gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Οικονομία (3)

Ορυκτός πλούτος

Σελίδες επίσημες

ΞΥΛΑΓΑΝΗ (Κωμόπολη) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  Οι κάτοικοι όταν πρωτοήλθαν ήταν πολύ φτωχοί. Όλα τα υλικά αγαθά τα προμηθεύονταν από το ίδιο τους το σπίτι, απ' ό,τι δηλαδή παρήγαγαν. Χρήματα δεν είχαν. Κάποια γεωργικά εργαλεία βρέθηκαν στα σπίτια που κατοίκησαν και άλλα τα έφεραν από τη Βουλγαρία. Με το σιδεράλετρο όργωναν και με το ξυλάλετρο έσπερναν, καρίκιαζαν το καλαμπόκι και το χρησιμοποιούσαν για σκάψιμο. Στις αυλές πολλών σπιτιών βρήκαμε φούρνους και μεγάλες αποθήκες, καμωμένες συνήθως από «κερπίτσι».
  Βρήκαμε επίσης δύο μύλους. Ο κεντρικός μύλος της Ξυλαγανής, ο δεύτερος του χωριού, όπως γράφει ο Απόστολος Μουζαλιώτης στην εφημερίδα «Ξυλαγανή», φύλλο Αυγούστου 1992, λειτούργησε περίπου για πενήντα χρόνια. Οι χρήσεις του ήταν περισσότερες από αυτή την μία του προορισμού του. Οι άντρες τον είχαν σαν καφενείο. Εκεί περιμένοντας, συζητούσαν τα γεγονότα του χωριού και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις των καιρών τους. Έκλειναν κάθε είδους συμφωνίες, ακόμη και προξενιά. Οι γυναίκες συζητούσαν με τις φίλες τους στην αυλή και τα παιδάκια, πηγαίνοντας στο σχολείο, ζέσταιναν τα χεράκια τους στο μεγάλο μπουρί του ή έπαιζαν με τα διάφορα εξαρτήματά του.
  Σήμερα ο Πολιτιστικός όμιλος Ξυλαγανής έχει αγοράσει το αξιόλογο αυτό κτίριο, με σκοπό να το μετατρέψει σε Λαογραφικό Μουσείο. Η πολύ σημαντική αυτή ενέργεια έσωσε το μύλο από την φθορά του χρόνου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μαρωνείας


ΦΙΛΙΠΠΟΙ (Δήμος) ΚΑΒΑΛΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ