gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ Δήμος ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ (Δήμος) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
  Η έκταση του νέου Δήμου είναι 141.579 στρέμματα. Είναι πεδινή περιοχή στους πρόποδες σχετικά χαμηλού ορεινού όγκου. Συνορεύει με τέσσερις δήμους (Δ. Αχέρωντα, Δ. Παραμυθιάς, Δ. Ηγουμενίτσας, Δ. Συβότων) και μια κοινότητα (Κ. Πέρδικας) του Ν. Θεσπρωτίας, καθώς και με τον νομό Πρεβέζης.
  Η περιοχή που καταλαμβάνει ο νέος Δήμος ανήκει κατά 56 % στη χαμηλή ζώνη (υψόμετρο έως 200 m), το 27 % στην ημιορεινή ζώνη (υψόμετρο από 201 έως 500 m) και το 17 % στην ορεινή ζώνη (υψόμετρο από 501 έως 1.500 m). Το μεν πεδινό τμήμα χαρακτηρίζεται σαν επίπεδο με κλίσεις από 0,15 % έως 2 %, τα δε περιμετρικά τμήματα σαν επικλινή με κλίσεις που κυμαίνονται από 15 % έως 35 %. Γενικά οι κλίσεις στο πεδινό τμήμα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την άρδευση όσο και για την στράγγιση, ενώ δεν ευνοούν την διάβρωση. Αντίθετα στα επικλινή τμήματα το τοπίο εμφανίζεται σκελετομένο με βραχώδη χαρακτήρα. Η περιοχή του Μαργαριτίου είναι κλειστή λεκάνη χειμαρικά νερά όλου του λεκανοπεδίου καταλήγουν στα χαμηλότερα σημεία και δημιουργούν ιδιαίτερους καρστικούς σχηματισμούς, τα έλη. Ο υπόγειος υδατικός ορίζοντας στην εκτός των ελών ζώνη, βρίσκεται σε κυμαινόμενο βάθος χωρίς να προκαλεί προβλήματα στις χειμερινές καλλιέργειες. Στα έλη τα εδάφη στραγγίζουν προοδευτικά και τους θερινούς μήνες αποξηραίνονται δημιουργώντας χαρακτηριστικές σχισμές στην επιφάνεια του εδάφους.
  Μοναδικό πετρογραφικό σχηματισμό αποτελεί το έλος του Καλοδικίου, που χαρακτηρίζεται σαν ένας πρόσφατος αλλουβιακός σχηματισμός με πετρώματα, ιζηματογενούς προέλευσης. Αυτή η λεκάνη απορροής, έκτασης 3.500 στρεμμάτων, αποτελεί σήμερα προστατευόμενο υδροβιότοπο, ενώ προβλέπεται να χρησημοποιηθεί σαν ταμιευτήρας αρδευτικού νερού.
  Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών ανήκει στην κατηγορία των πλούσιων σε ασβέστιο εδάφη, αφού η περιεκτικότητα σε CaCO3 κυμαίνεται από 2 % έως 20 % . Κατατάσονται επίσης στην κατηγορία των ελαφρώς αλκαλικών, με προεκτάσεις από μετρίως όξινα μέχρι μετρίως αλκαλικά.
   Το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής και η μικρή απόσταση από την θάλασσα (7,5 km) συνθέτουν κλίμα εύκρατο μεσογειακό, βροχερό, με σχετικά θερμό και γλυκό χειμώνα, και μια ξηρή περίοδο μετά το θερινό ηλιοστάσιο.
  Τα κυριότερα είδη της χλωρίδας στην περιοχή είναι το πουρνάρι, η γκορτζιά, το πλατάνι, η ιτιά, η ασφάκα, το παλιούρι, η βάτος, κ.λπ. Για τη πανίδα έχουμε τα είδη : σκαντζόχοιρος, λαγός, κουνάβι, αλεπού, ποντίκι, σπουργίτι, γεράκι, χελώνα, σαύρα, οχιά, κ.λπ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Θεσπρωτίας


Σελίδες Τουριστικών Οργανισμών

Δήμος Μαργαριτίου

Ο Δήμος Μαργαριτίου έχει έκταση 141.579 στρέμματα και πληθυσμό 3.324 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι το Μαργαρίτι. Περιοχή πλούσια σε λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής (Μόρφι, Μαζαρακιά κτλ.) αποτέλεσε έναν από τους χώρους της Θεσπρωτίας, όπου έζησε ο προϊστορικός άνθρωπος.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ