gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΜΗΘΥΜΝΑ Κωμόπολη ΛΕΣΒΟΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Μόλυβος ή Μήθυμνα

Η Μήθυμνα ή Μόλυβος είναι ένας μεγάλος οικισμός με πληθυσμό 1500 κατοίκους. Βρίσκεται 62 χλμ. Β - Δ της Μυτιλήνης και αποτελεί έδρα της ομώνυμης επαρχίας. Μαζί με το μικρό ορεινό χωριό Βαφειός και την παραθαλάσσια περιοχή της Εφταλούς αποτελεί διοικητικά το δήμο της Μήθυμνας. Η αρχική ονομασία "Μήθυμνα" προέρχεται από την κόρη του Μάκαρα, μυθικού βασιλιά της Λέσβου ενώ από το μεσαίωνα αποκτά το όνομα Μόλυβος.
Ο Μόλυβος από το 1965 έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος οικισμός και αποτελεί πρότυπο ως προς την διατήρηση του ιδιόμορφου χαρακτήρα του. Ο οικισμός διακρίνεται από το μεσαιωνικό του κάστρου που δεσπόζει στην κορυφή του βράχου. Τα στέρεα παραδοσιακά κτίρια πέτρινα ή από έντονα βαμμένο ξύλο κατανέμονται σε ένα δίκτυο από καλντερίμια με πολύ καλά διατηρημένα λιθόστρωτα.
Εντυπωσιακό σύνολο αποτελούν τα κτίρια του μετώπου προς τη θάλασσα, κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο και με ισχυρούς - χωρίς ανοίγματα - τοίχους που είχαν αρχικά οχυρωματική λειτουργία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου


Κόμβοι, εμπορικοί

Μόλυβος, ένας παραδοσιακός οικισμός

  Χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ο Μόλυβος είναι χτισμένος πάνω σε λόφο. Στις ρίζες του λόφου η θάλασσα, στην κορυφή το κάστρο. Ο οικισμός αναπτύσσεται ημικυκλικά γύρω από το κάστρο, το οποίο έχει περίμετρο 310 μέτρων. Η ανάπτυξη του πολεοδομικού ιστού με πυρήνα το κάστρο συνηθιζόταν για λόγους ασφαλείας των κατοίκων και είχε σαν αποτέλεσμα πυκνή δόμηση και σύνδεση των κτιρίων δια μέσω λιθόστρωτων οδών, τα καλντερίμια. Τα παραδοσιακά κτίρια είναι διώροφα, χτισμένα από πέτρα και ξύλο. Σήμερα σώζονται αρκετά αρχοντικά από το τέλος του 18ου αι., όπως το αρχοντικό Γιαννάκου και το παλαιό αρχοντικό Κράλλη (σήμερα ακήκει στην ΑΣΚΤ). Γενικά ο Μόλυβος διατηρεί σχεδόν ανέπαφο τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα που ανασυγκροτήθηκε τον 19ο κυρίως αιώνα.
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα με φωτογραφία

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ