gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Τοπωνύμια για το τοπωνύμιο: "ΜΑΓΝΗΣΙΑ Νομός ΘΕΣΣΑΛΙΑ".


Τοπωνύμια (1)

Αρχαία τοπωνύμια

Λίμνη Βοιβηίς - μεταγ. Κάρλα

  Στην ανατολική Θεσσαλία, στους πρόποδες του βορείου Πηλίου απλωνόταν η πανάρχαια λίμνη Βοιβηίς, που αργότερα ονομάστηκε Κάρλα. Για πολλές χιλιετίες έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό και την οικονομία ολόκληρης της Θεσσαλίας.
  Πάνω στα νερά της επιβίωσε μέσα από τους αιώνες μέχρι την αποξήρανσή της το 1962, ένας εντυπωσιακός λιμναίος οικισμός με εκατό και πλέον στρογγυλές καλύβες από καλάμια. Ένας μοναδικός παραδοσιακός τρόπος ζωής μιας κοινωνίας αλιέων με πολλά πρωτόγονα στοιχεία, που διαιώνισαν μέχρι τις μέρες μας οι κάτοικοι του χωριού Κανάλια στις νότιες όχθες της λίμνης. Η Κάρλα έπαιξε επίσης, σημαντικό ρόλο στη μυθολογία και την Ιστορία:
  • Εδώ γεννιώνται και κατοικούν οι αλογόμορφοι Κένταυροι και οι μυθικοί Λαπίθαι που η σύγκρουσή τους δίπλα στη λίμνη απεικονίζεται στα περίφημα Ελγίνεια Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.
  • Εδώ οι Γίγαντες περνούν πάνω από τη λίμνη και σκαρφαλώνουν στο ήλιο για να φθάσουν στον Όλυμπο, θέλοντας να ανατρέψουν την κυριαρχία των Θεών.
  • Εδώ ο θεός Ερμής κυνηγάει μέσα στη λίμνη τη φοβερή θεότητα του Αδη Βριμώ.
  • Εδώ ο θεός Απόλλωνας τιμωρημένος από τους θεούς, περνάει εννέα χρόνια βόσκοντας τα κοπάδια του Αδμητου και συναντά τη μαγνητική καλλονή Δάφνη, που κυνηγώντας την, την κατάπιε η γη και στη θέση της φύτρωσε το δέντρο που πήρε το όνομά της.
  • Εδώ γεννιέται ο Ασκληπιός, ο πρώτος μυθικός γιατρός των Ελλήνων, από το σμίξιμο του Απόλλωνα με την όμορφη βασιλοπούλα Κορωνίδα.
  • Εδώ, στις Φερές, βασιλεύουν ο Αδμητος και η Αλκηστις που τόσο ύμνησε ο Ευριπίδης και από εδώ ο γιος τους Εύμηλος ξεκινάει με 11 πλοία για να πάρει μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.
  • Εδώ βασιλεύει και ο Πρόθοος, ο βασιλιάς της χώρας του Πηνειού και του Πηλίου που εκστρατεύει στην Τροία με 40 πλοία.
  • Εδώ έρχεται ο Ηρακλής και ο Θησέας, φίλος του βασιλιά των Λαπιθών Πειρίθου αλλά και οι Αμαζόνες, όταν από τον Πόντο κατέβαιναν στην Αττική για να χτυπήσουν το Βασίλειο των Αθηνών.
  • Από εδώ ξεκινάει και ο Αρμενος, σύντροφος του Ιάσωνα στην Αργοναυτική Εκστρατεία, για τη μακρινή Κολχίδα που όμως μένει εκεί και ιδρύει τη χώρα που έχει το όνομά του.
  Και η Ιστορία εδώ δίνει έντονα το παρόν της σ’ όλες τις εποχές από την αποφασιστική μάχη που έγινε τον Σεπτέμβριο του 404 π.Χ. όπου νίκησαν οι Φεραίοι τους Λαρισαίους, μέχρι το μεγάλο αγώνα των αγροτών που η εξέγερσή τους πνίγεται στο αίμα το 1910 στο Κιλελέρ δίπλα στη λίμνη.
  Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες φυλές και πόσα φύλα πέρασαν από τις όχθες της: Πελασγοί, Αχαιοί, Θεσσαλοί, Μάγνητες, Πέρσες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Γότθοι, Νορμανδοί, Ούνοι, Σλάβοι, Σαρακηνοί, Βούλγαροι, Βλάχοι, Αρβανίτες, Φράγκοι, Βενετσάνοι, Καταλάνοι, Σέρβοι και τέλος Τούρκοι.
  Η λίμνη Κάρλα με τον μεγάλο αλιευτικό της πλούτο υπήρξε πάντα ένας σημαντικός υγροβιότοπος κι ένας ζωτικός χώρος όπου εδώ και χιλιάδες χρόνια αναπτύχθηκαν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα ίχνη των ανθρώπων που πέρασαν είναι έντονα γύρω από τη λίμνη.
  Προϊστορικοί οικισμοί, κλασσικές ακροπόλεις, βυζαντινοί ναοί, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακοί οικισμοί, πανέμορφα ορεινά και πεδινά χωριά με φιλόξενους κι ευγενικούς κατοίκους, παλιά γεφύρια, σπήλαια και βάραθρα, παρθένα δάση και πεντακάθαρες ακτές συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής όπου η ιστορία και ο πολιτισμός του ανθρώπου σμίγουν μοναδικά με το υπέροχο φυσικό τοπίο.
  Ένα τοπίο που συνδυάζει σε μια προσιτή ενότητα την πεδιάδα, το βουνό και τη θάλασσα κατέχοντας πλεονεκτική γεωγραφική θέση δίπλα στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, ανάμεσα στις δύο πλέον αναπτυγμένες Θεσσαλικές περιοχές, τα Μετέωρα και το Πήλιο και σε ίση απόσταση από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα και το Βόλο.
  Η σημαντική όμως ιδιαιτερότητα της Κάρλας είναι η διατήρηση μέχρι τις μέρες μας του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Καναλιωτών ψαράδων στην παράξενη πολιτεία του νερού με τις καλύβες.
  Η δημιουργία ενός συγκροτήματος Μουσείων στην περιοχή, ενός με ανθρωπολογικό-εθνογραφικό χαρακτήρα και ενός υπαίθριου Μουσείου που θα αναπαριστά σε φυσικό μέγεθος σε ικανή έκταση με νερό το λιμναίο οικισμό με τις καλύβες καθώς και η αξιοποίηση μνημείων και θέσεων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο βουνό και τη θάλασσα, στοιχειοθετούν μια νέα πρόταση στον πολιτιστικό τουρισμό με μοναδικό χαρακτήρα. Σήμερα, η περιοχή της Κάρλας, μια "νέα" περιοχή στο κέντρο της Ελλάδας, ανακαλύπτοντας τον Ιστορικό της ρόλο και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά ετοιμάζεται σταδιακά να υποδεχθεί τους επισκέπτες του Αύριο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ