gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ Λιμάνι ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Πόρτο Κουφό

Το Πόρτο Κουφό είναι το μεγαλύτερο κα ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας. Το όνομά του "Κωφός λιμήν" το αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Οι διαστάσεις του είναι: μέγιστο μήκος 1.600 μ., μέγιστο πλάτος 550 μ., μέγιστο βάθος 8-23 μ., άνοιγμα εισόδου 300 μ., βάθος εισόδου 10-33 μ. και 5,5-27 μ. Στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές του ανοίγονται σπηλιές, σε μια από τις οποίες, στη ΝΑ. πλευρά της εισόδου, μπορεί ο επισκέπτης να μπει με βάρκα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα σπηλιά βρίσκεται στη ΝΑ. πλευρά του λιμανιού, στην κορυφή της τομής του παλιού λατομείου. Η επίσκεψή της είναι σχεδόν αδύνατη σήμερα, λόγω της τομής που έγινε με τη λατόμευση. Το σπήλαιο αυτό πρέπει να ήταν τόπος λατρείας στα ρωμαϊκά χρόνια. Αργότερα, για να εξαγνιστεί ο χώρος, οι χριστιανοί ζωγράφισαν κόκκινους χαρακτηριστικούς σταυρούς στην οροφή της σπηλιάς.
Στο Πόρτο Κουφό υπάρχουν γερμανικά οχυρά τα οποία βρίσκονται στο χαρακτηριστικό ύψωμα, αριστερά καθώς μπαίνουμε με πλοίο. Σώζονται τα ερείπια των οχυρώσεων που έκτισαν οι Γερμανοί κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και υπόγειες αίθουσες και πλατώ, πάνω στα οποία ήταν στημένα τα επάκτια πυροβόλα. Η επίσκεψη μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια, με βάδισμα μισής ώρας από το Κάστρο της Ληκύθου. Όσοι αγαπούν την ορειβασία, μπορούν να δοκιμάσουν την κοπιαστική ανάβαση από τα οχυρά προς την Ακρόπολη της Τορώνης (45 λεπτά της ώρας περίπου).

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Χαλκιδικής


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ