gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΥΛΛΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Φύλλων

ΦΥΛΛΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 53550
  Τα Φύλλα που το όνομα του προέρχεται από την πλούσια σε φυλλωσιά και πράσινη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους Φύση, είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, αλλά με πλούσιο κάμπο αμπελιών και οπωροφόρων δένδρων ο οποίος απλώνεται στα πόδια του.
  Τα Φύλλα που τα αναφέρουμε τελευταία λόγω της Αλφαβητικής του σειράς είναι το πιο πλούσιο σε ιστορία χωριό του Ληλαντίου με πολλά και αξιοθέατα αρχαία μνημεία.
  Γραφικότατο με το παλιό χωριό να είναι στο ύψωμα κάτω από τον λόφο που στην κορυφή του στέκεται αν και λαβωμένο από τις χιλιετίες και το χρόνο το αγέρωχο κάστρο του με το όνομα "ΚΑΣΤΕΛΙ".
  Στη μέση του χωριού περνούν δύο δρόμοι, ο ένας οδηγεί στο γειτονικό Αφράτι και ο άλλος στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ. Μεταξύ των δύο αυτών δρόμων βρίσκεται και η πλατεία του χωριού με τον Ιερό Ναό της Παναγίας, που γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου και η παλαιά οικία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη (Βώκου).
  Φύλλα, το χωριό του Ανδρέα Μιαούλη ή Ανδρέα Βώκου όπως ήταν το πραγματικό όνομα του πριν σκοτώσει τον Χασναντάραγα Γκεζαϊρ Μπέη, Τούρκο πασά της περιοχής και φύγει μαζί με την οικογένεια του για την Ύδρα όπου ήταν η γενέτειρα της μητέρας του. Στα Φύλλα σώζεται σε άριστη κατάσταση το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη, εδώ υπάρχουν πολλοί απόγονοι συγγενείς του με το επώνυμο Κεμίδης διότι εξαναγκάσθηκαν από τους τούρκους να το αλλάξουν από Βώκος σε Κεμίδης μετά την φυγή του Ανδρέα Μιαούλη από τα Φύλλα για την Ύδρα. Σήμερα κάποιοι απόγονοι του Μιαούλη άλλαξαν το επώνυμο τους πάλι σε Βώκος και η οικία του μεγάλου Ναυάρχου και αγωνιστή του 21 λειτουργεί ως Μουσείο Ανδρέα Μιαούλη και ανήκει στο Δήμο Ληλαντίων. Εδώ στα Φύλλα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τον οικισμό Καμάρι όπου συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, και να γίνει ένα με τους φιλόξενους ντόπιους, να ζήσει από κοντά το χρώμα και το άρωμα ενός χωριού που οπτικά έχει μείνει εκεί στα μέσα του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα, με στέγες και τοίχους από πέτρα μέσα στο πευκοδάσος. Έτσι ακριβώς όπως το γνώρισαν και οι καπεταναίοι του 1821.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ