gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΑΡΓΟΛΙΔΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (7)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομαρχία Αργολίδος

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Αργολίδας

Στις ακόλουθες ιστοσελίδες θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Χάρτες

Τοπωνύμια

Η ορεινή Αργολίδα

  Οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην Αργολίδα περιορίζονται από τους τουριστικούς οδηγούς και το βασικό οδικό δίκτυο σε μια πορεία προς τα νότια και τα ανατολικά του νομού, δηλαδή προς τα μεγάλα αστικά της κέντρα, το Ναύπλιο κυρίως και Αργος, τους ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής - Μυκήνες, Τίρυνθα, Επίδαυρο - τα παραθαλάσσια θέρετρα και τις ακρογιαλιές της Αργολίδας. Η ίδια η εθνική οδός Κορίνθου - Αργους, ύστερα από τα Δερβενάκια και τις Μυκήνες, διασχίζει κάθετα τον κάμπο και προωθεί το ενδιαφέρον του Έλληνα και του ξένου επισκέπτη προς την πρωτεύουσα του νομού, το Ναύπλιο.
  Ελάχιστοι επισκέπτες πλησιάζουν το επιβλητικό πανόραμα των Αργολικών βουνών, που παρακολουθούν από δεξιά την κάθοδό μας, τις αξιόλογες οροσειρές από τον Ολίγυρτο ως τη Ζάβιτσα. Ελάχιστοι φαντάζονται αυτή την άλλη Αργολίδα, που δεν είναι καμποχώρια με πορτοκαλεώνες, που δεν είναι Μυκήνες, Τίρυνθα, Ναύπλιο, Επίδαυρος, ούτε παραλίες κοσμικές.
  Τα ορεινά χωριά της Αργολίδας ξανοίγονται δυτικά του νομού σε ακτινωτές αρτηρίες με κέντρο το Αργος και ορίζουν τα σύνορα με την Αρκαδία, αφετηρίες και τέρματα του Νομού. Χωρίς σημαντικούς συνδετικούς δρόμους μεταξύ τους και με μοναδικούς δρόμους-διεξόδους προς την Αρκαδία τα χωριά του Αχλαδόκαμπου στα νότια (την παλαιά εθνική οδό Αργους-Τρίπολης), της Σκοτεινής στα βόρεια (την ασφαλτόστρωτη αρτηρία που οδηγεί στην Τρίπολη μέσω της σύραγγας του Αρτεμισίου.
  Όλα τα ορεινά χωριά της Αργολίδας έχουν φυσικό περιβάλλον με κοινά χαρακτηριστικά, τα ενώνουν μικροί δρόμοι και μονοπάτια δύσβατα χαραγμένα απ’ τα παλιά χρόνια, ενώ από κοινωνική άποψη τα συνδέει η συγγενική ζωή, τα κοινά ήθη και έθιμα, οι γιορτές και τα πανηγύρια τους.
  Η αρχιτεκτονική των κατοικιών και των κοινόχρηστων κτηρίων τους αποτελεί μια φυσιογνωμία χαρακτηριστική γενικά της ορεινής Πελοποννήσου. Λίγα χρόνια πριν τα πέτρινα διώροφα σπίτια, με τα ξύλινα χαγιάτια τους, γκρίζα αυστηρά με λίγο ασβέστη γύρω στα παράθυρα και στις πόρτες και ένα-δύο γλάστρες πάνω στην ξυλένια ή την πέτρινη σκάλα, στέκονταν μαρτυρίες μιας δύσκολης ζωής πάνω στο βουνίσιο χώμα. Αυτή η ζωή εξάντλησε των ανθρώπων την αντοχή και οδήγησε τα παιδιά τους στη φυγή προς την ξενιτιά και τα μεγάλα αστικά κέντρα του εσωτερικού, όπου αναζήτησαν την προκοπή και την καταξίωση με καλύτερους όρους.
  Πολύ κοντά στο Αργος, μόλις 10-30 χιλιόμετρα απόσταση από τον κάμπο, πολλά απ’ αυτά τα χωριά μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα σαν εξαίρετα θέρετρα. Πανύψηλες κορφές, που πλησιάζουν τα δύο χιλιάδες μέτρα, ανυψώνουν τη διάθεση. Ράχες γυμνές από δένδρα ή δασωμένες φιλτράρουν τον αέρα. Χαράδρες και φαράγγια μοναχικά υποβάλλουν τη φαντασία. Ανοίγματα πάνω από τα ψηλώματα, πραγματικά φυσικά μπαλκόνια, προσφέρονται για να απολαύσει κανείς τη θέα του κάμπου και της θάλασσας από ψηλά, όπως διαγράφεται μέσα από τα κλαδιά αιωνόβιων δέντρων.
  Πηγές κρυστάλλινες και βρύσες με νερά που ξεπηδάνε μέσα από την αιωνιότητα των φυσικών στοιχείων στολίζουν πλατείες και σταυροδρόμια. Τρέχουν ολοχρονίς τα γάργαρα νερά τους, που ξεδιψάσανε χιλιάδες ανθρώπινα χείλη, και περιβρέχουν ακόμη σμιλεμένες παλιές πέτρινες γούρνες, δεμένες με τους θρύλους της περιοχής. Εδώ και εκεί σπαρμένος ο τόπος με τείχη προϊστορικών ακροπόλεων και γκρεμισμένα θεμέλια ιερών προσφέρει στην ψυχή κάτι από τη γαλήνη και την πίστη στην αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια, κάτι από την έξαρση του ύψους.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ