gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους για το τοπωνύμιο: "ΛΥΚΑΙΟΝ Βουνό ΑΡΚΑΔΙΑ".


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (5)

Αρχαία ιερά

Ιερό Πανός

Βρισκόταν σε άλσος με στάδιο και ιππόδρομο όπου παλιά γίνονταν οι αγώνες των Λυκαίων. Σε ένα βάθρο ήταν γραμμένο ότι η γλυπτική εικόνα που υπήρχε στο Ιερό παρίστανε τον Αστυάνακτα, της γενιάς του Αρκάδα (Παυσ. 8,38,5).

Ιερό Απόλλωνα Παρρασίου ή Πυθίου

Στη γιορτή του θεού θυσίαζαν αγριογούρουνο στην αγορά της πόλης και στη συνέχεια μετέφεραν το σφάγιο και το έτρωγαν σ' αυτό το Ιερό του Απόλλωνα (Πασυ. 8,38,8).

Τεμένη

Τέμενος Διός Λυκαίου

Στο τέμενος αυτό δεν επιτρεπόταν η είσοδος και όποιος τολμούσε να μπει δε ζούσε πάνω από ένα χρόνο. Ακόμα λέγανε ότι, όπως είχαν δεί απ' έξω, μέσα στο τέμενος δεν έριχνε σκιά ούτε άνθρωπος ούτε ζώο καμία εποχή του έτους (Παυσ. 8,38,6). Ο Πλούταρχος λέει ότι αυτό δεν ίσχυε, πολλοί όμως το πίστευαν και έλεγαν μάλιστα ότι ένα είδος νεφέλης αιωρούνταν πάνω από το τέμενος και δεν άφηνε να δημιουργηθεί σκιά. Αλλωστε, επειδή όποιος παραβίαζε το άβατο του τεμένους δε θα ζούσε, πίστευαν ότι μέσα στο τέμενος ουσιαστικά έβλεπαν την ψυχή του ανθρώπου χωρισμένη ήδη από το σώμα και η ψυχή σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους δε ρίχνει σκιά (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 347, σημ. 1). Στο ίδιο τέμενος υπήρχε και η στήλη που είχαν αφιερώσει οι Αρκάδες μετά την προδοσία και το λιθοβολισμό του Αριστοκράτη (Παυσ. 4,22,7).

Αρχαίοι βωμοί

Βωμός Δία Λυκαίου

Βρισκόταν στην πιο ψηλή κορυφή του Λυκαίου απ' όπου ήταν ορατό το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Στο βωμό αυτόν γίνονταν μυστικές θυσίες για τις οποίες, λέει ο Παυσανίας, δε θέλει να μιλήσει (Παυσ. 8,38,7). Αναφέρεται στις ανθρωποθυσίες που γίνονταν και επί των ημερών του στο Λύκαιον, τις οποίες όμως δεν περιγράφει γιατί οι οπαδοί της λατρείας πίστευαν ότι ο σκοπός της ανθρωποθυσίας δε θα εκπληρωθεί αν κοινοποιηθούν λεπτομέρειές της (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 348, σημ. 5).

Lycaean Zeus

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ