gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σελίδες κυβερνητικών κόμβων

Αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας

Ανάμεικτα

  Αν προσπαθήσει κανείς να περιγράψει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, θα σταθεί αρχικά στα βασικά χαρακτηριστικά όλων των νησιών του Αιγαίου. Ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας, η αρμονία του ήπιου κλίματος με το ευχάριστο νησιωτικό περιβάλλον, δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα, πνευματική ξεκούραση και ψυχική ηρεμία.
  Τα χαρακτηριστικά αυτά, δεν θα ήταν από μόνα τους ικανά να σκιαγραφήσουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Κι αυτό, επειδή τα νησιά παρουσιάζουν συναρπαστική πολυμορφία, η οποία ταυτόχρονα τους επιτρέπει να διατηρούν τη μοναδικότητά τους, όχι μόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, αλλά και μεταξύ τους. Το ηφαιστειογενές τοπίο, εναλλάσσεται με πυκνή βλάστηση, απέραντοι ελαιώνες χτυπιούνται απ' τα ακρογιάλια, ερειπωμένα κάστρα προσαρμόζονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής των πρωτευουσών, επίνεια και λιμανάκια σκιάζονται από επιβλητικούς ορεινούς όγκους.
  Η ίδια πολυμορφία παρουσιάζεται και στις τοπικές παραδόσεις, οι οποίες αποτελούν ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των νησιωτών, ιδιαίτερα αξιοσέβαστο και από τη νέα γενιά, που συνεχίζει πιστά να διατηρεί και να ενσωματώνει στην κουλτούρα της τα προγονικά ήθη και έθιμα, σφυρηλατημένα στο πέρασμα χιλιετιών.
  Στο πλαίσιο των άφθαρτων από το χρόνο παραδόσεων, διατηρείται ανεξίτηλη και η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. Στα νησιά μας άνθρωποι και περιβάλλον, εξακολουθούν να μαρτυρούν την ανόθευτη αγνότητα του ελληνικού πνεύματος. Εδώ ξεχωρίζουμε ακόμη και τιμούμε τον επισκέπτη, το φίλο που ήρθε από μακριά για να ξεκουραστεί, να περάσει τις διακοπές του. Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα νησιά μας, το γεγονός ότι δεν γνώρισαν ποτέ τι σημαίνει μαζικός τουρισμός, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.
  Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ο πολιτισμός, η πολιτισμική διάσταση του Βόρειου Αιγαίου, δεν θα επέτρεπε ποτέ στους φιλόξενους απ' τη φύση τους νησιώτες, απλά να συνυπάρξουν με τον επισκέπτη.
  Η ιστορία των νησιών μας και οι ρίζες του πολιτισμού μας χάνονται στα βάθη των αιώνων, σε εποχές παλιότερες ακόμα κι απ’ τη Σαπφώ, τον Όμηρο και τον Πυθαγόρα. Ίχνη του παραμένουν χειροπιαστά μέχρι σήμερα, στα απειράριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, που βρίσκονται διάσπαρτα, όχι μόνο στα πλούσια σε εκθέματα μουσεία, αλλά κι όπου γυρίσεις το βλέμμα σου, με ιδιαίτερα τα ευρήματα της Πολιόχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Βόρειο Αιγαίο, σώζεται το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης. Η Βυζαντινή εποχή, έχει επίσης αφήσει μνημεία σ' όλο το νησιωτικό μας χώρο. Κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες, σπάνια χειρόγραφα, μοναδικές εικόνες, αποδεικνύουν την συνέχιση της έντονης πολιτιστικής δημιουργίας στο πέρασμα των αιώνων. Και οι μετέπειτα εποχές, της μεταβυζαντινής και σύγχρονης ιστορίας, έχουν σφραγίσει αυτή τη γη, με τρόπο προσιτό στον κάθε επισκέπτη.
  Είναι άξιο απορίας πώς όλα αυτά τα στοιχεία του πολιτισμού, είναι πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Πώς διατηρήθηκε αυτό το περιβάλλον ανεπηρέαστο από ό,τι θα μπορούσε να το αλλοιώσει, να το αλλοτριώσει, να το βλάψει.
  Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των νησιών μας είναι ο πολιτισμός κι αυτό το περιβάλλον, που προσφέρει ξεχωριστές δυνατότητες στον επισκέπτη, όχι μόνο για να αξιοποιήσει κάθε στιγμή του στα νησιά μας, αλλά και για να απολαύσει μ' όλες του τις αισθήσεις, ό,τι μπορεί να αποκομίσει. Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών, αλλά και των φυσικών στοιχείων της περιοχής (π.χ. γεωθερμία, σπάνια χλωρίδα και πανίδα) είναι δεδομένη για τον τόπο μας η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να έρθει αποκλειστικά για να "αγγίξει το Θεό" στα κατανυκτικά μοναστήρια, για να περπατήσει στα μονοπάτια ποικιλόμορφων δασών, που φτάνουν στον ουρανό, για να παρατηρήσει πουλιά και έντομα κρυμμένος για ώρες σε προστατευμένους υδροβιότοπους, για να ασκήσει το σώμα του, ακόμη και ως Ίκαρος, στον αεραθλητισμό, για να αντιμετωπίσει ήπια, μέσω των ιαματικών λουτρών, προβλήματα που ταλαιπωρούν την υγεία του.
  Βασικός στόχος και διαρκής προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η ανάδειξη του πλούτου αυτού των νησιών μας και, παράλληλα, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και η τουριστική ανάπτυξή τους, με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες μετάβασης και διαμονής των επισκεπτών μας στον τόπο μας. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό πάντοτε με τις αντίστοιχες δράσεις των αρμοδίων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν αποδώσει καρπούς τα τελευταία χρόνια, οπότε και παρουσιάζεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας. Όπως είναι φυσικό, η δραστηριότητά μας αυτή συνεχίζεται αδιάκοπα και με όλο και περισσότερο μεράκι, με ένα και μοναδικό σκοπό. Να αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο τόπο άριστης φιλοξενίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ