gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΡΑΦΑ Δήμος ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (9)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Αγράφων

ΑΓΡΑΦΑ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Ορια

ΛΙΑΚΟΥΡΑ (Βουνοκορυφή) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Α ο Αγραφιώτης ποταμός, Β η αδελφή βουνοκορυφή Φτέρη

ΜΑΡΑΘΙΑ (Βουνοκορυφή) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Στα Α βρίσκεται ο Ταυρωπός ποταμός.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγραφα

ΑΓΡΑΦΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια. Ήταν το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων από το Βυζάντιο 741 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες, παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Μπορούμε να επισκεφθούμε: την μεγάλη πλατεία με τα 10 αιωνόβια πλατάνια, την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου από το 1900 στο κέντρο του χωριού, την μεταβυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε το 1610 έχει ολόπλευρες τοιχογραφίες (η εκκλησία αυτή μετακινήθηκε ολόκληρη χωρίς να πάθει ζημιά, όταν το 1887 είχε βουλιάξει το χωριό στο σημείο αυτό), την μεταβυζαντινή εκκλησία Παναγία από το 1650 που είναι στο Κεφαλάρι - καραούλι του χωριού, το πέτρινο γεφύρι - καμάρα από το 1650 1,5 χλμ πριν το χωριό
Στον όμορφο οικισμό Σάικα (40 χλμ από Καρδίτσα) βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τοιχογραφίες από το 1641. Αλλα ορειβατικά μνημεία είναι: το φαράγγι Τρύπα του Αγραφιώτη που είναι στο Natura 2000, το φαράγγι Χοντέικα, η θέση Βελή όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βελή Γκέκα το 1807, οι πολεμίστρες του Κατσαντώνη στο Βουϊδόρεμα Χρύσως, το μνημείο του εμφυλίου πολέμου στη Νιάλα, το Μουμτζέλι παλιό κάστρο - καραούλι, το βουνό Κουκουρούντζος.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Βραγγιανά

ΒΡΑΓΓΙΑΝΑ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
  Ιστορικό χωριό και ονομαστό από την άνθηση των γραμμάτων την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το 1661-1705 λειτούργησε το Ελληνομουσείο Αγράφων - Σχολή της Γούβας, Πανεπιστήμιο της εποχής. Τότε υπήρχαν 24 εκκλησίες, σήμερα σώζονται μόνο 3 που συγκεντρώνουν πολλούς προσκυνητές. Η Αγία Παρασκευή με τοιχογραφίες από το 1605, ο Άγιος Ιωάννης από το 1647, Άγιος Δημήτριος από το 1661.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου


Επινιανά

ΕΠΙΝΙΑΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Βρίσκεται στην επιβλητικότερη θέση οροπεδίου με θέα το φαράγγι του Αγραφιώτη. Ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία έχει το Μοναστήρι - Κρυφό Σχολειό της Παναγίας Στάνας που χρονολογείται από το 1550. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού από το 1890 είναι μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης. Ορειβατική διαδρομή 2 ωρών περίπου είναι: Επινιανά - Φαράγγι Ασπρόρεμα, υψίστου φυσικού κάλλους και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, έχει δε προταθεί για το Natura 2000. Στο ρέμα αυτό ευδοκιμούν οι άγριες πέστροφες. Αλλη διαδρομή το φαράγγι: Ανηφόρα - Φτέρη από την πέτρινη γέφυρα - καμάρα της Τζώρτιας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Μάραθος

ΜΑΡΑΘΟΣ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Η παλιά ονομασία είναι Μύρεση. Είναι η γενέτειρα του Κατσαντώνη 1776-1809. Η δεσπόζουσα θέση της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών προσελκύει πολλούς προσκυνητές και ορειβάτες. Κτίστηκε το έτος 1771 και έχει πολλές αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Ορειβατικές διαδρομές είναι προς: το νερόμυλο που λειτουργεί, την θέση Βελή, τον Αι Λιά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Μοναστηράκι

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Απέχει από τον κεντρικό δρόμο 3 χλμ. Σε μιάμιση ώρα από το χωριό βρίσκεται η βρύση και η σπηλιά του ήρωα Κατσαντώνη. Φυσικά μνημεία οι πηγές του χωριού, η βρύση Μοσχολή, η υπόγεια σπηλιά στο Σύχνικο. Ορειβατική διαδρομή ή με 4Χ4 είναι: Μοναστηράκι - Φτέρη 12 χλμ.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Τροβάτο

ΤΡΟΒΑΤΟ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Αλλο ένα παραδοσιακό Αγραφιώτικο χωριό είναι το Τροβάτο. Παλιό ιστορικό και κτηνοτροφικό χωριό με 4 οικισμούς. Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται ενδιαφέρουσες εικόνες. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας (1644). Ιστορικό μνημείο η Σπηλιά του Καραϊσκάκη και φυσικό μνημείο η 'πιασμένη γης'. Ορειβατική διαδρομή και για 4Χ4 είναι: από Τροβάτο - Φτερούσιο - Γιαννίτσαρη - Ντεληδήμι (υψόμετρο 2154 μ.).

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ