gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ Δήμος ΑΡΓΟΛΙΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Ανάμεικτα

Μαλαντρένι

ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
  Αλλη διακλάδωση λίγο μετά το χάνι του Παπαδόπουλου οδηγεί ΒΔ για το Μαλαντρένι. 4 χλμ. καλός δρόμος με ομαλές στροφές μας ανεβάζει προς τις νότιες διακλαδώσεις της οροσειράς Μεγαλοβούνι (Καρνεάτης των αρχαίων με ύψος 1273 μ.), που αποτελεί φυσικό βορινό όριο προς τη Νεμέα και ενώνει τους δύο Νομούς.
  Ημιορεινό το Μαντρένι (με 916 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 562 κατά την απογραφή του 1991), κλεισμένο στο δικό του φυσικό περίγυρο, αλλά όχι απομονωμένο - 16 χλμ. από το Αργος - είναι και τούτο ζωντανό χωριό, εργατικό, αδέλφι αντικρινό με το Σχινοχώρι. Έχει λυρικότερη φύση, χαριτωμένη, που αναπαύει την όραση με την ποικιλία της, καθώς αναπτύσσονται ολόγυρα υψηλοί δεντρωμένοι λόφοι, χωρισμένοι με μικρές ρεματιές κι έχουν στην κορφή τους κάποιο εκκλησάκι παλιό ή καινούργιο.
  Εργατικοί οι Μαλαντρενιώτες ασχολούνται με τις ελιές και τα εσπεριδοειδή, τις καϊσιές και τα κηπευτικά κάτω στον πεδινό χώρο, στην είσοδο της πεδιάδας της Λυρκείας. Κυρίως όμως με τ’ αμπέλια τους, αφού το Μαλαντρένι είναι ονομαστό για τα κρασιά του και διαθέτει σήμερα πολλά σύγχρονα οινοποιεία και από τα πιο εκλεκτά κρασιά της περιοχής, ονομαστά και επώνυμα και έξω από τα τοπικά όρια σ’ ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στο εξωτερικό. Στον ερχομό του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο το χωριό, που εκσυγχρονίζεται ραγδαία κερδίζοντας σε ανάπτυξη, αλλά και χάνοντας τα τελευταία χαρακτηριστικά της ορεινής μορφής του, μοσχομυρίζει κρασοστάφυλου χυμούς και μούστους.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Βρούστι

ΒΡΟΥΣΤΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
  Η δεξιά διακλάδωση από την Αγριλίτσα οδηγεί βόρεια στο χωριό Βρούστι (με 318 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 41 κατά την απογραφή του 1991), από άνετο σχετικά δρόμο 6 χλμ. με λίγες μόνο στροφές. Μια σύντομη διαδρομή ανάμεσα σε ελαιώνες αρχικά και κατόπιν μέσα σ' ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, μια γοητευτική σύνθεση πέτρας, άγριων θάμνων και σιωπής, που καταλήγει σε μια πλατεία, όπου κάτω από έναν αιωνόβιο πλάτανο τρέχει γάργαρο νερό από μια τρικάμαρη πέτρινη βρύση.
  Ορεινή κοινότητα με δύο συνοικισμούς παλαιότερα, ορεινό το Βρούστι και πεδινό τα Σταθαίικα κοντά στο Κουτσοπόδι. Τα Σταθαίικα ήταν μέχρι το 1920 χειμαδιό των τσοπάνηδων. Τώρα είναι ο βασικός οικισμός που εντάχθηκε στο δήμο Κουτσοποδίου.
  Το Βρούστι, χτισμένο σε ύψος 650 μέτρων στις νότιες πλαγιές της βουνοσειράς Μπαχριάμι (1031 μ.) από τρομοκρατημένους Έλληνες φυγάδες των Τούρκων, που τους περιμάζεψε ψηλά πάνω στο Αρτεμίσιο κάποιος πονόψυχος πασάς σύμφωνα με την παράδοση και τους έφτιαξε εδώ τα πρώτα σπίτια και την πέτρινη κρήνη, που σώζεται μέχρι σήμερα και είναι από τις πιο όμορφες της Πελοποννήσου.
  Απέχει μόλις 16 χλμ. από το Αργος και η φυσική του θέση είναι ένα "μπαλκόνι" που βλέπει απέναντί του τις κορυφές του Αρτεμισίου και την Καρυά, στα πόδια του την Αγριλίτσα και τη Φρέγκαινα, ενώ από το εξωκκλήσι του Αη-Λια φαίνονται βόρεια και ανατολικά το Νεοχώρι, η Στέρνα, το Μαλαντρένι, το Κουτσοπόδι και πολλά ακόμα χωριά του κάμπου.
  Η πέτρα και η σιωπή είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού. Ένας συνδυασμός που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας, αλλά και αδιόρατου φόβου, που προέρχεται από τη θέα των πέτρινων χαλασμάτων, των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, που στέκουν βουβά με τα πορτοπαράθυρα σφαλιστά ή μισάνοιχτα να κρέμονται, αφού δεν άντεξαν τη σκουριά του χρόνου, τη δύναμη των βοριάδων, τη φυγή και την απουσία των ανθρώπων.
  Μοναδικά σημάδια ζωής σήμερα στο Βρούστι ένα μακρινό κουδούνισμα από τα λιγοστά γιδοπρόβατα που απέμειναν, ένα γαύγισμα, ένα βέλασμα, το νερό που κελαρίζει στη ρεματιά το χειμώνα και 20 περίπου - ασπρομάλληδες οι περισσότεροι - κάτοικοι, που προσπαθούν να κρατήσουν την τελευταία του ανάσα.
  Οι πολυπληθείς κάποτε οικογένειες των Αγγελοπουλαίων, Γκολφιναίων, Σταυροπουλαίων, Σωτηροπουλαίων, Ταραντιλαίων, Τοτσικαίων, Μητσακαίων κ.α. αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Αυστραλία, την Αμερική, την Αθήνα και το Αργος από τη δεκαετία του 1960 και κατά κανόνα πρόκοψαν όλοι τους. Στα σοκάκια και τις αυλές του χωριού, που κάποτε ζωντάνευαν από τις κουβέντες, τα τραγούδια, τις φωνές, τις μουσικές και τα μοιρολόγια των ανθρώπων, σήμερα βασιλεύει η σιωπή. Τα περισσότερα σπίτια έχουν καταρρεύσει. Οι φούρνοι, που κάποτε μοσχοβολούσαν από το φρεσκοψημένο ψωμί και τα σπιτίσια φαγητά, έχουν πάψει να καπνίζουν. Το σχολείο στοιχειωμένο, γυμνό στο εσωτερικό του με τα παράθυρα ανοιχτά χάσκει στους αέρηδες.
  Παρόλα αυτά κάποιοι φαίνεται να ελπίζουν το ξανάνιωμα του χωριού. Ορισμένοι Βρουστιώτες που ξαναχτίζουν τα πατρικά τους σπίτια, κάποιοι ξένοι που αγοράζουν και αναπαλαιώνουν τα παραδοσιακά σπίτια και άλλοι που ανακαλύπτουν την παρθένα ομορφιά αυτού του τόπου και αναζητούν εδώ μια γωνιά γι αν στεριώσουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιες προτάσεις τουριστικής αξιοποίησης των μοναδικών πέτρινων σπιτιών και του παλιού σχολείου με την ένταξή τους σε προγράμματα αγροτουρισμού και τη μετατροπή τους σε ξενώνες, κάτι που θα αποτελούσε "φιλί της ζωής" για το χωριό. Το μοναδικό της Αργολίδας ίσως, που ολόκληρο - σπίτια, μάντρες, αποθήκες, αχυρώνες, φούρνοι, κρήνες, αλώνια, πεζούλες, σκάλες, αυλές - είναι χτισμένο από πέτρα.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

ΣΧΙΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
  Ακολουθώντας το δρόμο Αργους-Στέρνας 7 χλμ. μετά το Κουτσοπόδι συναντάμε το παλαιό χάνι του Παπαδόπουλου δίπλα στη Γέφυρα του Ίναχου μ’ ένα καινούργιο εκκλησάκι χτισμένο πάνω στο λόφο. Ο δρόμος που διακλαδίζεται αριστερά μας οδηγεί προς το Σχινοχώρι, (με 572 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 441 κατά την απογραφή του 1991), τρία χιλιόμετρα απόσταση (15 από το Αργος).
  Χωριό χτισμένο στα ριζά της Αρκουδόβρυσης, πηγή ψηλά στο βουνό που υδρεύει το χωριό, χτισμένο σε ξάγναντο με προσανατολισμό ΒΑ και απλώνεται άνετα προς τον κάμπο με τα εύφορα περιβόλια με εσπεριδοειδή, βερυκοκιές και ελιές. Στο ύψωμα του χωριού, που ονομάζεται Ζευγολατιό, ο οπλαρχηγός Πλαπούτας το 1822 προετοίμασε την αντίσταση κατά του Δράμαλη.
  Ζωντανός οικισμός σήμερα το Σχινοχώρι. Οι κάτοικοι προκομμένοι παραγωγοί και έμποροι στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, κάποτε υπήρξαν φημισμένοι τυροκόμοι, οι πρώτοι στη μαστοριά της αργείτικης φέτας. Ασχολούνταν επίσης με την κτηνοτροφία, τα καπνά, την πτηνοτροφία (50.000 κότες έχει το χωριό) και τις ελιές.
  Εκκλησιές τους είναι η Ζωοδόχος Πηγή και η μητρόπολη Αγιος Δημήτριος, που ξανάχτισαν οι κάτοικοι από το 1925. Τα έθιμά τους, όπως αυτά του γάμου, είχαν κάποτε ιδιαίτερο χρώμα και διατηρούσαν λίγα κάτι από τα παλιά. Με προσκλήσεις, ανθοδέσμες, αλλά και δημοτικά τραγούδια και χορούς. Και σαν έμπαινε η νύφη στο νέο της σπίτι, την υποδεχόταν η πεθερά με το μέλι κι ο πεθερός με το όπλο και το μαυρομάνικο μαχαίρι.
  Κοντά στο Σχινοχώρι ο συνοικισμός του Χέλμη διατηρεί κάποια αρχαία αχνάρια. Στο εκκλησάκι της Παναγίας διακρίνονται δύο φρέατα κι άλλα λείψανα. Σε οικισμό της περιοχής επιγραφή εντοιχισμένη του 4ου αιώνα, που γράφει "Λυσίδαμος ανέθεκε...", μαρτυρεί την ύπαρξη εκεί κάποιου ιερού. Ίχνη αρχαίας οδού και νεκροταφείο υπάρχουν και στο Μακρυνάρι. Πιθανόν να ήταν εδώ η κώμη Λύρκειον, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους αρχαιολόγους.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ