gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΨΑΧΝΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (14)

Δημαρχεία

Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων

ΨΑΧΝΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +3022283 50200
Φαξ: +3022280 23844

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αττάλης

ΑΤΤΑΛΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 71520
  Η κοινότητα Ατταλης απέχει 29 χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 547 κατοίκους, οι οποίοι μένουν σε δύο οικισμούς.
Ατταλη
  Γραφικό χωριό, χτισμένο δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου. Όλο το χωριό είναι πράσινο, αλλά αληθινός οργασμός της φύσης επικρατεί στο άκρο της ανατολικής πλευράς του χωριού που καταλήγει σε μια καταπράσινη ρεματιά, με τεράστια πλατάνια και κάθε λογής βλάστηση. Εκεί θα βρείτε πολλά ταβερνάκια -όπως και σε όλο το χωριό άλλωστε- για να γευθείτε καλοψημένα κρέατα στα κάρβουνα και παραδοσιακό τηγανόψωμο. Η ονομασία της Ατταλης προέρχεται από τον Ατταλο, πρώτο σε ιεραρχία στρατηγό του Φιλίππου. Υπάρχουν κάποια αρχαία κτερίσματα στο νοτιοδυτικό μέρος του οικισμού.
Ιστορικά
  Ο Απόκρημνος τόπος καταγωγής των κατοίκων της Ατταλης και της Πλατάνας. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το χωριό μεγάλωσε. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γύρευαν εκεί καταφύγιο και ασφάλεια από τους Τούρκους. Μετά την απελευθέρωση, λόγω απολιθίσεων και επειδή εξέλειψαν οι λόγοι (Τούρκοι), οι κάτοικοι κατέβηκαν όλοι μαζί στην Ατταλη και στην Πλατάνα. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο εκκλησάκια στην περιοχή, ο Αγ. Ηλίας και ο Αγ. Κωνσταντίνος.
Ταναΐδα: Η Ταναΐδα, η δεύτερη ψηλότερη κορφή της Δίρφης. Η παράδοση αναφέρει ότι στο οροπέδιο της Ταναΐδας υπήρχε Ναός αφιερωμένος στην θεά Ήρα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καμαρίτσας

ΚΑΜΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 31325
Tαυτότητα: Το όνομα προήλθε από τα πολλά μικρά γεφύρια, καμαράκια, που υπήρχαν παλιά και συνέδεαν τα ποτάμια της, ή από το "καμαρώνω" γιατί πράγματι είναι το καμάρι, ο εξώστης του Ευβοϊκού και όλη της γύρω περιοχής επειδή είναι εξαίσια πανοραμική και περίοπτη θέση. Συνδέεται με την εθνικό οδό Χαλκίδας - Ιστιαίας. Περιβάλλεται από εκτεταμένα δάση πεύκων και άλλων δένδρων. Το κλίμα της είναι ευχάριστο, υγιεινό και δροσερό το καλοκαίρι. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 542 κάτοικοι.
Ιστορικά: Στα ΝΑ της και σε απόσταση μιας ώρας σώζεται μισοερειπωμένο μεσαιωνικό φρούριο πάνω σε βράχο (140 μ.). Γύρω στο χείλος του βράχου υπάρχει τείχος από μεγάλες πέτρες, που φανερώνει την ύπαρξη άλλου αρχαίου οχυρού. Στη διπλανή ρεματιά υπάρχουν δύο νερόμυλοι που σήμερα δεν λειτουργούν.
Σήμερα: Λειτουργούν Αναγκαστικός Σύλλογος Δάσους Καμαρίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρίτσας, Αγροτικός Σύλλογος Καμαρίτσας ή Πρόοδος (1984).

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστέλλας

ΚΑΣΤΕΛΛΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 22787
  Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 1.135 κάτοικοι. Είχε μεσαιωνικό πύργο που καταστράφηκε από τους κατοίκους πριν πολλές δεκαετίες, αλλά διασώθηκε το όνομά του στο όνομα της κωμόπολης. Παράγει σιτηρά, κηπευτικά, φιστίκια. Είναι δυτικώς των Ψαχνών και ενώθηκε μαζί τους οικιστικά.
  Διαμέσου της περνάει η Εθνική οδός Χαλκίδας - Ιστιαίας. Ο Στεφ. Βυζάντιος τοποθετεί εδώ την αρχαία πόλη "Αργουρα".
  Την ύπαρξη αρχαίας πόλης μαρτυρούν αρχαία αρχτιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν. Η Καστέλλα προϋπήρχε των Ψαχνών και πολλοί τοποθετούν εδώ τα παλιά Ψαχνά. Ο χώρος της οικίστηκε από την αρχαία εποχή. Πρόκοψε πολύ στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και στους Ενετούς χρωστάει το όνομά της από το κάστρο, Καστέλλι που έκτισαν. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821.
  Στο τρίγωνο Καστέλλας - Βρυσακίων - Ψαχνών έγιναν οι σπουδαιότερες μάχες στα πρώτα τρία χρόνια της Επανάστασης. Μετά την επανάσταση εγκαταστάθηκαν εδώ πολλοί από τα Βλαχοχώρια και από τη Σάμο. Κοντά στη Καστέλλα βρίσκεται το παραθαλάσσιο τοπωνύμιο "Αλεξάνδρου Μορέα" όπου είχε αγκυροβολήσει κατά την Επανάσταση το πλοίο του Αλεξ. Κριεζή. Από τούτη τη θέση κανονιοβολούσε τους Τούρκους για την υποστήριξη των επαναστατών, που αγωνίζονταν στις μάχες των Βρυσακίων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντοδεσποτίου

ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 91271
  Ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 337 κάτοικοι.
  Η ετυμολογία του είναι δύσκολη. Λέγονται διάφορες εκδοχές, που καμιά της δεν είναι πειστική (από τον κοντό δεσπότη που εγκαινίασε την εκκλησία του χωριού, ή από τον επίσκοπο Καρύστου Νεόφυτο, που όμως ούτε κοντός ήταν, ούτε γεννήθηκε εδώ). Πιθανότατα να ονομάστηκε από κάποιο οικοδεσπότη, "νοικοκύρη του σπιτιού" άρχοντα της περιοχής. Συγκεκριμένα στην εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι που μετά την απελευθέρωση το αγόρασε ο Κριεζώτης. Στην επανάσταση του 1821 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους. Κατοικήθηκε ξανά από βλάχους που κατέβηκαν από τα Κοτσίκια, την Αγία Σοφία, τις Τσέργιες και τις Κατούνες.
  Στα ανατολικά του είναι η ομώνυμη αναβολή νερού, κεφαλάρι κοινώς Καταβόθρα και οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας. Συγκοινωνεί με τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κυπαρισσίου

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 91370
Χωριό σε πλαγιά βουνού, που περιβάλλεται από πυκνά δάση πεύκων και ελάτων. Το όνομά του είναι φυτωνυμικό από το πλήθος των κυπαρισσιών που καλλιεργούνται στην περιοχή. Είναι στα δεξιά της εθνικής οδού Ψαχνών - Μαντουδίου, με την οποία ενώνεται με παρακαμπτήριο γραμμή. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 238 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρυκάπας

ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 71444
  Δύο καταπράσινα "γεμάτα πεύκα και ελιές" βουναλάκια κατεβαίνουν μέχρι το ποτάμι κει εκεί ανταμώνουν μετά τα τεράστια πλατάνια, τις λυγαριές και τις πικροδάφνες του ποταμιού.
  Μέσα σ' αυτό το σαν ζωγραφιά τοπίο είναι κτισμένη η Μακρυκάπα. Από ψηλά την αγναντεύουν τα Εφτακόνακα ο δεύτερος οικισμός της κοινότητας, χαμένος μέσα στην πυκνή μυρωδάτη βλάστηση και τα μεγάλα πεύκα.
  Η κοινότητα Μακρυκάπας απέχει 32 χλμ από τη Χαλκίδα και έχει 1.039 κατοίκους.
  Το χωριό δεν διαθέτει καταλύματα για να μείνετε, αλλά είναι γεμάτο από καφενεία, ταβέρνες και καφετέρειες. Μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια.
Ιστορικές τοποθεσίες
  Σ' όλη την περιοχή βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και αγγεία από την νεολιθική εποχή ως τους κλασσικούς χρόνους, γεγονός που αποδεικνύει την συνεχιζόμενη οίκηση της περιοχής.
  Βαβουλα: Ο τόπος καταγωγής των κατοίκων της Μακρυκάπας. Βρίσκεται 6 χλμ. ΒΑ του χωριού στη νότια πλευρά της Ταναϊδας. Από τη μορφολογία του χωριού και τις οχυρώσεις, είναι φανερό ότι οι κάτοικοι ζούσαν εκεί από το φόβο των επιδρομών. Τα Βάβουλα κτίστηκαν την εποχή της Φραγκοκρατίας. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ζούσαν στο χωριό 600 οικογένειες. Μετά την απελευθέρωση το χωριό άρχισε σιγά - σιγά να αδειάζει, ώσπου το 1882 έφυγε και ο τελευταίος κάτοικος. Η προσφορά του χωριού στον αγώνα εναντίον των Τούρκων είναι ανεκτίμητη.
  Σήμερα: Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 1.039 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεροτριβιάς

ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 31469
  Η Κοινότητα Νεροτριβιάς, 26 χιλιόμετρα δυτικά των Ψαχνών, είναι ονομαστή για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Αφθονα τρεχούμενα νερά σχηματίζουν ποτάμια και ρυάκια, σ' ένα καταπράσινο τοπίο. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 540 κάτοικοι.
To xωριό
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες, απασχολούνται σε εργοστάσια ή καλλιεργούν κυρίως, ελιές και αμπέλια. Υπάρχουν και αρκετοί κτηνοτρόφοι.Το χωριό λέγεται ότι απέκτησε το όνομά του επειδή οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, έπλεναν τις βελέντζες στα γύρω ποτάμια (νερό + τριβή).
Αξιοθέατα
  Η Εκκλησία του Αγ. Κων/νου που χτίστηκε το 1917 στην πλατεία του χωριού.
  Η εκκλησία του Αη Γιάννη, πριν τη Δάφνη, η οποία είναι πολύ παλαιά.
Παραλίες
  Η πανέμορφη παραλία της Δάφνης, που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει αμέτρητους παραθεριστές για τα πεντακάθαρα νερά της και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Εκδηλώσεις
  Πανηγύρι την 21η Μαΐου, οπότε εορτάζεται ο πολιούχος του χωριού, Αγιος Κωνσταντίνος. Στις 29 Αυγούστου, του Αη Γιάννη του Αποκεφαλιστή, τριήμερο πανηγύρι, με ξεφάντωμα στην πλατεία του χωριού.
Θα βρείτε: Οργανωμένο κάμπιγνκ στη Δάφνη, με καφετέρια και καντίνα.Ταβερνάκι στο τέρμα της παραλίας, μέσα στα δέντρα και φημισμένες ταβέρνες στο χωριό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παγώντα

ΠΑΓΩΝΤΑΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 25371, 25290
  Το όνομα του Παγώντα είναι ανθρωπωνυμικό και προήλθε από πλούσιο γαιοκτήμονα της περιοχής. Ο Θουκυδίδης αναφέρει το Θηβαίο βοιωτάρχη Παγώνδα, γιο του Ελαιόλαδου που νίκησε το 429 π.Χ. τους Αθηναίους στο Δήλεσι.
  Είναι ορεινό χωριό που απλώνεται σε θαυμάσια απάνεμη και ηλιόλουστη πλαγιά δασόφυτης παρυφής του Πυξαριά και περιβάλλεται από πυκνά δάση πεύκων και άλλων αγρίων δένδρων. Το υπέδαφος της περιοχής περιέχει πλούσια κοιτάσματα νικελίου, βωξίτη και λευκολίθου, που σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εκμετάλλευση.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων βρέθηκε ακέραιος νεολιθικός πέλεκυς από λειμωνίτη. Κοντά υπάρχει και μεγάλο σπήλαιο ανεξερεύνητο. Πολλοί από τους κατοίκους εργάζονται στην επιχείρηση ΛΑΡΚΟ. Συγκοινωνεί με την εθνικό οδό από τον οικισμό Νέο Παγώντα με τα Ψαχνά διαμέσου του Σταυρού. Το κλίμα του είναι υγιεινό και δροσερό, κατάλληλο και για θερινή διαμονή.
 Ιστορικά: Κατά επιτόπια ζωντανή παράδοση, στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 πολλοί από τους κατοίκους του για να αποφύγουν της θηριωδίες των Τούρκων, μετοίκησαν στη Σάμο και θεμελίωσαν χωριό που σώζεται μέχρι σήμερα με το ίδιο όνομα "Παγώνδας" και με τα ίδια οικογενειακά επίθετα.
Σήμερα: Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 206 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολιτικών

ΠΟΛΙΤΙΚΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 31135
Ταυτότητα:
  Βρίσκεται 2 χλμ μακριά από τη θάλασσα. Κτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια από κατοίκους της συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, Γαλατά, οι οποίοι αποίκησαν το χωριό και έδωσαν το όνομα της συνοικίας τους για ενθύμιο. Είναι κτισμένη στη θάλασσα, απάνεμη και προσήλια θέση, ενώ τα γύρω βουνά την προστατεύουν από τους ΝΔ, ΒΔ, Β και ΒΔ ανέμους. Ο τόπος είναι κατάφυτος από κάθε είδους οπωροφόρα δέντρα. Απέχει από την Χαλκίδα 20 χλμ. Η παραλία της αναπτύσσεται τουριστικά.
Ιστορικά:
  Ανατολικά των Πολιτικών, προς τα Ψαχνά και σε απόσταση 3 χλμ. 200 μ. από τη θάλασσα και αριστερά του δρόμου, υπάρχει ύψωμα (μαγούλα) ύψους 200 μ. γνωστό με το όνομα "Καυκάλα". Εδώ πιστεύεται ότι ήταν οι Αιγές όπου είχε την έπαυλη και τις θέρμες του ο Ηρώδης ο Αττικός, πράγμα που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Βρέθηκαν στο ύψωμα και στην περιοχή της Καυκάλας όστρακα από την ΠΕ εποχή μέχρι τους Μεσαιωνικούς χρόνους.
  Η εγκατάσταση στη θέση αυτή γεωργικού και αλιευτικού οικισμού υπήρξε συνεχής και αδιάκοπη, γιατί είναι σε ωραία τοποθεσία, ευήλια, προσήνεμη και σε περιοχή εύφορη. Τέλος βρέθηκαν επιτύμβιες πλάκες και βυζαντινά αρχιτεκτονικά μέλη.
  Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 1.276 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σταυρού

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 91320
  Ορεινό χωριό σε ξέφωτη και ηλιόφωτη πλαγιά της Υψηλοτέρας, παρυφής της Δίρφυος, στα βόρεια των Ψαχνών. Το όνομα είναι θρησκευτικό κι έχει σχέση με τους σταυρούς. Παλιά η εκκλησία ύστερα από λιτανεία, είχε στήσει στους δρόμους που έφερναν από χωριό σταυρούς, για να διώξει το "χιτικό" (φυματίωση) που αποδεκάτιζε πολλούς νέους. Όσο για τη λέξη "Βέρτουρα" είναι τουρκική και σημαίνει "πάρε δώσε τη σφραγίδα". Πράγματι γινόταν συνέχεια αλλαγής της σφραγίδας κυριαρχίας του τόπου μεταξύ των Τούρκων αγάδων στο χωριό, ως επικρατέστερων στην περιοχή.
  Ψηλότερα από το χωριό είναι οι ιστορικές τοποθεσίες "Αντριλιά" και "Μνήματα". Τα Μνήματα είναι ορεινή περιοχή βόρεια του Σταυρού και ανατολικά των Αντριαλών. Πήρε το όνομα από τα μνήματα των πεσόντων κατά τη μάχη των Αντριανών.
  Σήμερα την περισσότερη έκτασή της έχει καταλάβει η επιχείρηση ΛΑΡΚΟ, που έχει μεγάλες εγκαταστάσεις φόρτωσης και εκφόρτωσης του βωξίτη, από εδώ ξεκινά ο ταινιόδρομος που φέρνει το μετάλλευμα στην παραλία των Πολιτικών για τη φόρτωση στα πορθμεία με προορισμό το εργοστάσιο Λάριμνας στην απέναντι ακτή.
  Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 363 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τριάδας

ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 96302
  Βρίσκεται σε περίοπτη και δεσπόζουσα θέση πάνω σε ομαλό λόφο με θαυμάσια μαγευτική θέα προς όλο τον γύρω ορίζοντα. Η ονομασία της προέρχεται προφανώς από την "Αγία Τριάδα" (παραλείφθηκε το Αγία) την εκκλησία που βρίσκεται σε ερείπια στα ανατολικά της κωμόπολης.
Ιστορικά:
  Πάνω στο δημόσιο δρόμο, στον ομαλό λόφο που καλλιεργείται σήμερα ανακαλύφθηκε οικισμός της Μεσοελλαδικής περιόδου. Στην περιοχή του λόφου βρέθηκαν άφθονα κεραμεικά ευρήματα της Νεολιθικής, ΜΕ εποχής, καθώς και λίθινα σκεύη και πυριτόλιθο. Η κατοίκηση συνεχίστηκε και κατά τους Μυκηναϊκούς, Γεωμετρικούς και κλασσικούς χρόνους. Πρόκειται για σπουδαίο αγροτοκτηνοτροφικό οικισμό.
  Στο τέλος της τουρκοκρατίας τη περιοχή της Τριάδας ήταν τουρκικό τσιφλίκι. Μετά την απελευθέρωση η περιοχή Τριάδας και Φυγών παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στον Κριεζώτη για τις προς την πατρίδα υπηρεσίες του. Επάνω σε λόφο μάλιστα, σώζεται το περίφημο αρχοντικό που έκτισε ο εγγονός του οπλαρχηγού Σπύρος Κριεζώτης, το 1894. Γύρω του απλώνεται το απέραντο πλούσιο αγρόκτημά του. Την περιοχή την κατείχαν οι απόγονοί του μέχρι το 1922 οπότε απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Το αρχοντικό του Κριεζώτη μετά από χρόνια μεταβλήθηκε σε αχυρώνα και περιστερώνα, το Νοέμβριο του 1981 συμπληρώθηκε η καταστροφή του από αναπάντεχη φωτιά και τα κειμήλιά του κάηκαν. Το 1985 το "Κριεζώτειο" αγοράστηκε του Κριεζώτη, για να αποκατασταθεί και να προσλάβει την παλιά του αίγλη. Από τότε ανακηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο. Τελούνται κάθε χρόνο για τιμή του Κριεζώτη τα "Κριεζώτεια" με ομιλίες, εκθέσεις, προβολή ταινιών και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σήμερα: Μετά το σχέδιο Καποδίστριας ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 1.025 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ψαχνών

ΨΑΧΝΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Μόλις 12 χλμ. βόρεια από την πόλη της Χαλκίδας, βρίσκουμε τα Ψαχνά. Ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, τα Ψαχνά μαγεύουν τον επισκέπτη με τη φυσική ομορφιά τους.
  Η κωμόπολη διαρρέεται από τον ποταμό Μεσσάπιο, που έχει διαμορφώσει στο περάσμά του, ένα κατάφυτο τοπίο. Τα σπίτια απλώνονται τριγύρω με τις λουλουδιασμένες αυλές και τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές, δημιουργώντας ένα ευχάριστο θέαμα στον επισκέπτη.Τα Ψαχνά αναγνωρίστηκαν το 1912 ως κοινότητα και αργότερα έγιναν Δήμος. Ένας μεγάλος Δήμος - κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος μετά τη Χαλκίδα στην Εύβοια - με έντονα δυναμικό αγροτικό χαρακτήρα. Σήμερα μετά το σχέδιο Καποδίστρια αποτελεί την έδρα του Δήμου Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 5.836 κάτοικοι. Τα Ψαχνά πήραν την ονομασία τους από το εύφορο και παραγωγικό τους έδαφος, όπως το ψαχνό στο κρέας, το σαρκώδες, αυτή η γενική γνώμη των κατοίκων της πόλης. Ιστορικά στην περιοχή Παλαιοψαχνά ή Καστρί υπάρχει Ενετικό Φρούριο. Παλαιότερα, γύρω από αυτό είχε αναπτυχθεί οικισμός που σήμερα δεν υπάρχει και έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα. Στην περιοχή Ψαχνών πολέμησε και έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος - στη μάχη της παραλίας Βρυσακίων - ο Αγγελής Γοβιός, ήρωας της επανάστασης του 1821.
  Ο Δήμος Ψαχνών υπαγόταν στα Μεσσάπεια. Παλαιότερα δε, υπήρχε και Δήμος Μεσσαπίων.
  Στο συνοικισμό Μακρυμάλλη εκτελέστηκαν κατά την κατοχή, εννέα πολίτες, τους οποίους και τιμά ο Δήμος το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Πηγαίνοντας από τα Ψαχνά προς την Τριάδα, σώζεται σχεδόν ακέραιος βενετσιάνικος πύργος που ήταν μεγάλης σπουδαιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στα Δύο Βουνά για να εξολοθρεύσουν το Γoβιό οι συναγωνιστές του οπισθοχωρώντας, ταμπουρώθηκαν μέσα στον πύργο και σώθηκαν. Γύρω από τον πύργο σώζονται θεμέλια από κτίρια και λιθοσωροί από τα κτίσματα του παλιού βυζαντινού χωριού, που το διαδέχθηκε ο βενετσιάνικος οικισμός. Κοντά στον πύργο βρέθηκε κλασσικός τάφος και παλαιοχριστιανική βασιλική. Τέλος, σε κάποιο χωράφι όπως μερικοί ισχυρίζονται βρέθηκε θησαυρός, που αποτελούνταν από λίγα χάλκινα νομίσματα του αυτοκράτορα Φωκά. Ο θησαυρός φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Στο τέλος της βυζαντινής πεδιάδας, μετά το 900 τα Ψαχνά ήταν κτισμένα γύρω από το κλασσικό οχυρό "Καστρί" όπου σώζονται πολλά λείψανα του. Για αυτό η περιοχή σήμερα λέγεται από όλους "Παλιά Ψαχνά". Τα "Παλιά Ψαχνά" διαδέχτηκαν την αρχαία "Μεσσαπία" που τοποθετείται στα νότιά τους, πάνω στο λόφο "Προφήτης Ηλίας" και στην περιοχή του, όπου σώζονται ερείπια ακρόπολης και αρχαίας πόλης.
  Προέκταση της αρχαίας πόλης έφθανε μέχρι και τον "Πύργο" στα νότια, που κατοικήθηκε συνεχώς μέχρι τέλος της Φραγκοκρατίας, όπως μαρτυρεί ο μισοερειπωμένος τοπικός πύργος. Η αρχαία πόλη των Ψαχνών όμως καθώς και το οχυρό Καστρί, καταστράφηκαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 1470 από τους Τούρκους, κατά την πολιορκία της Χαλκίδας από τον Μωάμεθ Β.
  Τα σημερινά Ψαχνά δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες, μετά την άλωση της Χαλκίδας, το 1470.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ