gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους για το τοπωνύμιο: "ΠΛΑΤΑΙΑΙ Αρχαία πόλη ΒΟΙΩΤΙΑ".


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (9)

Αρχαίοι ναοί

Ναός Ηρας Τελείας

Ηταν αξιοθέατος τόσο για το μέγεθός του όσο και για τα αγάλματα που βρίσκονταν στο χώρο του. Δύο από τα αγάλματα αυτά, που ήταν έργα του Πραξιτέλη, παρίσταναν την Ηρα Τέλεια και τη Ρέα. Υπήρχε και τρίτο άγαλμα, έργο του Καλλίμαχου, της Ηρας Νυμφευομένης (Παυσ. 9,2,7).

Αρχαία ιερά

Ιερό Αθηνάς Αρείας

Το Ιερό αυτό χτίστηκε από μέρος των λαφύρων που έδωσαν οι Αθηναίοι στους Πλαταιείς μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, έργο του Φειδία, ήταν επιχρυσωμένο με πρόσωπο και άκρα από μάρμαρο Πεντέλης. Στους τοίχους του πρόναου υπήρχαν ζωγραφικές παραστάσεις και μπροστά στα πόδια του αγάλματος της Αθηνάς γλυπτική εικόνα του Αρίμνηστου (Παυσ. 9,4,1-2).

Ιερό Δήμητρας Ελευσίνιας

Το Ιερό βρισκόταν μέσα στην πόλη των Πλαταιών (Παυσ. 9,4,3).

Αρχαίοι βωμοί

Βωμός Δία Ελευθέριου

Με χάλκινο άγαλμα του Δία και του χθόνιου Ερμή (Παυσ. 9,2,5-6). Εγινε μετά τη Μάχη των Πλαταιών και με εντολή του Μαντείου των Δελφών, έσβησαν όλες τις μολυσμένες από βάρβαρους και τη σφαγή φωτιές και έφεραν αγνή φωτιά με δρομέα από το ιερό των Δελφών. (Πλουτ.Αριστ. 20,4-5).

Αρχαίοι τάφοι

Τάφος πεσόντων στη Μάχη των Πλαταιών

Οι τάφοι βρίσκονταν λίγο έξω από τις Πλαταιές. Υπήρχε από ένας ιδιαίτερος τάφος για τους Αθηναίους και τους Λακεδαιμονίους και ένα κοινό μνημείο για τους άλλους Ελληνες (Παυσ. 9,2,5).

Τάφος του Ληίτου

Ο Λήιτος ήταν ένας από τους ηγεμόνες που οδήγησαν τους Βοιωτούς στον Πόλεμο της Τροίας και ο μόνος που γύρισε πίσω στην πατρίδα. Τον τάφο του αναφέρει στις Πλαταιές ο Παυσανίας (9,4,3).

Μνημεία

Πλάταιας

Το μνημείο της Πλάταιας βρισκόταν μέσα στην πόλη των Πλαταιών (Παυσ. 9,2,7).

Διάφορα

Τρόπαιο για τη μάχη των Πλαταιών

Το τρόπαιο των Ελλήνων για τη νίκη στη μάχη των Πλαταιών βρισκόταν σε απόσταση δεκαπέντε περίπου σταδίων από την πόλη (Παυσ. 9,2,6).

Links

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ