gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Τοπωνύμια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΡΑΚΛΕΙΟ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Τοπωνύμια (5)

Αρχαία τοπωνύμια

Lethaeus river

ΓΟΡΤΥΣ (Αρχαία πόλη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
There is another (river) Lethaeus in Gortyna.

Lethaeus (Lethaios, Strab. x. p. 478; Ptol. iii. 17. § 4; Eustath. ad Hon. Il. ii. 646; Solin. 17; Vib. Seq. 13), the large and important river which watered the plain of Gortyna in Crete, now the Malogniti.

Καίρατος

ΚΝΩΣΟΣ (Μινωικός οικισμός) ΚΡΗΤΗ
In earlier times Cnossus was called Caeratus, bearing the same name as the river which flows past it. (Strabo 10.4.8)

Ιστορικά τοπωνύμια

Βιτσιλιά

ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ (Οικισμός) ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
  Στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στο στενό πέρασμα μεταξύ του κάμπου της Αγίας Σεμνής και της ανατολικής Μεσσαράς, σε στενά που μοιάζουν με κλεισούρα είναι χτισμένο το χωριό με πανοραμική θέα προς τα ανατολικά και τα νότια. Πρόκειται για το χωριό Βιτσλιά που κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λυκάστου.
  Γεγονός είναι ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τα πανάρχαια προμινωικά χρόνια αφού στα βορειοανατολικά του χωριού στο "λατομείο" βρέθηκε νεολιθικός τάφος με τριάντα περίπου ταφικά κτερίσματα (λίθινα ταφικά αγγεία). Λίγο νοτιότερα του νεολιθικού τάφου υπάρχει μια μεγάλη και βαθιά ανεξερεύνητη σπηλιά η οποία αναλογικά θα πρέπει να ήταν τόπος κατοικίας νεολιθικών ανθρώπων.
  Για την προέλευση του ονόματος του χωριού έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Ο Στ. Σπανάκης υποστηρίζει ότι παράγεται από το όνομα βιτσίλα όπως ονομάζεται ο γυπαετός της Κρήτης επειδή στις απόκρημνες πλαγιές του λόφου που είναι χτισμένο το χωριό φώλιαζε το πουλί αυτό.
  Πιθανότερη όμως θεωρείται η προέλευση της ονομασίας από το λατινικό (βενετσιάνικο) ρήμα vigilo - are που σημαίνει παρατηρώ, βλέπω μακριά, κατασκοπεύω, φυλάσσω. Βιτσιλιά, λοιπόν είναι ο τόπος από τον οποίο μπορεί κανείς να εποπτεύει σε μια μεγάλη περιοχή, πράγμα που συνέβαινε με το εν λόγω χωριό, αν και η πρώτη αναγραφή του ονόματα δεν ευνοεί στην επαλήθευση μιας τέτοιας υπόθεσης.
  Η αρχαιότερη πηγή στην οποία συναντάμε το όνομα του χωριού χρονολογείται το 1367 σε ένα έγγραφο του Δουκικού αρχαίου του Χάντακα με τη γραφή Vicilla (= Βιτσίλα;) καθώς και σε ένα άλλο λίγα χρόνια μετά το 1374 με την ίδια ακριβώς γραφή. Στις επόμενες βενετσιάνικες απογραφές το όνομα του χωριού μας παραδίδεται με τη γραφή Vicilea, στην Οθωμανική του 1671 με το όνομα Vicilye και στην αιγυπτιακή του 1834 με το όνομα Vitsilia.
  Στο νότιο άκρο του χωριού στέκονται ακόμη τα ερείπια ενός σημαντικού κτιρίου το οποίο θεωρείται ότι ήταν το αρχοντικό του φεουδάρχη της περιοχής. Γνωρίζουμε ότι η περιοχή αυτή είχε δοθεί ως φέουδο στον Marco Gradonigo ως πεζικό φέουδο μαζί με τα χωριά Μιλιαρίσι (Πάνω και Κάτω) Πάρτηρα (Πάνω και Κάτω) Χαλασό κι Επισκοπή. Το φέουδο όμως αυτό δημεύτηκε αφού διασπάστηκε σε μικρότερους κλήρους μετά την αποτυχία της επανάστασης του Αγίου Τίτου στην οποία πρωταγωνίστησε ο φεουδάρχης της Βιτσιλιάς.
  Στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας στο χωριό δεν κατοικούσαν χριστιανοί και φαίνεται πως θα εξισλαμίστηκαν μαζικά όπως συνέβη και με πολλά άλλα χωριά της επαρχίας Μονοφατσίου. Μόνο στην απογραφή του 1881 καταγράφονται και πάλι χριστιανοί κάτοικοι στο χωριό. Σήμερα το χωριό είναι εγκαταλελειμμένο και δεν έχει καταγραφεί κανένας κάτοικος από το 1981.
  Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι πολύ κακός και δυσχεραίνει την άνοδο η οποία υπόσχεται πολλά στον τολμητία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αρκαλοχωρίου


ΠΑΡΤΙΡΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
  Στο εγκαταλελειμμένο μικρό χωριό που βρίσκεται στα βόρεια των Παρτήρων μπορεί να πάει κανείς ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ξεκινά από την είσοδο του χωριού και κατευθύνεται προς βορρά.
  Για πρώτη φορά ο οικισμός καταγράφεται στην απογραφή του 1881 με το όνομα Επισκοπή και με 48 κατοίκους μουσουλμάνους και έναν χριστιανό. Το 1900 εντάσσεται στον αγροτικό Δήμο Παρτίρων με 62 συνολικά κατοίκους και καταγράφεται στις απογραφές μέχρι και το 1940. Από το 1951 όμως δεν περιλαμβάνεται σε καμία απογραφή.
  Σημαντικά ανάμεσα στα ερείπια του χωριού είναι οι ναοί με τα υπολείμματα τοιχογραφιών, ενώ μια επιγραφή αναγράφει τη χρονολογία 1444 στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  Σε διάφορες εποχές έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού των διαφόρων ερειπωμένων εκκλησιών και στερεώσεις (πρόχειρες κατά κανόνα) των τοίχων κυρίως του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου.
  Μια υπόθεση ότι οι ομολογουμένως πλούσιοι ναοί του οικισμού ίσως να «φιλοξένησαν» κάποιους χρόνους την έδρα της Επισκοπής Αρκαδίας σε χρόνους που η έδρα και η επισκοπή γενικότερα γνώρισε τον διωγμό και τον αποκλεισμό της από τη λατινική εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρκαλοχωρίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ