gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ Χωριό ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κοντοβάζαινα

ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
Η Κοντοβάζαινα είναι ένα ορεινό γραφικό κεφαλοχώρι της Γορτυνίας. Απέχει 72 χιλ. από την Τρίπολη μέ το δρόμο που περνά από τα Λαγκάδια. Είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου και έχει 450 κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη ρεματιά και έχει θέα προς την κοιλάδα του Λάδωνα. Κοντά στην Κοντοβάζαινα βρίσκεται το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Λάδωνα. Σε απόσταση 4 χιλ. από την Κοντοβάζαινα, στο δρόμο προς το Νέο Πάος και λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Αφροδίσιου όρους (τοποθεσία Αγιος Πέτρος) σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης.Το ιερό δεν ήταν μόνον ένας απλός ναός, αλλά συγχρόνως και ένα σημαντικό μαντείο της περιοχής. Στο δρόμο από Πέρα Βάχλια προς Βάχλια υπάρχει λιθόκτιστο γεφύρι με μεγάλη καμάρα και δεξιά του εγκαταλελειμμένος νερόμυλος, σε καλή κατάσταση όμως, με βαγένι εντυπωσιακού μήκους. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά της Βάχλιας, στη θέση Άρτη, σώζονται θεμέλια αρχαίου ναού και ερείπια τειχών. Στο κάτω μαχαλά υπάρχει ο πύργος του Αγά. Πρόκειται για μικρή διώροφη κατοικία, εφοδιασμένη με πολεμίστρες και θόλο στο δεύτερο όροφο. Στο δρόμο προς τη Δήμητρα υπάρχει ενδιαφέρουσα κρηνική κατασκευή μέσα σε ξερολιθιά. Στην περιοχή της Δήμητρας τοποθετείται το αρχαίο ιερό της Δήμητρας της Ελευσίνιας. Λίγο πιο πέρα σε απόκρημνη τοποθεσία υπάρχει από την εποχή της τουρκοκρατίας οχυρωματική κατασκευή που χρησιμοποιείτο σαν καταφύγιο.
Στην Κοντοβάζαινα μπορεί να προσκυνίσει κανείς στον ωραίο ναό του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη το 1826. Στην περιοχή σώζονται επίαης κτίσματα έξι νερόμυλων. Η σειρά τους ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο και φθάνει μέχρι το μοναστήρι της Κλειβωκάς. Τέλος, απο Κοντοβάζαινα προς Ολυμπία συναντούμε τη Χλια Βρύση. Πρόκειται για πετρόκτιστη κρήνη με κιονίσκους, κιονόκρανα και αετωματική απόληξη. Χτίσθηκε το 1895 και ανακαινίσθηκε το 1927 και 1973.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αρκαδίας


Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Οδοιπορικό στο Καρδαρίτσι

ΚΑΡΔΑΡΙΤΣΙ (Χωριό) ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ

Σημερινή τοποθεσία

Παλιόκαστρο Βάχλιας

ΘΑΛΙΑΔΕΣ (Αρχαία πόλη) ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ