gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Μυθολογία για το τοπωνύμιο: "ΑΛΦΕΙΟΣ Ποταμός ΗΛΕΙΑ".


Μυθολογία (9)

Θεοί & ημίθεοι

Demainetus

Demainetus, (Demainetos), a surname of Asclepius, derived from the name of a temple of his on the Alpheius. (Paus. vi. 21.4.)

Νύμφες

Αρέθουσα

Νύμφη-κυνηγός. Την αγάπησε ο Αλφειός και για να του ξεφύγει πήγε στο νησί Ορτυγία όπου μεταμορφώθηκε σε πηγή (Παυσ. 5,7,2).

Arethusa

  Artemis' favourite nymph, who lived in the woods. The river god Alpheus fell in love with her after seeing her take a bath, and she fled to the island Ortygia, where she was transformed into a fountain. Alpheus then transformed himself to a river, thus uniting with the nymph pouring through the fountain.

This text is cited Sept 2003 from the In2Greece URL below.


One of the Nereids, and nymph of the fountain of the same name in the island of Ortygia, near Syracuse.

Αστερισμοί

Υδροχόος

Ο αστερισμός συνδέεται με τον ποταμό Αλφειό, τον οποίον εξέτρεψε ο Ηρακλής στον 5ον άθλο του.

Αρχαίοι μύθοι

Αλφειός και Αρέθουσα

Σύμφωνα με κάποια παράδοση ο Αλφειός ήταν ένας κυνηγός που αγάπησε τη νύμφη Αρέθουσα. Εκείνη δεν ήθελε να παντρευτεί και γι' αυτό πήγε στο νησί Ορτυγία, απέναντι από τις Συρακούσες, όπου μεταμορφώθηκε σε πηγή. Κυριευμένος από έρωτα ο Αλφειός μεταμορφώθηκε σε ποταμό για να μπορέσει να ενώσει τα νερά του με τα δικά της. Οτι ο Αλφειός περνούσε μέσα από τη θάλασσα και ξαναεμφανιζόταν στην Ορτυγία το έλεγε και ο χρησμός που είχε δοθεί στον οικιστή των Συρακουσών. Ο Παυσανίας πιστεύει ότι ο μύθος του έρωτα του Αλφειού για την Αρέθουσα φτιάχτηκε για να εξηγήσει την ένωση των νερών του ποταμού Αλφειού με εκείνα της πηγής Αρέθουσας (Παυσ. 5,7,2-3).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ