπο και την Ορθη.
  Τα Δυό Βουνά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Δυοβουνιώτη, αρχιτέκτονα της Νίκης στην αποφασιστική μάχη των Βασιλικών στις 26 Αυγούστου 1821.
  Στο Ν.Δ. τμήμα των Δύο Βουνών βρίσκεται η οχυρή θέση "Δέμα" όπου υπάρχουν ερείπια από τα Μακρά Τείχη που έκτισε ο Ιουστινιανός γύρω στο 600 μ.Χ. Εκεί κοντά βρίσκεται και η τοποθεσία το "Λημέρι του Δύο - Βουνιώτη". Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει το Χανόρεμα, το αρχαίο Κάστρο στην θέση «Βουνοί» και το μνημείο του Οπλαρχηγού Δυοβουνιώτη.
Κείμενα : Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δυο Βουνών

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελευθεροχωρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22310 82188
  Σ' ένα μαγευτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο ορεινός όγκος του όρους Καλλιδρόμου, μέσα στα έλατα και σε υψόμετρο 850 μέτρων, συναντάει ο επισκέπτης το Ελευθεροχώρι. Η είσοδος στο χωριό γίνεται από την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, πριν το χωριό Μπράλος.
  Η θέα από το χωριό είναι πανέμορφη, τόσο προς τον κάμπο της Αμφίκλειας όσο και προς τις βουνοκορφές της Οίτης και της Γκιώνας. Στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού η θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού και τον Μαλιακό κόλπο είναι φανταστική. Το κλίμα του είναι ξηρό και υγιεινό. Οι λόγοι αυτοί το καθιστούν ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής.
  Το Ελευθεροχώρι είναι γνωστό για την λίμνη που δημιουργούν τα νερά του Καλλιδρόμου και αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό θέρετρο του Δήμου Γοργοποτάμου, καθώς για τις πολύ σκληρές Ειδικές Διαδρομές του στο Ράλι Ακρόπολις. Στο Ελευθεροχώρι λειτουργούν και οι κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Εστίας.
Κείμενα : Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθεροχωρίου

Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρακλειάς

ΗΡΑΚΛΕΙΑ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22310 81520
Το Δ.Δ. Ηράκλειας είναι ένα πεδινό αγροτικό χωριό στον Οδικό Αξονα Μοσχοχώρι - Δαμάστα - Εθνική Οδός και κάτω από το φαράγγι του Ασωπού.
Το χωριό βρίσκεται χτισμένο πάνω από την αρχαία Ηράκλεια, που χτίσθηκε σύμφωνα με την ιστορία από τους Σπαρτιάτες προς τιμή του Ηρακλή θέλοντας έτσι να προστατέψουν την Μητρόπολη τους (Δωρική Τετράπολη) από επιθέσεις των Θεσσαλών και άλλων εισβολέων.
Η Ηράκλεια χτίστηκε δίπλα στην αρχαία Τραχίνα και στο ποτάμι του Ασωπού, μετά από έγκριση του Μαντείου των Δελφών. Στην νέα πόλη ήρθαν να κατοικήσουν πολλοί Πελοποννήσιοι και αρκετοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως Βοιωτοί.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κουμαριτσίου

ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Το Κουμαρίτσι είναι το "Μπαλκόνι"' του Δήμου Γοργοποτάμου. Βρίσκεται μέσα στο ελατόδασος της Οίτης και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και σε σημείο με μοναδική θέα, τόσο του κάμπου της Λαμίας όσο και του Μαλιακού κόλπου και της Όρθης.
Απ' το Κουμαρίτσι ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει την διαδρομή του να βρεθεί στην Παύλιανη και να φτάσει στον Νομό Φωκίδας.
Επίσης μπορεί να απολαύσει την θέα και τον καθαρό αέρα, να επισκεφτεί την Εκκλησία του χωριού, να κάνει βόλτα μέσα στο ελατόδασος και να καταλήξει για ξεκούραση στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Κείμενο : Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριτσίου

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοσχοχωρίου

ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
   Το Μοσχοχώρι είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου και Έδρα του Δήμου Γοργοποτάμου. Στο Μοσχοχώρι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τόσο τον παραδοσιακό γεωργικό τρόπο ζωής όσο και τον σύγχρονο.
  Στο κέντρο μιας εύφορης περιοχής στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού αλλά και στις πλαγιές της Οίτης. Το Μοσχοχώρι προσφέρεται για μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις, είτε στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Γοργοποτάμου είτε στην Οίτη.
  Στο Μοσχοχώρι σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, εμφιαλώνεται και το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη που πηγάζει από την οροσειρά της Οίτης. Η περιοχή ήταν από τα πανάρχαια χρόνια φημισμένη για τις πηγές & την ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων της. Σύμφωνα με την μυθολογική παράδοση στα γάργαρα νερά της έσβηναν την δίψα τους ο Ηρακλής & η αγαπημένη του Ιόλη, από όπου προέρχεται και η ονομασία του Φυσικού Μεταλλικού νερού Ιόλη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέου Κρίκελλου

ΝΕΟ ΚΡΙΚΕΛΛΟ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22310 81625
Το Δ.Δ Νέου Κρικέλου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πεδινού αγροτικού διαμερίσματος και βρίσκεται στον οδικό άξονα Μοσχοχωρίου - Γοργοποτάμου.
Στο Δ. Δ Ν .Κρικέλου βρίσκεται το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας ( Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Βαρδατών), καθώς και το κέντρο Γεωργικών Εφαρμογών «ΔΗΜΗΤΡΑ» .

Δημοτικό Διαμέρισμα Οίτης

ΟΙΤΗ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22310 82688
  Μέσα από ορεινή μαγευτική διαδρομή συναντάει ο επισκέπτης το Δ.Δ Οίτης. Το χωριό Οίτη πήρε το όνομά του από τα ομώνυμα, όρος και αρχαία πόλη. Η περιοχή του χωριού, που στην αρχαιότητα ζούσαν Δόλοπες και μετά Οιταίοι, αποτελούσε πέρασμα από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα. Κατά ορισμένους στην περιοχή υπήρχε και το ανάκτορο του μυθικού Αχιλλέα.
  Η Οίτη είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους, μεταξύ του αρχικού τμήματος (άνω ρου) δύο ποταμιών, του Βοιωτικού Κηφισού και του Φθιωτικού Ασωπού. Είναι τοποθετημένο αμφιθεατρικά και βλέπει νοτιοανατολικά μέσα σε ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον από χωμάτινους λόφους, βαθιές χαράδρες και πέτρινους απότομους όγκους, με κύρια βλάστηση έλατα και δρυς, αλλά και πλήθος άλλων φυτών και οπωροφόρων δένδρων.
  Το σχετικό υψόμετρο του των 700 περίπου μέτρων, το ξηρό κλίμα του, ο ήλιος που το λούζει με τις ακτίνες του όλη τη μέρα, συνδυαζόμενα με την απέραντη και μοναδική θέα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι βλέποντας γύρω - γύρω τον Παρνασσό, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη, το Καλλίδρομο, την Όθρη, την άνω κοιλάδα του Κηφισού, τον κάμπο της Λαμίας και το Μαλιακό Κόλπο και με το ότι παρέχει εύκολες προσβάσεις (καλούς δρόμους), από και προς τις πρωτεύουσες των Νομών Φθιώτιδας Λαμία (38 χλμ), Φωκίδας Αμφισσα (40χλμ) και Βοιωτίας Λειβαδιά (60χλμ), αλλά και Αθήνα (190χλμ), το καθιστούν μοναδικό για παραθέριση και διαμονή.
  Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο επιβλητικός λόφος του "Αετού" με τα παμπάλαια τείχη του, τις σπηλιές του και τη μοναδική ομορφιά του. Μέχρι το 1930 ονομαζόταν Γαρδικάκι. Μετά την επανάσταση του 1821 είχε υπαχθεί στο δήμο Ροδουντίων και στη συνέχεια στο δήμο Ηρακλειωτών.
  Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση οι κάτοικοι του πάνω χωριού (Παναγία) και του κάτω (Ομυαλός) αγόρασαν όλη την έκταση του χωριού δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο τότε συνεταιρισμό και το μετέφεραν στη σημερινή του θέση.
  Το 1912 γίνεται έδρα κοινότητας με οικισμούς το Ελευθεροχώρι (αποσπάσθηκε το 1919) και τον Προκοβενίκο (σημερινό Σκαμνό).
  Με την εφαρμογή του Ν. "Καποδίστριας" αποτελεί το Δημοτικό Διαμέρισμα Οίτης (στο οποίο εξακολουθεί να υπάγεται ο Σκαμνός) του Δήμου Γοργοποτάμου (έδρα Μοσχοχώρι). Οι απανταχού κάτοικοι του χωριού έχουν συστήσει το "Σύλλογο Οιταίων Φθιώτιδας", ο οποίος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό, την Αθήνα και τη Λαμία, κατασκευάζει διάφορα πολιτιστικά έργα και εκδίδει την τριμηνιαία εφημερίδα "Τα Νέα της Οίτης".
Αξιοθέατα: Η εκκλησία με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, η Πάνω Βρύση, τα τέσσερα εξωκλήσια (Παναγία, Αϊ-Ταξιάρχης, Αϊ-Λιάς και Αϊ-Γιώργης), το φαράγγι του Ασωπού ποταμού (από τα καλύτερα της Ελλάδος), η γέφυρα του Ασωπού (καταστράφηκε τρεις φορές στην κατοχή), η γέφυρα της Παπαδιάς (Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε ορεινό έδαφος), τα Σφοντύλια, τα δάση ελάτης και βελανιδιάς και ημιερειπωμένα και υπό μελλοντική αναστήλωση το Σχολείο, η Κάτω Βρύση και ο Νερόμυλος.
Περίπατοι: Υπάρχουν βατοί δρόμοι στα περισσότερα σημεία για οχήματα και πεζοπορία.
Διαθέτει: Καφενείο, ταβέρνα και τέσσερα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Κείμενα : Πολιτιστικός Σύλλογος Οίτης

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ