gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Γεωλογία για το τοπωνύμιο: "ΤΗΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Γεωλογία (1)

Σελίδες επίσημες

  Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Τσικνιάς (725 μ.). Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Τήνου και δεσπόζει του ομώνυμου πορθμού από τον οποίο αρχίζει το Ικάριο πέλαγος. Στον Τσικνιά και τον πορθμό του πνέουν συχνά ισχυροί βόρειοι άνεμοι και γι' αυτό κατά τη μυθολογία εθεωρείτο ότι εκεί κατοικούσε ο Αίολος ο "Βασιλιάς των ανέμων". Στον κεντρικό τμήμα υψώνεται απότομος και απόκρημνος ο όγκος του Ξώμπουργου (640 μ.).
  Ιδιόμορφη είναι η περιοχή κοντά στο χωριό Βώλαξ με γρανιτένιους αποστρογγυλεμένους βράχους διάσπαρτους πάνω στην άγονη γη. Στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού επικρατούν οι σχιστόλιθοι ενώ ασβεστόλιθοι απαντούν μόνο με τη μεταμορφωμένη μορφή των μαρμάρων.
  Το νησί διαθέτει αξιόλογο ορυκτό πλούτο: Λευκό και πράσινο μάρμαρο (χρησιμοποιήθηκε στο ανάκτορο του Μπάκινχαμ και του Λούβρου), κοιτάσματα χρωμίου, μόλυβδο, σιδηρούχα και μαγγανιούχα μεταλλεύματα κ.λπ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ