gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΩΠΟΛΗ Χωριό ΣΦΑΚΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Leuci Montes

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (Βουνό) ΧΑΝΙΑ
  Leuci Montes or Albi Montes (ta Leuka ore, Strab. x. p. 479; Ptol. iii. 17. § 9), the snow-clad summits which form the W. part of the mountain range of Crete. Strabo (l. c.) asserts that the highest points are not inferior in elevation to Taygetus, and that the extent of the range is 300 stadia. (Comp. Theophrast. H. P. iii. 11, iv. 1; Plin. xvi. 33; Callim. Hymn. Dian. 40.) The bold and beautiful outline of the White Mountains is still called by its ancient title in modern Greek, ta aspra bouna, or, from the inhabitants, ta Sphakiana bouna. Crete is the only part of Greece in which the word ore is still in common use, denoting the loftier parts of any high mountains. Trees grow on all these rocky mountains, except on quite the extreme summits. The commonest tree is the prinos or ilex. (Pashley, Trav. vol. i. p. 31, vol. ii. p. 190; Hock, Kreta, vol. i. p. 19.)

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited August 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Ανώπολη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Από τη Χώρα Σφακίων αρχίζει η άνοδος για το Οροπέδιο της Ανώπολης. Το Οροπέδιο της Ανώπολης βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και η άνοδος του είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει ένα λεωφορείο που ξεκινά αργά το απόγευμα από τη Χώρα Σφακίων και επιστρέφει την επομένη το πρωί. Τα χωριά της Ανώπολης κάποτε είχαν αρκετούς κατοίκους. Σήμερα περίπου 800 άτομα κατοικούν εκεί με κυριότερη απασχόληση τη γεωργία.
H Ανώπολη είναι πολύ παλιός οικισμός με ευρήματα από τα αρχαία Ελληνιστικά Χρόνια. Εδώ βρίσκονται ερείπια των κυκλώπειων τειχών, κοντά στην Αγία Αικατερίνη. Η Ανώπολη έχει πολλούς κατοίκους και το λιμάνι της βρισκόταν εκεί όπου είναι σήμερα το Λουτρό. Άκμασε ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή και Βενετική Περίοδο.
Η Ανώπολη ήταν κέντρο της εξέγερσης κατά των Βενετών και καταστράφηκε το 1365. Όχι μονάχα η Ανώπολη αλλά και ολόκληρη η επαρχία Σφακίων γενικά ήταν το κέντρο της επανάστασης και κατά των Τούρκων στην Κρήτη και δεν κατοικήθηκε ποτέ από αυτούς, πράγμα που την έκανε το μοναδικό ελεύθερο μέρος της Κρήτης κατά την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης. Η Ανώπολη είναι γνωστή σήμερα για τα ανηφορικά μονοπάτια της προς τα Λευκά Όρη και την ορεινή θέα των νότιων ακτών της Κρήτης από την Αγία Αικατερίνη και την τοποθεσία της αρχαίας ακρόπολης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Anopoli

ΑΝΩΠΟΛΙΣ (Αρχαία πόλη) ΣΦΑΚΙΑ
Anopoli is a very old place evident from traces of remains from the ancient Greek eras that have been found. There are remains of cyclopean walls near Agia Aikaterini Church. Anopoli had many inhabitants and its harbour was located in what is now Loutro. It flourished mainly in the Roman and the Venetian Periods.

Λευκά Όρη

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (Βουνό) ΧΑΝΙΑ
  Τα Λευκά Όρη, που υψώνονται πίσω από τα Χανιά και βυθίζονται στο Λιβυκό Πέλαγος στα Σφακιά, έχουν πολλά φαράγγια και χαράδρες για τους φυσιολάτρες ή τους ενθουσιώδεις ορειβάτες.
Στα Σφακιά βρίσκονται οι ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων: οι Παχνές (2.450μ.), το Κάστρο (2.218μ.) και ο Τροχάρις (2.409μ.). Το άγριο τοπίο που συνθέτουν είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Κρήτης. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα ταξιδεύοντας από τα Χανιά ως τα Σφακιά. Η αξέχαστη εμπειρία θα είναι γι' αυτόν το πέρασμα του φαραγγιού της Σαμαριάς καθώς και το ταξίδι που ακολουθεί μέχρι τη Χώρα Σφακίων με καραβάκι.
Η θέα των Λευκών Ορέων από την επαρχία Αποκορώνου είναι πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη, όταν αυτά είναι εντελώς καλυμμένα με χιόνι, οπότε δικαιολογούν και την ονομασία τους. Η πεζοπορία στο βουνό προς το καταφύγιο και το Οροπέδιο της Νιάτου στα 1.500 μέτρα (πάνω από το Ασκύφου) μπορεί να φανεί ενδιαφέρουσα στον επισκέπτη. Τα Λευκά Όρη έχουν περισσότερες από 40 κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα και προσφέρουν ελκυστικότατες ευκαιρίες για ορειβασία.
Από το Οροπέδιο της Ανώπολης μπορείτε να θαυμάσετε την ξεχωριστή θέα της νότιας πλευράς των Λευκών Ορέων. Η αναρρίχηση προς τις ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων, στα 2.500 μέτρα, ξεκινά από εδώ. Η εικόνα των βουνών είναι πραγματικά εντυπωσιακή την άνοιξη, όταν αυτά καλύπτονται από χιόνια. Η περιοχή προστατεύεται από τους νότιους ανέμους και έχει πολύ ήπιο κλίμα όλο το χειμώνα. Αυτή η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι φημισμένη και για τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν εδώ την άνοιξη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ