gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ Λίμνη ΞΑΝΘΗ".


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Γραφείο τουριστικών πληροφοριών

Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας

Τηλέφωνο: +30 25410 96646
Φαξ: +30 25410 96646
  Το Κέντρο πληροφόρησης της λίμνης Βιστωνίδας λειτουργεί από τα μέσα του 1998 στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάδειξη και την προστασία της λίμνης. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση της προστασίας της φύσης , η ανάδειξη της περιοχής με ήπιας μορφής δραστηριότητες και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρχών και του κοινού για τις οικολογικές αξίες της περιοχής και για τις απαραίτητες ενέργειες διαφύλαξης και προστασίας τους. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις της Ομάδας έργου του Κέντρου Πληροφόρησης περιλαμβάνουν:
-  Την διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων.
-  Την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης, συνεργασίας και ξενάγησης σε εμπλεκόμενους φορείς και σε ομάδες επισκεπτών.
-  Την δημιουργία αρχείου και Βιβλιοθήκης.
-  Τον σχεδιασμό προγραμμάτων παρακολούθησης ποιότητας περιβάλλοντος.
-  Την έκδοση ενημερωτικού υλικού και την παραγωγή οπτικοακουστικών συστημάτων παρουσίασης της λίμνης Βιστωνίδας.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

  Η λίμνη Βιστωνίδα, μια από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας, βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Έχει συνολική έκταση 45000 στρέμματα (με εποχιακή έκταση περίπου 6000 στρέμματα) μέσο βάθος 2-2,5 μέτρα και μέγιστο βάθος 3,5 μέτρα. Η λίμνη αποτελεί τμήμα ταφροειδούς λεκάνης και η σημερινή της μορφολογία διαμορφώθηκε στις αρχές της πλειόκαινης περιόδου με την απόσυρση της θάλασσας που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή και την πλήρωση της λεκάνης με ποτάμια και λιμναία ιζήματα. Κατάλοιπο της απόσυρσης της θάλασσας αποτελεί η Βιστωνίδα.
  Σήμερα η λίμνη σχηματίζεται στο μέσον μιας ευρείας, γόνιμης πεδινής έκτασης που αποτελεί μέρος της πεδινής περιοχής των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Η επιφάνεια της σε ποσοστό 10-20% καλύπτεται από υδρόβια βλάστηση. Περιμετρική ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τις ακτές της συγκροτείται κατά 80% από θάμνους, κατά 10% από ποώδη φυτά και κατά 10% από καλλιέργειες.
  Η Βιστωνίδα αποτελεί ένα τεράστιο σε έκταση υδατικό οικοσύστημα με αξιόλογο ορνιθολογικό και ενάλιο πλούτο που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση RAMSAR.
  Ο θαυμάσιος αυτός βιότοπος είναι ένα από τα γνωστότερα μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ότι αφορά την εμφάνιση σπάνιων ειδών πουλιών που με κανονικές συνθήκες δεν παρατηρούνται στον γεωγραφικό μας χώρο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Από τα 400 περίπου είδη που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί εδώ και είτε φωλιάζουν, είτε ξεχειμωνιάζουν, είτε περνούν μεταναστεύοντας. Η λίμνη αποτελεί κυρίως σταθμό ανάπαυσης υδρόβιων και παρυδάτινων αποδημητικών πουλιών, τόσο κατά τη μετάβασή τους προς το νότο, όσο και κατά την παλιννόστηση τους, αλλά έχει εξαιρετική σημασία και σαν χώρος φωλεοποίησης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες & χάρτη, του Δήμου Βιστωνίδος


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Βιστονίς λίμνη (προϊστορική εποχή)

Σχετική θέση: Kοντά στην Δίκαια τοποθετούν την Bιστονίδα λίμνη ο Hρόδοτος, ο Στράβων και ο Πλίνιος. Προς Δ ακολουθούσαν τα Αβδηρα και προς A η Mαρώνεια. Kατά τον Στράβωνα, η λίμνη ειχε περίμετρο διακοσίων σταδίων.
Αλλες θέσεις: Kοντά στη Bιστονίδα λίμνη οι αρχαίες πηγές αναφέρουν τo "βασίλειον" (ανάκτορο) του Διομήδους, όπου τοποθετείται και ο άθλος του Hρακλέους εναντίον των ίππων του. Στην περιοχή πρέπει να βρίσκονταν και οι πόλεις των Θρακών, που κατά τον Στράβωνα και τον Ποσειδώνιο είχαν κατακλυσθεί από την λίμνη.
Θαλάσσιες: H Bιστονίδα λίμνη βρισκόταν κοντά στη θάλασσα.
Ποτάμιες: Kατά τον Hρόδοτο, στην λίμνη χύνονταν δύο ποταμοί, ο Tραύος και ο Kόμψατος. Αλλοι συγγραφείς αναφέρουν τον Kοσσινίτη ποταμό, ο οποίος κατέληγε στην Bιστονίδα λίμνη, αφού προηγουμένως διέσχιζε την χώρα των Aβδήρων.
Eθνική σύνθεση και δημογραφία: Kατά τον Ψευδο-Σκύμνο, η ονομασία της λίμνης οφειλόταν στο θρακικό φύλο των Bιστόνων, που κατοικούσε στην περιοχή. Oι Bίστονες συνδέονται και με την γειτονική περιοχή των Aβδήρων.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: H Bιστονίς λίμνη αναφέρεται ήδη από τον Πίνδαρο και τον Hρόδοτο τον 5ο αι. π.X. Σε μεταγενέστερους συγγραφείς ο όρος Bιστονίδα χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το σύνολο της Θράκης.
Πολίτευμα και πολιτικοί θεσμοί: Aπό το δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.X. αναφέρεται, εκτός από την Bιστονίδα λίμνη, και πόλις με την ονομασία Bιστονία. Kατά τους αρχαίους συγγραφείς, το όνομά της οφειλόταν στον Bίστονα, γιό του Αρη και της Kαλλιρρόης.
Kτηνοτροφία: Περίφημες ήταν κατά την αρχαιότητα οι γέρανοι της Bιστονίδος. O Oππιανός συνδέει με την περιοχή και τους βίσωνες.
Aλιεία: Kατά τον Aριστοτέλη η λιμνοθάλασσα της Bιστονίδος ήταν πλούσια σε διάφορα είδη ιχθύων.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Λίμνη της Πορούς (βυζαντινή εποχή)

Σχετική θέση: Χωρίζεται από το Β Αιγαίο (όρμος Βιστονίας, Πόρτο Λάγος) διά μέσου μιας στενής λωρίδας ξηράς (με την πόλη Πόροι) και συνδέεται με αυτό μέσω ενός καναλιού Πρόκειται για μια αβαθή λιμνοθάλασσα (περίπου 47χλμ2), στη Β όχθη της οποίας βρίσκεται το Περιθεώριον. Eδώ εκβάλλει μεταξύ άλλων κι ο ποταμός Κοσσινίτης.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Η πλούσια σε ψάρια λίμνη αναφέρεται πολλές φορές στην αρχαιότητα με την ονομασία Βιστονίς (200 στάδια περιφέρεια, " stagnum Bistonum"). Το Νοέμβριο του 1369 ο Ιωάννης Ούγκλεσις χορήγησε στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους τα έσοδα από τη "λίμνη της Πορούς", ύψους 120 υπερπύρων. Με επίσημο έγγραφο του ιδίου επικυρώνεται στα 1371 για την παραπάνω μονή η αφορολόγητη ιδιοκτησία του ιχθυοτροφείου του Αγ. Θεοδώρου που βρισκόταν στη λίμνη της Πορούς
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Bistonis lake

  Bistonis (Bistonis limne; Lagos Buru), a great Thracian lake in the country of the Bistones, from whom it derived its name. (Strab. i. p. 59, vii. p. 333; Ptol. iii. 11. § 7; Scymn. Chius, 673; Plin. iv. 18.) The water of the lake was brackish (whence it is called limnothalassa), and abounded in fish. (Aristot. H. A. viii. 15.) The fourth part of its produce is said to have been granted by the emperor Arcadius to the convent of Vatopedi on Mount Athos. The river Cossinites emptied itself into the lake Bistonis (Aelian, H. A. xv. 25), which at one time overflowed the neighbouring country and swept away several Thracians towns. (Strab. i. p. 59.)

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited August 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ