gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Γεωλογία για το τοπωνύμιο: "ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ Λίμνη ΦΛΩΡΙΝΑ".


Γεωλογία (1)

Σελίδες επίσημες

Γεωλογία - Γεωμορφολογία
  Οι λίμνες των Πρεσπών κατά την Ιουρασική εποχή (208 ως 146 εκατομμύρια χρόνια πριν) αποτελούσαν τμήμα της Δασσαρητικής λεκάνης και συνδέονται με τη λίμνη Αχρίδα. Είναι οι μόνες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας που συνδέονται με την Αδριατική θάλασσα, καθώς οι υπόλοιπες καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος. Κατά την διάρκεια του Πλειόκαινου (11 ως 1 εκατ. χρόνια πριν), οι στάθμες της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας ήταν 80 μέτρα ψηλότερα από σήμερα. Το γεωλογικό υπόστρωμα της περιοχής αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και δολομιτικούς ασβεστόλιθους στο δυτικό και νότιο τμήμα της περιοχής, ενώ στο δυτικό τομέα επικρατούν οι γρανίτες και οι γνεύσιοι. Η ποικιλομορφία του γεωλογικού υποστρώματος επηρεάζει τη σύνθεση των εδαφών και τις ιδιότητες τους σχετικά με τη διαπερατότητά τους από το νερό, γεγονός που, με την σειρά του, επηρεάζει τις μορφές βλάστησης στην περιοχή.
Το κλίμα
  Το κλίμα της Πρέσπας έχει ενδιάμεσα χαρακτηριστικά μεταξύ του Μεσογειακού και του Κεντροευρωπαϊκού. Η ύπαρξη των λιμνών συμβάλλει στη δημιουργία σαφώς ηπιότερων συνθηκών στις χαμηλές περιοχές γύρω από τις λίμνες, όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 11°C. Το καλοκαίρι επικρατεί σχετικά ήπια ξηρασία με μέση θερμοκρασία που φθάνει τους 22°C. Ο χειμώνας είναι αρκετά ψυχρός με σχετικά μακροχρόνιους παγετούς και μέση θερμοκρασία γύρω στους 1-20°C. Αν και η μέση θερμοκρασία του αέρα το χειμώνα είναι συνήθως πάνω από τους 0°C, η μικρή Πρέσπα παγώνει συχνά. Η περίοδος των βροχών και χιονοπτώσεων διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο και το μέσο ετήσιο ύψος βροχής είναι περίπου 665mm.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πρεσπών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ