gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΥΜΝΟ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Γυμνού

ΓΥΜΝΟ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22290 91212
  Το Γυμνό ανήκει στην επαρχία Χαλκίδος και απέχει από την πρωτεύουσα του Νομού 35 χλμ. Βρίσκεται Β.Α. της Αμαρύνθου, στους πρόποδες του Ευβοϊκού Ολύμπου, αγκαλιάζοντας την καταπράσινη πεδιάδα που απλώνεται ως τη θάλασσα. Η θέα του χωριού είναι πανοραμική, έτσι που το μάτι του κάθε επισκέπτη γαληνεύει, αγνατεύοντας το Νότιο Ευβοϊκό και τις απέναντι βουνοπλαγιές της Αττικής γης.
  Το Γυμνό, όπως είναι και η επίσημη ονομασία του, ξεπερνά σε πληθυσμό τους 2.500 κατοίκους. Είναι ένα χωριό, όμορφο και δημιουργικό, με δραστήριους και φιλόξενους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης με τη γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Κύρια προϊόντα που παράγονται είναι το λάδι, αμύγδαλο, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι κ.λπ.
  Το Γυμνό, χωριό με σπάνιο όνομα, βρίσκεται σε μια περιοχή που κατοικήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα και εμφανίζει ζωή σε όλα τα στάδια της ιστορίας. Το όνομά του εικάζεται, ότι έχει δοθεί από την εγκατάσταση στον τόπο αυτό των Γυμνών ή Γυμνητών ή ψιλών, ων ελαφρά οπλισμένων στρατιωτών των Αθηναίων, που έγινε το 442 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι κατέλαβαν την Ερέτρια.
  Σε πάρα πολλά σημεία του χωριού έχουν βρεθεί κατά καιρούς αρχαία αντικείμενα, όπως ο αρχαιότερος τύπος λίθινου πέλεκυ, εργαλεία από οψιανό, κεραμικό, κίονες, κιονόκρανα, σπάνια αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα στις θέσεις κυρίως Αγίου Ιωάννου, Προφήτη Ηλία, Παλιοχώρια, Αγίου Νικολάου, Αγια Αρμένησσα (Παναγιά ή Χιλιάρμενη) όπου σήμερα βρίσκεται ο εικονιζόμενος, ωραιότατος, πετρόκτιστος ναός "ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ". Κατά τη βυζαντινή περίοδο υπάρχει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής. Θαυμάσιο βυζαντινό κτίσμα με ωραίο κεραμικό διάκοσμο είναι ο Αγιος Γεώργιος που βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά του χωριού και χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ. Λίγο πιο μακριά, κοντά στο δρόμο που πηγαίνει προς Σέτα, σ΄ ένα θαυμάσιο τοπίο, βίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγιά με διατηρημένες, σε καλή κατάσταση αρκετές τοιχογραφίες. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού στέκεται επιβλητικός ο Ενετικός Πύργος. Ενας κρίκος της αλυσιδωτής οχύρωσης της Εύβοιας, αλλά και δείγμα της σημασίας της περιοχής για την άμυνά της. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η εκκλησία της Ενορίας Γυμνού "ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με τριήμερο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ