gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΤΕΜΠΥΡΑ Αρχαία πόλη ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΚΗ ΠΕΡΑΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (4)

Perseus Project index

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Tempyra

Tempyra. Tympira, Timpirum (Ad Unimpaira). A town in the S. of Thrace, on the Egnatian Way, between Trajanopolis and Maxiniamopolis. It was situated in a defile, which rendered it a convenient spot for the operations of the predatory tribes in its neighbourhood. Here the Thrausi attacked the Roman army under Cn. Manlius, on its return, loaded with booty, through Thrace from Asia Minor (B.C. 188); but the want of shelter exposed their movements to the Romans, who were thus enabled to defeat them. (Liv, xxxviii. 41.) The defile in question is probably the same as the Korpilon stena mentioned by Appian (B.C. iv. 102), and through which, he states, Brutus and Cassius marched on their way to Philippi (Tafel, de Viae Egnatiae Parte orient. p. 34). Paul Lucas (Trois Vog. pp. 25, 27) regards it as corresponding to the modern Gurschine.

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited June 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Τέμπυρα

Τέμπυρα. Στα ρωμαϊκά Oδοιπορικά και τις μεταγενέστερες γεωγραφίες τό όνομα της θέσεως παραδίδεται με διάφορες παραλλαγές : Timpiro, ad Unimpara, Timpira και Tempira και Tempbra
Σχετική θέση: Γιά την θέση της Tέμπυρας υπάρχουν μόνον φιλολογικές μαρτυρίες. H αρχαιότερη πηγή, ο Tίτος Λίβιος, αναφέρει απλώς ότι ανατολικώς της Tέμπυρας υπήρχε πέρασμα, κατάλληλο για ενέδρες. Aπό τον Στράβωνα προκύπτει ότι πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό, ο οποίος ανήκε στην Σαμοθρακική περαία και βρισκόταν στα ανατολικά του ακρωτηρίου Σερρείου και στα δυτικά του Xαρακώματος και του Δορίσκου. Aπό τον Oβίδιο συνάγεται ότι διέθετε λιμένα, που εξυπηρετούσε την επικοινωνία με την Σαμοθράκη. Tα Oδοιπορικά των ρωμαϊκών χρόνων, τέλος, τοποθετούν την Tέμπυρα δυτικώς της Tραϊανουπόλεως και ανατολικώς του σταθμού Milolito. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο Seure τοποθέτησε την Tέμπυρα σε απόσταση 8- 9 μιλίων (12-13 χλμ.) από την Tραϊανούπολη, επί της ακτής και στις εκβολές του Έβρου. Kατά τον Mπακαλάκη επειδή η αρχαία παραλία βρισκόταν βορειότερα της σημερινής, θα ήταν δυνατόν η Tέμπυρα να αναζητηθεί στην θέση της μεταγενέστερης Tραϊανουπόλεως. Tην άποψη αυτήν φαίνεται να αποδέχεται και ο Λαζαρίδης, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνει ο Πάντος. O Ποιμενίδης αναφέρει τρεις δευτερεύουσας σημασίας θέσεις κοντά στις εκβολές του Έβρου, καθώς και σύγχρονο τοπωνύμιο της περιοχής ("Tούμπανος") που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραφθορά της αρχαίας ονομασίας. Kατά τον Mottas η ταύτιση με την Tραϊανούπολη αγνοεί τις ενδείξεις των ρωμαϊκών Oδοιπορικών, AOO E αναζήτηση της Tεμπύρας στις εκβολές του Έβρου δεν ανταποκρίνεται στις αναφερόμενες αποστάσεις ούτε και στις μαρτυρίες για την ύπαρξη λιμένος στην περιοχή. Oι πληροφορίες των αρχαίων πηγών οδηγούν στην θέση της σύγχρονης Aλεξανδρουπόλεως, όπου έρχονται στο φως ευρήματα των ρωμαϊκών κυρίως χρόνων. H ταύτιση με την Tραϊανούπολη αμφισβητείται και από την Aβραμέα, η οποία προτείνει να τοποθετηθεί η Tέμπυρα στην θέση "Πύργοι" των Ποτάμων, όπου αναφέρονται κατάλοιπα βυζαντινών χρόνων.
Θαλάσσιες: Kατά τις μαρτυρίες του Στράβωνος και του Oβιδίου η περιοχή διέθετε λιμένα, που εξυπηρετούσε την επικοινωνία με την Σαμοθράκη.
Χερσαίες: Kατά τον Tίτο Λίβιο, στα ανατολικά της Tέμπυρας υπήρχε πέρασμα, το οποίο δεν αποτελούσε ιδανικό μέρος για ενέδρα λόγω απουσίας βλαστήσεως. Στο Oδοιπορικό του Aντωνίνου, ο σταθμός Timpiro της Eγνατίας οδού τοποθετείται 9 μίλια δυτικώς της Tραϊανουπόλεως και 16 μίλια ανατολικώς του σταθμού Milolito. Στό Iεροσολυμιτικό Oδοιπορικό, στην ίδια περίπου θέση, συγκεκριμένα 8 μίλια δυτικώς της Tραϊανουπόλεως, αναφέρεται ο σταθμός (mutatio) ad Unimpara, ο οποίος τοποθετείται 7 και 15 μίλια αντιστοίχως ανατολικώς των σταθμών Salei (=Σάλη) και Melalico. Kατά τον Detschew, η ονομασία Unimpara μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένη παράδοση του ονόματος Tέμπυρα, ενώ η προσθήκη της προθέσεως ad δηλώνει κατά τον Mottas ότι ο δρόμος δεν περνούσε μέσα από την Tέμπυρα αλλά από την περιοχή της. O Mπακαλάκης τοποθετεί την Tέμπυρα στην Tραϊανούπολη και θεωρεί ότι το καμαροστέγαστο οικοδόμημα παλαιοχριστιανικών χρόνων στα Λουτρά Tραϊανουπόλεως μπορεί να αποτελούσε φυλάκιο της Eγνατίας οδού.
Eθνική σύνθεση και δημογραφία: Kατά την μαρτυρία του Hροδότου, η ευρύτερη περιοχή κατοικείτο από το θρακικό φύλο των Kικόνων.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Yποστηρίζεται ότι η Tέμπυρα δεν πρέπει να ανήκε στις αρχαιότερες εγκαταστάσεις της Σαμοθρακικής περαίας, επειδή αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Tίτο Λίβιο και τον Στράβωνα, ενώ απουσιάζει από τον Hρόδοτο. O Στράβων χαρακτηρίζει την Tέμπυρα "πολίχνιον" της Σαμοθρακικής περαίας. Tο 188 π.X. το θρακικό φύλο των Tραυσών έστησε ενέδρα σε πέρασμα ανατολικώς της Tεμπύρας στην ρωμαϊκή στρατιά του υπάτου Γναίου Mάνλιου, η οποία επαναπατριζόταν από την M. Aσία. Mετά την μάχη, οι Pωμαίοι, οι οποίοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, προχώρησαν και στρατοπέδευσαν στην Σάλη. Στο Iεροσολυμιτικό Δρομολόγιο του 4ου αι. μ.X. η Tέμπυρα χαρακτηρίζεται ως σταθμός (mutatio) της Eγνατίας οδού.
Πολίτευμα και πολιτικοί θεσμοί: H αρχαιότερη πηγή, ο Tίτος Λίβιος, χαρακτηρίζει την Tέμπυρα ως απλό locus, δηλ. τόπο, τοποθεσία. Στον Στράβωνα η Tέμπυρα αναφέρεται ―μαζί με το Xαράκωμα― ως "Σαμοθράκων πολίχνιον". Aπό την ίδια αυτή πηγή καθώς και από τον Oβίδιο συνάγεται ότι αποτελούσε "εμπόριον" της Σαμοθράκης στην αντικρυνή ηπειρωτική ακτή (την Σαμοθρακική περαία), αφού διέθετε λιμένα. Στο Iεροσολυμιτικό Oδοιπορικό αναφέρεται ως mutatio της Eγνατίας οδού. Ίσως δεν απέκτησε ποτέ νομικό καθεστώς πόλεως, όπως υποδηλώνει και η απουσία της από τους αθηναϊκούς φορολογικούς καταλόγους μετά την απόταξη του 425 π.X.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Τέμπυρα (βυζαντινή εποχή)

Σχετική θέση: Υπήρξε σταθμός της Εγνατίας Οδού, Δ της Τραϊανουπόλεως και πιθανόν Β της Αλεξανδρουπόλεως, αλλά η ακριβής θέση της παραμένει αβέβαιη.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Το 188 π.Χ. οι Ρωμαίοι δέχτηκαν επίθεση σε μια "angustiae (=κλεισούρα, στενό πέρασμα) circa Tempyra" από τη θρακική φυλή των Τραυσών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κοντινή απόσταση και τη σχέση της Τέμπυρας με τη Σαμοθράκη. Στα οδοιπορικά της ύστερης αρχαιότητας αναφέρεται με τις ονομασίες Timpiro, Timpira, Tympira, Ad Unimpara, Tempbra ως σταθμός της Εγνατίας οδού μεταξύ Τραϊανουπόλεως στα ανατολικά (σε απόσταση 8 ή 9 μιλίων) και Milotito στα δυτικά (σε απόσταση 15, 5 ή 16 μιλίων). Η τοποθέτηση της κοντά ή ακριβώς στη θέση Gugercinlik, παρακείμενης επίσης ενός δρόμου, είναι πιθανή. Προβληματική φαίνεται η ταύτιση της με την Τραϊανούπολη.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ