gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΣΑ Χωριό ΛΕΥΚΤΡΑ" .


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (3)

Αρχαία αγάλματα

Αγαλμα Πασιφάης

ΘΑΛΑΜΑΙ (Αρχαία πόλη) ΛΕΥΚΤΡΑ
"Πασιφάη" ήταν ένα άλλο όνομα για τη Σελήνη, δεν πρόκειται για τοπική θεότητα των Θαλαμών (Παυσ.3,26,1).

Αγαλμα Ηλιου

Βρισκόταν σε ύπαιθρο χώρο του ιερού της Ινούς (Παυσ. 3,26,1).

Αρχαία μαντεία

Ιερό Ινούς

Βρισκόταν στο δρόμο Οιτύλου - Θαλαμών. Εκεί υπήρχε επίσης μαντείο, όπου οι χρησμοί δίνονταν μέσα από όνειρα. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς έλεγαν ότι ήταν χάλκινο, αλλά ήταν δύσκολο να το δει κανείς, λόγω των πολλών στεφάνων που είχαν αφιερώσει (Παυσ. 3,26,1). Πλησίον της αρχαίας πόλεως των Θαλαμών, πάνω στον δρόμο από Θαλαμών προς Οίτυλο βρισκόταν ο ναός της Θεάς Ινούς με αξιόλογο μαντείο, του οποίου οι χρησμοί εδίδοντο στους ερωτώντες με όνειρα τα οποία έβλεπαν κοιμώμενοι εντός του Ναού. Το μαντείο τούτο συνεβουλεύοντο οι Σπαρτιάτες μια φορά το χρόνο. Στο ύπαιθρο του Ναού υπήρχαν δύο χάλκινα αγάλματα: του Ηλίου και της Πασιφάης. Εντός του Ναού υπήρχε χάλκινο άγαλμα της Σελίνης κατάωορτο από στεφάνια. Πλησίον του ναού υπήρχε ιερή πηγή με θαυμάσιο νερό. Η πηγή αυτή βρισκόταν στην περιοχή του τέως Δήμου Λεύκτρου της επαρχίας Οιτύλου (Σελ. Δήμου Λεύκτρων).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ