gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ Κοινότητα ΑΡΤΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Θεοδώριανα

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Βρίσκονται 82 χιλ. βόρεια της Άρτας και είναι κτισμένα σε 950 μ. ύψος στην Ν.Α πλευρά των Τζουμέρκων. Μαζί με τον συνοικισμό "Σκαρπάρι" στη δεξιά όχθη του Αχελώου ποταμού, περιβάλλεται από έλατα, ενώ γύρω και σε 1100μ ύψος προβάλλονται γυμνά τοπία με επιβλητικές κορυφές βουνών.
Η διαδρομή από την Αρτα μέχρι το χωριό είναι από τις καλύτερες της Ηπείρου.
Μετά την όμορφη πορεία από την Αρτα προς το Αθαμάνιο , αρχίζει η άνοδος προς το Σταυρό Θεοδωριάνων, ανάμεσα σε ελατόδαση ώσπου καταλήγουμε στο γυμνό τοπίο στη θέση ΣΤΑΥΡΟΣ. Από κει σε υψόμετρο 1450 μ. αντικρίζεις ένα υπέροχο τοπίο όπου ο Αχελώος λαμπιρίζει στον ήλιο και το μάτι φθάνει πολύ μακριά. Σε υψόμετρο 2.100 μ. δυτικά του χωριού βρίσκεται η Κωστηλάτα, ένα οροπέδιο 10.000 στρεμμάτων όπου ξεκαλοκαιριάζουν περίπου 20.000 γιδοπρόβατα. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό , αλπικό τοπίο γεμάτο παραμυθένια ομορφιά. Η Κωστηλάτα είναι το σημείο αναφοράς των ορειβατών και πεζοπόρων χιονοδρόμων καθώς και το "ΑΥΤΙ", σε υψόμετρο 1750 μ. απ΄ όπου κατηφορίζεις για τους Μελισσουργούς.
Τα ψηλά βουνά, με τα πάρα πολλά χιόνια, πλούτος σήμερα για την περιοχή, τα καταπράσινα δάση με τα έλατα και τα πεύκα καθιστούν την περιοχή των Θεοδωριάνων την πλουσιότερη της χώρας σε νερά.
Εξήντα πηγές και τα ποτάμια "Γκούρα" και "Ασπρη Γκούρα ", που τροφοδοτούν με άφθονο νερό τον "Ασπροπόταμο" κυλούν ανάμεσα σε πετρώματα ασβεστολίθου και φλύσχης διαμορφώνοντας χαράδρες σε κατάφυτες πλαγιές εξαιρετικής ομορφιάς. Τα πόσιμα νερά των Θεοδωριάνων κατατάσσονται στις πρώτες γραμμές ποιότητας στο όλη την Ευρώπη.
Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό προς τα βόρεια βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες "ΣΟΥΔΑ" του ποταμού "Ασπρη Γκούρα". Τους πλησιάζει κάποιος με αυτοκίνητο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.
Από κει ανηφορίζει ένα λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα στο έλατα για να βρεθεί στο εκπληκτικό θέαμα όπου τα νερά πέφτουν από 28 μ. ύψος και σε ποσότητα πάνω από 800 κ.μ. την ώρα σχηματίζοντας 2 φυσικούς καταρράκτες.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου δίπλα ακριβώς από την πλατεία με 17 θολωτούς τρούλους, το πανύψηλο καμπαναριό που κρατά 3 μεγάλες καμπάνες αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι του χωριού. Στο κέντρο της πλατείας στέκει για 220 χρόνια τώρα ένας αγέραστος πλάτανος, ιστορικό μνημείο και σημείο συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.
Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει τα πανέμορφα πέτρινα εκκλησάκια της Παναγίας, της Αγίας Τριάδας και πολλά άλλα που τα συναντάς κάνοντας όμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος.
Μπορείς ακόμα να επισκεφτείς πολλά πέτρινα γεφύρια, βρύσες που κυλούν κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά την νεροτριβή και τον πέτρινο νερόμυλο καθώς και το καταφύγιο.
Στο χωριό μπορείς να μείνεις στον σύγχρονο ξενώνα "ΑΛΩΝΙ" με την καταπληκτική θέα και την ζεστασιά που σου προσφέρει το τζάκι και οι φιλόξενοι άνθρωποί του.
Μπορείς επίσης να απολαύσεις τον καφέ στην πλατεία με τα γραφικά καφενεία ή τον οβελία και το φρέσκο κοκορέτσι , τον τραχανά τον πλαστό και τη φασολάδα στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί.
Τα Θεοδώριανα μια περιοχή κατ' εξοχή κτηνοτροφική, έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα του τόπου μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αρτας


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ