gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ Πόλη ΕΒΡΟΣ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (11)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αμπελάκια

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το δημοτικό διαμέρισμα Αμπελακίων είναι ένα από τα παλιά χωριά της περιοχής, οι κάτοικοι του οποίου πιθανολογείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι προέρχονται από την Πελοπόννησο και συγγενεύουν στενά με τους κατοίκους του Νεοχωρίου, της Καρωτής, του Χανδρά και της Μεγάλης Δοξιπάρας ως προς τα έθιμα και την ενδυμασία. Η μετανάστευση έχει πλήξει σημαντικά το χωριό με κυριότερη χώρα υποδοχής τη Γερμανία, ενώ σημαντικός αριθμός διαμένει και στην Αθήνα. Τα Αμπελάκια διακρίνονται για τις δυναμικές γεωργικές καλλιέργειες τους και τα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα τους, όπου η αντιστοιχία γεωργικών ελκυστήρων ανά οικία είναι 2 προς 1.

Βάλτος

ΒΑΛΤΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα Βάλτου δημιουργήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης που κατάγονταν από το Μεσοχώρι, το Κούλελι και το Κρασοχώρι. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ανέρχεται σε 660 άτομα, ενώ ο απόδημος πληθυσμός υπολογίζεται σε 600 περίπου άτομα κυρίως στη Γερμανία. Σημαντική είναι η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα των συλλόγων που είναι: 1) ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βάλτου, 2) ο Σύλλογος γυναικών, 3) ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών, 4) ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός σύλλογος, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σύλλογος μεταναστών Βάλτου στο Esslingen της Γερμανίας.

Θούριο

ΘΟΥΡΙΟ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το Θούριο έγινε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ορεστιάδας με το νόμο 2539/97 (Καποδίστριας). Πριν τη μεταρρύθμιση αποτελούσε κοινότητα μαζί με τον οικισμό Σοφικό, ο οποίος πλέον ανήκει στο Δήμο Διδυμοτείχου. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της Ορεστιάδας και σε υψόμετρο 30 μέτρα. Ο πληθυσμός του το 1981 ήταν 915 κάτοικοι, το 1991, 772 ενώ για το 2000 εκτιμάται ο πληθυσμός στους 600 περίπου. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ντόπιοι ενώ υπάρχει και μερίδα προσφύγων. Μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει μεταναστεύσει στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Μεγάλη Δοξιπάρα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΞΙΠΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα της μεγάλης Δοξιπάρας που λειτουργεί από 1-1-1967 βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την Ορεστιάδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 1981 η κοινότητα αριθμούσε 550 κατοίκους, ενώ στην πρόσφατη απογραφή του 1991 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 467 άτομα. Ωστόσο πολλοί από τους δημότες της κοινότητας έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και εσωτερικό για οικονομικούς κυρίως λόγους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντικές.

Νέο Χειμωνιό

ΝΕΟ ΧΕΙΜΩΝΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Νέου Χειμωνίου προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης και εγκαταστάθηκαν εδώ ως πρόσφυγες το 1923. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. Νότια της Ορεστιάδας. Λειτουργούν αρκετές βιοτεχνίες στην περιοχή, υπάρχει διαλογητήριο πατάτας και ξηραντήριο. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Νεοχώρι

ΝΕΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα Νεοχωρίου σε μικρή απόσταση δυτικά της Ορεστιάδας αποτέλεσε επί τουρκοκρατίας ένα από τα σημαντικά κέντρα της περιοχής ως έδρα δήμου που περιελάμβανε συνολικά εννέα χωριά. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού αποτελούνταν από επτά ελληνικές οικογένειες εκτοπισμένες από τις οθωμανικές αρχές εξαιτίας επαναστατικών εξεγέρσεων. Οι οικογένειες αυτές προέρχονταν από διαφορετικά σημεία της αυτοκρατορίας όπως την Κρήτη, Πελοπόννησο, Κύπρο, Δαμασκό και Ανατολική Ρωμυλία. Διατηρούσαν με ευλάβεια την χριστιανική τους πίστη, την ελληνική τους γλώσσα, τα πατροπαράδοτα έθιμά τους και τις λαϊκές φορεσιές τους (γαλάζια βράκα δηλ. είδος παντελονιού και άσπρο πουκάμισο οι άνδρες γι' αυτό και ονομάσθηκαν ''γαλαζοβράκηδες'').

Η ανάπτυξη του χωριού σημείωσε ταχείς ρυθμούς κατά την περίοδο 1930 - 1960, χωρίς να πληγεί ιδιαίτερα με ανθρώπινα θύματα από το δεύτερο παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο, επιτυγχάνοντας σταδιακά τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του πληθυσμού. Ωστόσο η μετανάστευση των δεκαετιών 1960 - 1970 που έπληξε καθοριστικά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, οδήγησε τους μισούς σχεδόν κατοίκους του Νεοχωρίου στους δρόμους του εξωτερικού, κυρίως προς τη Γερμανία και λιγότερο προς το Βέλγιο, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και πολλοί διαμένουν στη γειτονική Ορεστιάδα, η οποία απορροφά σημαντικό μέρος από τις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο του Νεοχωρίου αλλά και των υπολοίπων χωριών της επαρχίας.

Σήμερα το χωριό έχει εξ' ολοκλήρου ανοικοδομηθεί με σύγχρονες κατοικίες, ενώ η γεωργία έχει πλήρως εκσυγχρονισθεί και η παραγωγή έχει βελτιωθεί κατά πολύ, αφού από τις 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης αρδεύονται τα 18.500. Στο Νεοχώρι λειτουργεί ξηραντήριο ''σηλός'' της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας με ολική αποθήκευση και ξήρανση 20-40.000 τόνων, κρατικός υποσταθμός της ΔΕΗ, τυροκομική μονάδα με ψυγείο και φέτα δυναμικότητας 500 τόνων γάλακτος, βιοτεχνία ραφής ενδυμάτων, εργοστάσιο κονιαμάτων και δομικών υλικών. Υπάρχει Σύλλογος Γυναικών, αθλητική ομάδα και Μουσείο.

Χάνδρας

ΧΑΝΔΡΑΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα Χανδρά δημιουργήθηκε το 1936. Ο πληθυσμός του είναι γηγενής και δεν είναι σαφές πότε ιδρύθηκε το χωριό. Παλιότερα αποτελούσε οικισμό του Δήμου Ριζίων. Απέχει από την Ορεστιάδα 20 χιλιόμετρα. Η μετανάστευση, κυρίως τα έτη 1963 - 1985, έπληξε σημαντικά το χωριό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κατοικούν περί τα 150 άτομα, το δε Δημοτικό Σχολείο αριθμεί μόλις 5 παιδιά. Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κύρια οι καλλιέργειες των χωραφιών τους (σιτηρά, ηλιόσπορο, βαμβάκι).

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορεστιάδος


Χανδράς

Νοτιοδυτικά του Βάλτου, ο Χανδράς με το δάσος που σχηματίζουν οι αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών, που υψώνονται στο λόφο του χωριού. Οι χάντρες που είχαν οι γυναίκες για στολίδια στο παλιό χωριό τους, του έδωσαν την ονομασία Χανδράς. Κατοικούσαν εκεί εντόπιοι και απόγονοι μετοίκων από την 'Hπειρο και την Πελοπόννησο. Πολλοί ακόμα και σήμερα έχουν την ονομασία Μόραλης.
Κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, ημέρα του πολιούχου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, οργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, παλαιστικοί αγώνες με πανελλήνια συμμετοχή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

ΛΕΠΤΗ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Aκριβής θέση: Νομός Έβρου- Επαρχία Ορεστιάδος. 0, 5 χλμ. ΝΝΔ του χωριού Λεπτή Ορεστιάδος και σε μικρή απόσταση ΔΒΔ από τη θέση Αγιος Γεώργιος. Η θέση βρίσκεται βόρεια του δρόμου από τη Λεπτή προς τα Αμπελάκια. Νότια της πεδιάδας της Ορεστιάδας και ορίζεται από το μικρό ποτάμι Δάσος το οποίο έρχεται από τα ΔΒΔ και περνά από τη Λεπτή
Oικιστικές μονάδες: Εγκατάσταση στη Νεώτερη Νεολιθική
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεώτερη νεολιθική εποχή Oρυκτός πλούτος: Πρώτη ύλη για την λιθοτεχνία: πυριτικά πετρώματα, πυριτολιθικά όπως ο ξανθός πυριτόλιθος με λευκές προσμίξεις, οπάλιοι-χαλκηδόνιοι διαφόρων χρωματικών διαβαθμίσεων, ίασπις, ορεία κρύσταλλος και οψιανός.
Oικοτεχνία - Bιοτεχνία: Λιθοτεχνία: 97 λίθινα πελεκημένα ευρήματα και ένα θραύσμα λειασμένου εργαλείου. ακατέργαστα κομμάτια πρώτης ύλης, πυρήνες, φολίδες, λεπίδες, μικρές λεπίδες. Στα περισσότερα εργαλεία χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της κρούσης.
Κεραμεική: Όστρακα μονόχρωμης κεραμεικής: θραύσμα από χειροποίητη φιάλη, θραύσμα από ανοιχτό χειροποίητο αγγείο, τμήμα κομβιόσχημης λαβής.
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ