gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΣΤΟΣ Ποταμός ΕΛΛΑΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (10)

Ανάμεικτα

Λίμνες Ποταμού Νέστου

ΝΕΣΤΟΣ (Ποταμός) ΕΛΛΑΔΑ
  Σήμερα έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν τα δύο φράγματα του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης και συγχρόνως έχουν δημιουργηθεί στα ανάντη τους οι δύο αντίστοιχες λίμνες. Τα πρανή του ποταμού Νέστου και των λιμνών του καλύπτονται κυρίως με δρυοδάση, με την παρόχθια βλάστηση και εκείνη κατά μήκος των ρεμάτων να είναι περισσότερο υδροχαρής.
  Η πανίδα στην παραλίμνια περιοχή περιλαμβάνει κυρίως τη βίδρα (Lutra lutra) αλλά και τα ζώα που μετακινούνται σε όλη την ευρύτερη περιοχή, όπως: αρκούδα, λύκος, αλεπού, αγριόγατος, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, λαγός κ.ά.
  Η ιχθυοπανίδα των λιμνών είναι πλούσια σε ποσότητες και περιλαμβάνει κέφαλους (Leuciscus cefalus, Otthrias brandti), μπριάνες (Barbus meridionalis, B. plebejus), σύρτες (Chondrostoma varbarensis), ενώ στα ρέματα υπάρχουν οι πέστροφες (Salmo trutta macrostigma, S. trutta fario).
  Η πρόσβαση και επίσκεψη στα φράγματα γίνεται από το Παρανέστι.
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας (2000).

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Nestus

  Nestus or Nessus (Nestos, Scyl. pp. 8, 29; Scymn. 672; Pomp. Mela, ii. 2. §§ 2, 9; Plin. iv. 11, viii. 16; Nessos, Hesiod. Theog. 341; Ptol. iii. 12. § 2, iii. 13. § 7; Mestos, Zonar. ix. 28: Nesto, Turkish Karasu), the river which constituted the boundary of Thrace and Macedonia in the time of Philip and Alexander, an arrangement which the Romans continued on their conquest of the latter country. (Strab. vii. p. 331; Liv. xlv. 29.) Thucydides (ii. 96) states that it took its rise in Mt. Scomius, whence the Hebrus descended; being, in fact, that cluster of great summits between Ghiustendil and Sofia, which sends tributaries to all the great rivers of the N. of European Turkey. It discharged itself into the sea near Abdera. (Herod. vii. 109; comp. Theophrast. H. P. iii. 2; Leake, Northern Greece, vol. iii. p. 215.)

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited August 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Nestus

(Nestos), sometimes Nessus. A river in Thrace, rising in Mount Rhodope, and falling into the Aegean Sea opposite the island of Thasos. The Nestus formed the eastern boundary of Macedonia from the time of Philip and Alexander the Great.

Perseus Project index

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Τα Στενά του Νέστου ποταμού

Το Δέλτα του Νέστου

Βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. Η αρχή του τοποθετείται στην έξοδο του ποταμού από τον ορεινό όγκο, στους Τοξότες και απλώνεται προς τα νότια, καταλαμβάνοντας μία αρκετά μεγάλη έκταση από την Νέα Καρβάλη μέχρι τα Άβδηρα με μήκος ακτογραμμής περίπου 50 χιλιομέτρων. Έχει συνολική έκταση περίπου 500,000 στρ..Θεωρείται από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας αλλά και της Ευρώπης, λόγω έκτασης και ποικιλίας των βιοτόπων του όπως οι λιμνοθάλασσες, οι καλαμώνες, οι αμμοθίνες, οι εκτάσεις με αλοφυτικές φυτοκοινωνίες, το παραποτάμιο δάσος (Κοτζά-Ορμάν), οι μικρές λίμνες με γλυκό νερό, οι θαμνώνες με αρμυρίκια κυρίως στις όχθες του Νέστου κοντά στις εκβολές, οι καλλιέργειες λεύκας κ.α.

Ποταμός Νέστος

  Ο ποταμός Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Ρίλα στην νότια Βουλγαρία μεταξύ των οροσειρών Αίμου και Ροδόπης. Το συνολικό μήκος είναι 234 χλμ. Από τα οποία τα 140 χλμ. περίπου βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Οι κλιματικές συνθήκες, το ανάγλυφο της περιοχής καθώς και η παρουσία του νερού δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν διαφορετικά είδη βιοτόπων όπου φιλοξενούν πάνω από 150 είδη ζώων. Οι διαφορετικοί βιότοποι φιλοξενούν πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας όπου όμοιές τους δεν συναντά κανείς πουθενά στην Ευρώπη ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε έκταση. Ονομαστοί κάτοικοι της περιοχής είναι η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο το ελάφι, χαμηλότερα το τσακάλι, το αγριογούρουνο, η αλεπού, η αγριόγατα, το ζαρκάδι, η αγριόκοτα, ο γυπαετός, η πέστροφα κ.λπ.
  Στην περιοχή αυτή απαντώνται διάφορα είδη χλωρίδας όπως η ερυθρελάτη, η σημύδα, το δασόπευκο, ο αμμοπετρόκλης, το μακεδονικό πεύκο, οι θάμνοι βάκκινος, βατουμουριά, σμεουριές, φυτά όπως το ζέον, ορχιδέες και ο φημισμένος κρίνος της Ροδόπης. Διαιρώντας τους ορεινούς όγκους του νοτίου τμήματος της Ροδόπης, ο Νέστος σχηματίζει τα γνωστά "Στενά". Η περιοχή αυτή λόγω της ποικιλομορφίας της (απότομες πλαγιές με μεγάλη υψομετρική διαφορά, σπηλιές, γεωλογικό υπόβαθρο) φιλοξενεί πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή αυτή φύονται επίσης το σκλήθρο, το πλατάνι, οι λεύκες, η αγρικουμαριά, η κοκορεβυθιά, φυτά όπως η χαμπερλέα, η ανεμώνη, το άγριο γαρύφαλλο κ.λπ. Οι σπηλιές και τα βαθουλώματα στους βράχους προσφέρουν δυνατότητες για φώλιασμα, όχι μόνο στις νυχτερίδες αλλά και σε διάφορα πτηνά όπως ο χρυσαετός, το πετροχελίδονο, το αγριοπερίστερο κλπ.
  Το Δέλτα του Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. Η αρχή του τοποθετείται στην έξοδο του ποταμού από τον ορεινό όγκο, στους Τοξότες και απλώνεται προς τα νότια, καταλαμβάνοντας μία αρκετά μεγάλη έκταση από την Νέα Καρβάλη μέχρι τα Αβδηρα με μήκος ακτογραμμής περίπου 50 χιλιομέτρων. Έχει συνολική έκταση περίπου 500,000 στρ. Θεωρείται από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας αλλά και της Ευρώπης, λόγω έκτασης και ποικιλίας των βιοτόπων του όπως οι λιμνοθάλασσες, οι καλαμώνες, οι αμμοθίνες, οι εκτάσεις με αλοφυτικές φυτοκοινωνίες, το παραποτάμιο δάσος (Κοτζά-Ορμάν), οι μικρές λίμνες με γλυκό νερό, οι θαμνώνες με αρμυρίκια κυρίως στις όχθες του Νέστου κοντά στις εκβολές, οι καλλιέργειες λεύκας κ.α.
  Αποτελεί μωσαϊκό επιμ έρους υγροτόπων από τους οποίους οι μεγαλύτεροι και πιο διακριτοί είναι η Λιμνοθάλασσα Βάσσοβας, η Λιμνοθάλασσα Ερατεινού, η Λιμνοθάλασσα Αγιάσματος, η Λιμνοθάλασσα Κοκάλας, η Λιμνοθάλασσα Χαϊδευτού, η Λιμνοθάλασσα Κεραμωτ ής, η Λιμνοθάλασσα Μοναστηρακίου και η Λιμνοθάλασσα των Μαγγάνων.Το Δέλτα του Νέστου έχει κηρυχθεί και αυτό από το Ελληνικό κράτος Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Ξάνθης


Τo Δέλτα του Νέστου ποταμού

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ