gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΕΝΙΣΠΗ Αρχαία πόλη ΒΥΤΙΝΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ενίσπη

...Ενα εξελιγμένο οικιστικό σύνολο των Νεολιθικών Χρόνων ανασκάψαμε τα τελευταία χρόνια στο λόφο Σακοβούνι της πρώην κοινότητας Καμενίτσας, στη ΒΔ Αρκαδία. Ο οικισμός είναι χτισμένος στη βόρεια πλαγιά ενός κωνικού υψώματος, για να δροσίζεται το καλοκαίρι απ' τους βόρειους ανέμους του όρους Κυλλήνη. Η γεωγραφική θέση, ενισχύει την άποψη ότι ο οικισμός αυτός, που συνέχισε και στα μυκηναικά χρόνια (1500-1200 π.Χ.) ταυτίζεται με την ομηρική πόλη Ενίσπη, που χαρακτηρίζεται ηνεμόεσσα, δηλαδή εκτεθειμένη στους ανέμους.
  Ο νεολιθικός οικισμός παρουσιάζει εξελιγμένη πολεοδομική διάταξη. Στο κέντρο βρίσκονται αξιόλογα κτίρια κατοικίας και λατρείας, ενώ στις παρυφές του έχουν κατασκευαστεί οι αποθηκευτικοί και εργαστηριακοί χώροι. Τα ευρήματα υπήρξαν ιδιαιτέρως πλούσια και χρονολογούνται στην 4η και στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.
  Βρέθηκαν μεγάλα πιθάρια για την αποθήκευση διαφόρων καρπών αλλά και μικρών πτηνών ή ζώων και πολλά αγγεία καθημερινής χρήσης, όπως κύπελλα, ποτήρια, σκύφοι, λοπάδες, κρατήρες, μικρά και μεγάλα πιθάρια, που είναι χειροποίητα, αλλά μαρτυρούν μεγάλη δεξιοτεχνία και ποικιλία σχημάτων και εγχάρακτης διακόσμησης. Βρέθηκαν επίσης και πολλά εργαλεία από λίθο αλλά και από κέρατα ελαφιών, καθώς επίσης και πολλά σφονδύλια, που μαρτυρούν εντατική ενασχόληση με την υφαντουργία.
  Σημαντικά ευρήματα είναι τα ειδώλια που βρέθηκαν στον οικισμό. Αποτελούνται κατά κανόνα από ζεύγη μορφών, ένα άρρεν κι ένα θήλυ και βρέθηκαν σε δωμάτια ή σε θεμέλιο σπιτιών, με καθαρά λατρευτική αποστολή, αφού συνοδεύονταν και από πήλινα ομοιώματα ζώων, όπως χοίρων, χελώνας, ακανθόχοιρου αλλά και φιδιού. Τα ειδώλια απ' το Σακοβούνι είναι σχηματοποιημένα και σανιδόσχημα, οι δε γυναικείες μορφές δεν έχουν τους χοντρούς γλουτούς (στεατοπυγία) των ειδωλίων που βρέθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  Ανάμεσα στα μικρά εργαλεία και τα προιόντα της λιθοτεχνίας βρέθηκαν και λεπίδες πυριτόλιθου και οψιανού, που είναι ηφαιστειακό υλικό, προερχόμενο απ τα νησιά του Αιγαίου (Μήλος).
  Βρέθηκαν επίσης και μερικά αγγεία με πυκνές εγχαράξεις, που θεωρούνται Αδριατικής προέλευσης. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η Αρκαδία και το Σακοβούνι, αν και μεσόγεια και δύσβατη περιoχή διατηρούσε κάποια επικοινωνία με τις θαλάσσιες ζώνες του Αγαίου και του Ιονίου. Ο οικισμός καταστράφηκε γύρω στο 3000 π.Χ. αλλά δεν εγκαταλείφθηκε και συνέχισε να κατοικείται μέχρι το 1200 π.Χ. περίπου. Τα ευρήματα της ανασκαφής έχουν εκτεθεί στην αίθουσα Προιστορικών Συλλογών του Μουσείου Τρίπολης.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τριπόλεως


Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Enispe

An Arcadian town mentioned by Homer, in the Catalogue of Ships, along with Rhipe and Stratia. It was impossible even in antiquity to determine the position of these towns, and Pausanias treats as absurd the opinion of those who considered them to be islands in the river Ladon.

Perseus Project

Enispe

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ