gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΑΛΑΜΑΤΑ Πόλη ΜΕΣΣΗΝΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Καλαμάτα

  Η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας με 44.052 κατοίκους είναι κτισμένη στο ανατολικό μέρος του μυχού του Μεσσηνιακού Κόλπου, στους πρόποδες του Ταΰγετου.
  Εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και διαθέτει παραλία μήκους 4 χλμ. με πεντακάθαρα νερά.
  Ιδρύθηκε κατά την τοπική παράδοση των μέσων του 2ου μ.Χ αιώνα στη διάρκεια των Ομηρικών χρόνων από το Φάρι, γιο του Ερμή και της Φιλοδάμειας και ονομάσθηκε αρχικά Φαραί, ενώ το σημερινό της όνομα προέρχεται κατά την παράδοση από μια εικόνα της Παναγίας, την Καλομάτα Παναγία.
  Στα χρόνια των Φράγκων (1205-1430) η Καλαμάτα, έδρα βαρωνίας, υπήρξε σημαντικό κέντρο μεσαιωνικού πολιτισμού, ενώ στο κάστρο της, που υπήρξε Ακρόπολη των αρχαίων Φαρών και ανακαινίσθηκε από τους Φράγκους, γεννήθηκε ο πρίγκιπας κάτοχος (1289-1307) του Μορέως Γουλιέλμος Β΄Βιλλεαρδουϊνος (1246-1278), πατέρας της πριγκιπέσσας Ιζαμπώς.
  Στην τουρκοκρατία ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο, με τον Παναγιώτη Μπενάκη, τον πιο φημισμένο άρχοντα της, μαζί με τους Μαυρομιχάληδες της Μάνης, να είναι οι οργανωτές της Επανάστασης του 1770, των γνωστών Ορλωφικών.
  Στις 23 Μαρτίου του 1821 στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, μπέη της ελεύθερης τότε Μάνης.
  Σήμερα η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη πόλη που ανοικοδομήθηκε μετά από καταστρεπτικό σεισμό που την έπληξε στις 13 Σεπτεμβρίου 1986.
  Διαθέτει χώρους αναψυχής, πάρκα, και αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες προετοιμάζονται αθλητές ατομικών και ομαδικών αγωνισμάτων, για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες, όπως οι Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών και του στίβου στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχεία, μαρίνα, Camping και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ