gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 46 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΟΚΡΙΔΑ Επαρχία ΦΘΙΩΤΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (46)

Δημαρχεία

Δήμος Λοκρών

ΑΤΑΛΑΝΤΗ (Πόλη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22333 50300

Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας

ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ (Κωμόπολη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τηλέφωνο: +3022343 50300
Φαξ: +3022340 49872

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
Τηλέφωνο: +30 22340 71354
  Ανάμεσα στην Κάτω Τιθορέα και την Τιθορέα βρίσκεται η Αγ. Μαρίνα, ένα όμορφο χωριό με πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Στην Αγ. Μαρίνα ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγησή του από το πανέμορφο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κτισμένο στο τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. αποτελεί σήμερα μια ζώσα πραγματικότητα της διαδρομής των Ελλήνων στο ρου της Ιστορίας. Εκεί ο επισκέπτης, εκτός από το θαυμάσιο περιβάλλον, αισθάνεται το δέος και το σεβασμό σε όλους εκείνους που έταξαν και φύλαξαν Θερμοπύλες.
  Κατεβαίνοντας από το Μοναστήρι, θα κάνει μια στάση να δει από κοντά ένα βράχο που στην ουσία στηρίζεται σε μια κλωστή. Θα επισκεφθεί τον πλάτανο στην εκκλησιά της Αγ. Μαρίνας, χαρακτηρισμένο παραδοσιακό στοιχείο της φύσης, την ίδια την Αγ. Μαρίνα με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και αρκετά κοντά το πανέμορφο εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΛΟΚΡΙΔΑ
Ένα όμορφο χωριό στην άκρη του νομού Φθιώτιδας στα σύνορα με το νομό Βοιωτίας. Η Αγ. Παρασκευή με το περιαστικό της αλσύλλιο δίνει στον επισκέπτη μια άλλη όψη της ήρεμης γεωργικής ζωής. Από την Αγ. Παρασκευή και σε απόσταση 10 χλμ. υπάρχει το ξακουστό μνημείο Λέων της Χαιρώνειας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμφίκλειας

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ (Κωμόπολη) ΛΟΚΡΙΔΑ
  Στις Β.Α. πλαγιές του Παρνασσού, στο κέντρο της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, δίπλα στην παλιά εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, λίγο πιο κάτω απ' τις πηγές του Κηφισού βρίσκεται η Αμφίκλεια (Δαδί). Είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής. Βρίσκεται στα όρια των τριών νομών (Φθιώτιδας - Βοιωτίας - Φωκίδας) και απέχει λιγότερο από 50 χιλ. απ' τις πρωτεύουσες τους (Λαμία - Λιβαδειά - Αμφισσα) και 170 χιλ. απ' την Αθήνα. Η περιοχή της Αμφίκλειας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ευρύτερες ζώνες με έντονη τουριστικά ανάπτυξη: στα ανατολικά την παραλιακή προς τον Ευβοϊκό κόλπο στον άξονα Αταλάντη - Αγ. Κωνσταντίνου - Καμ. Βούρλα και στα δυτικά εκείνη που συνδυάζει τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, τη Μονή του Οσίου Λουκά και τους παραλιακούς οικισμούς (Γαλαξίδι - Ιτέα) στον Κορινθιακό κόλπο. Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά όσοι μπορούν να αντέξουν σε λίγο περπάτημα θα έχουν την ευχαρίστηση απ' την κορυφή του Παρνασσού (Λιάκουρα) να δουν με γυμνό μάτι ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα απ' τον Πατραϊκό κόλπο ως τον Παγασητικό ή και ακόμα πιο μακριά αν οι συνθήκες ορατότητας το επιτρέπουν.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αμφίκλειας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκίτσας

ΑΡΚΙΤΣΑ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22330 91275, 91418
Φαξ: +30 22330 91275

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζελίου

ΖΕΛΙ (Κωμόπολη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22330 71231

Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Τιθορέας

ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ (Κωμόπολη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Στην έξοδο του νομού Φθιώτιδας προς Βοιωτία συναντάει ο επισκέπτης την Κάτω Τιθορέα. Ήταν και εξακολουθεί να είναι και σήμερα το οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τιθορέας έχει διαδραματίσει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της, που απέχει από την Αθήνα περίπου μιάμιση ώρα.
  Η Τιθορέα, με όποιο όνομα κι αν εμφανίστηκε στην ιστορική της διαδρομή, είτε σαν "Καλύβια", είτε σαν "Κηφισσοχώρι", είναι μια πόλη με πανάρχαια Ιστορία, που πάντα βρισκόταν πάνω στους ιστορικούς δρόμους της αρχαιότητας. Σύγχρονη πόλη σήμερα, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει αξιόλογα και μεγάλα πάρκα όπως αυτό του Αγ. Δημητρίου, στην κεντρική πλατεία, κατάφυτη από σκιερά δέντρα, του Σιδηροδρομικού Σταθμού, να επισκεφτεί το παλαιό πέτρινο γεφύρι της Μαγούλας, να θαυμάσει από κοντά το παραδοσιακό εργαστήρι ειδών Λαϊκής Τέχνης, τον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους με το θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο, το αλσύλλιο της Αγ. Παρασκευής και να απολαύσει τη φιλοξενία των κατοίκων της στις παραδοσιακές ταβέρνες. Στην Κάτω Τιθορέα ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή γνωρίζει τη φιλοξενία και αισθάνεται τη σιγουριά που του προσφέρει ο Παρνασσός. Αποτελεί τη συντομότερη πρόσβαση στον Παρνασσό από την Αθήνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρυμνας

ΛΑΡΥΜΝΑ (Κωμόπολη) ΛΟΚΡΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22330 41234, 41430

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλεσίνης

ΜΑΛΕΣΙΝΑ (Κωμόπολη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Σε μια ξεχωριστή γωνιά της Ανατολικής Λοκρίδας χτισμένη σε υψόμετρο 240 μ. πάνω στο οροπέδιο της χερσονήσου Αϊτολίμι βρίσκεται η Μαλεσίνα. Με το σημερινό της όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1699 αφού πριν ονομαζόταν Μελινίτζες. Κατοικήθηκε από Φράγκους και υπαγόταν στο δουκάτο Αθηνών και Θηβών. Τον Απρίλιο του 1894 έπαθε τεράστιες καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε όλη τη Λοκρίδα και ανοικοδομήθηκε στη σημερινή της θέση αποκτώντας σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1996) της Κοινότητας Μαλεσίνας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μενδενίτσας

ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22350 51745
Φαξ: +30 22350 51795, 51745

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοδίου

ΜΟΔΙ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
Τηλέφωνο: +30 22340 49644
Κτισμένο στην πλαγιά του ομώνυμου λόφου χαρίζει στον επισκέπτη μια μεγαλόπρεπη όσο και εκπληκτική θέα του Παρνασσού. Σημαντικό μνημείο του χωριού ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μια πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία, χτισμένη σε ένα περιβάλλον που μαγεύει. Κοντά το αρχαίο λατομείο, τα ρωμαϊκά λουτρά, και η Παναγίτσα, χτισμένη το 1900.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τιθορέας

ΤΙΘΟΡΕΑ (Κωμόπολη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Η Τιθορέα είναι το κέντρο του μονοπατιού Ε-65, δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Καχαλά, που ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει "της Εκκλησιάς το Μύλο" -παλαιό νερόμυλο, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, τμήμα διεθνούς μονοπατιού, να ξεκουραστεί στη μαγευτική θέα του "Πλατανάκου", να απολαύσει τον καφέ του στην σκιερή πλατεία, με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, τη μόνη ίσως σήμερα με χώμα, να περιηγηθεί στο αρχαίο τείχος της, να επισκεφτεί τον Προφ. Ηλία, την Αγιασαρλή, τον Αι Γιώργη και να απολαύσει τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές, στις περίφημες ταβέρνες της.
  Στην Τιθορέα, γνωστή και σαν Βελίτσα που στα σλαβικά σημαίνει απάτητο μαντρί, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται με το θαυμάσιο περιβάλλον, με αποκορύφωση το αισθητικό της δάσος, μοναδικό στο είδος του σε όλο το νομό Φθιώτιδας.
  Το αρχαίο της τείχος και το Κάστρο της, η προνομιούχος γεωγραφική της θέση, την ανέδειξαν σαν το ισχυρότερο κέντρο της αρχαίας εποχής. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, την ταυτόχρονη τραχύτητα αλλά και γλυκύτητα του εδάφους της, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έστησε εδώ το στρατηγείο του, στην ξακουστή σπηλιά του, ορατή σήμερα στον επισκέπτη.

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ